Το ποσοστό ανεργίας στην ευρωζώνη μειώθηκε σε 6,8% τον Ιανουάριο του 2022, το οποίο αποτελεί το χαμηλότερο ποσοστό από την έναρξη της νομισματικής ένωσης το 1999.
Η αντίστροφη πορεία προς το ιστορικά χαμηλό ποσοστό ξεκίνησε τον Αύγουστο του 2020 όταν η ανεργία στην ευρωζώνη βρέθηκε στο υψηλότερο σημείο της με 8,6%.
Ωστόσο, η UBS επισημαίνει σε έκθεσή της ότι από τότε που ξεκίνησε η κρίση του Covid το ποσοστό ανεργίας θα πρέπει να αντιμετωπίζεται με προσοχή, δεδομένων των στρεβλώσεων που δημιουργούνται από προγράμματα βραχυχρόνιας εργασίας, ημιαπασχόλησης, αλλαγές στις ώρες εργασίας και μείωση του εργατικού δυναμικού.
«Καθιερώσαμε λοιπόν το δικό μας μέτρο της «σκιώδους ανεργίας», το οποίο εκτοξεύθηκε στο 21,9% το 2ο τρίμηνο του 2020, αλλά στη συνέχεια μειώθηκε στο 9,4% το τρίτο τρίμηνο του 2021 και παρέμεινε σε αυτό το επίπεδο και το 4ο τρίμηνο εν μέσω περιορισμών της κινητικότητας λόγω της εξάπλωσης της Omicron» αναφέρει η UBS.
Η επενδυτική τράπεζα για να διαμορφώσει το δικό της δείκτη «σκιώδους» ανεργίας λαμβάνει υπόψη στοιχεία από τα κράτη μέλη της ευρωζώνης, όπως π.χ. για τη βραχυχρόνια εργασία που στη Γερμανία, τον Ιανουάριο του 2022 αντιστοιχούσε περίπου το 2,1% του εργατικού δυναμικού, στη Γαλλία 1,6% και στην Ισπανία 0,5%.
Μάλιστα, στοιχεία Φεβρουαρίου από τη Γερμανία και την Ισπανία υποδηλώνουν ότι ο αριθμός των εργαζομένων με βραχυχρόνια απασχόληση έχει αρχίσει να μειώνεται ξανά.
Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με την έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το οικονομικό κλίμα, ο αριθμός των επιχειρήσεων της Ευρωζώνης που ανέφεραν έλλειψη εργατικού δυναμικού συνέχισε να αυξάνεται το 1ο τρίμηνο του 2022, φτάνοντας στο υψηλότερο σημείο όλων των εποχών τόσο στον τομέα της μεταποίησης όσο και στις υπηρεσίες.
Η Ευρώπη «γερνάει» – Τι φανερώνει το ρεκόρ εμπορικού ελλείμματος