Οι ευρωπαϊκές τραπεζικές μετοχές σημειώνουν φέτος κέρδη 24% υπεραποδίδοντας των ευρωπαϊκών αγορών, ενώ, έχοντας ανακτήσει σχεδόν το σύνολο της πτώσης των αρχών του Αυγούστου, διαπραγματεύονται τώρα 7,2 φορές τα κέρδη ανά μετοχή του 2025, με έκπτωση 43% σε όρους πολλαπλασιαστή κερδών σε σχέση με τις ευρωπαϊκές αγορές και με έκπτωση 26% σε σχέση με τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο, επισημαίνει η UBS.

Οι επισημάνσεις της UBS

«Συναντάμε πάρα πολλούς στην αγορά που πιστεύουν ότι καθώς η ΕΚΤ θα μειώνει τα επιτόκια (η UBS αναμένει νέα μείωση των επιτοκίων κατά 0,25% την Πέμπτη και συνολικά κατά 100 μονάδες βάσης φέτος), ο κύκλος της νομισματικής χαλάρωσης αποτελεί έναυσμα για πώληση των μετοχών των ευρωπαϊκών τραπεζών αντί για αγορά» αναφέρει.

«Πιστεύουμε ότι αυτό είναι λάθος, δεδομένων των αποτιμήσεων, της εμπιστοσύνης που έχουμε στις τελικές προβλέψεις μας για την πορεία των κερδών ανά μετοχή και των ιστορικών στοιχείων που δείχνουν ότι οι τράπεζες γενικά υπεραποδίδουν μιας ανοδικής αγοράς σε περιβάλλον πτωτικού κύκλου των επιτοκίων».

Οι τοπ επιλογές τραπεζικών μετοχών της ελβετικής τράπεζες με συστάσεις αγοράς αφορούν τους τίτλους των Barclays, Bawag, Commerzbank, SocGen και Unicredit, ενώ ειδικά για τις ελληνικές συστημικές τραπεζικές μετοχές η UBS συστήνει «αγορά» με τιμές-στόχους τα 2,32 ευρώ για την Alpha Bank, τα 2,74 ευρώ για τη Eurobank τα 11,2 ευρώ για την Εθνική και τα 5,70 ευρώ για την Πειραιώς.

Οι αμερικάνικες εκλογές

Η UBS αναμένει ότι μεγάλο μέρος του αντίκτυπου στις ευρωπαϊκές αγορές μετοχών θα είναι «κάτω από την επιφάνεια» —δηλαδή σε επίπεδο κλάδου— αντί να δούμε οποιοδήποτε από τα σενάρια ως ουσιαστικά πιο θετικό ή αρνητικό για τις μετοχές συνολικά.

Μια κυβέρνηση υπό την ηγεσία του Τραμπ, θα μετατοπίσει την εστίαση στους εμπορικούς δασμούς, την ηπιότερη ρύθμιση, την ώθηση για χαμηλότερους φόρους, τη μερική ανάκληση συγκεκριμένων κινήτρων IRA (Νόμος για τη μείωση του πληθωρισμού) και την πίεση στην ΕΕ να αυξήσει τις στρατιωτικές δαπάνες.

Διαβάστε ακόμη: