Καθαρά κέρδη ύψους 1,14 δισ. δολαρίων για την περίοδο Απριλίου-Ιουνίου ανακοίνωση η UBS, στα πρώτα αποτελέσματα από την ολοκλήρωση της επίσημης νομικής συγχώνευσης της τράπεζας με την πάλαι ποτέ ανταγωνίστριά της Credit Suisse. Το ποσό εξέπληξε τους αναλυτές οι οποίοι προέβλεπαν ότι τα καθαρά κέρδη που αποδίδονται στους μετόχους της μεγαλύτερης τράπεζας της Ελβετίας θα διαμορφώνονταν σε 528 εκατομμύρια δολάρια.

Η τράπεζα ανέφερε επίσης ότι τα συνολικά έσοδα του ομίλου ανήλθαν σε 11,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων, έναντι εκτίμησης για 11,6 δισ. δολάρια.

«Τα αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου μας αντικατοπτρίζουν τη σημαντική πρόοδο που έχουμε σημειώσει από το κλείσιμο της εξαγοράς, καθώς εκπληρώνουμε όλες τις δεσμεύσεις μας προς τα ενδιαφερόμενα μέρη», σχολίασε ο διευθύνων σύμβουλος της UBS, Σέρτζιο Ερμότι. «Είμαστε σε καλή θέση για να πετύχουμε τους οικονομικούς μας στόχους και να επιστρέψουμε στα επίπεδα κερδοφορίας που προσφέραμε πριν μας ζητηθεί να παρέμβουμε και να σταθεροποιήσουμε την Credit Suisse», πρόσθεσε.

Το πρόγραμμα εξοικονόμησης της UBS

Η UBS είπε επίσης ότι είχε επιτύχει επιπλέον εξοικονόμηση ακαθάριστου κόστους 0,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων, φτάνοντας περίπου το 45% των σωρευτικών ετήσιων φιλοδοξιών της για εξοικονόμηση ακαθάριστου κόστους.

Οι ελβετικές αρχές επέβλεψαν την πρώτη συγχώνευση δύο παγκόσμιων συστημικά σημαντικών τραπεζών – όπως ορίστηκαν από το Συμβούλιο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας – το πρώτο εξάμηνο του περασμένου έτους.

Μετά από αυτό, η UBS παρουσίασε δύο συνεχόμενα τρίμηνα ζημιών λόγω του κόστους απορρόφησης του αντιπάλου της. Οι επενδυτές χαιρέτησαν με ενθουσιασμό την εξαγορά, φέτος το καλοκαίρι ανεβάζοντας την αξία των μετοχών της UBS κατά περισσότερο από τα δύο τρίτα από τότε που αγόρασε την Credit Suisse τον Μάρτιο του 2023. Ωστόσο, έκτοτε οι μετοχές της UBS έχουν χάσει μέρος των κερδών τους κατά τη διάρκεια της πρόσφατης αναταραχής στις παγκόσμιες αγορές.

Η απορρόφηση της Credit Suisse από την UBS άφησε την Ελβετία με μια παγκόσμια τράπεζα, η οποία διαθέτει ισολογισμό περίπου διπλάσιο από το ετήσιο οικονομικό προϊόν της χώρας.

Αυτό έχει προκαλέσει φόβους για την πιθανή ζημία που θα μπορούσαν να προκαλέσουν στην Ελβετία τυχόν προβλήματα στην UBS και ώθησε την κυβέρνηση να αρχίσει να επεξεργάζεται μέτρα με στόχο τον περιορισμό του κινδύνου μιας τράπεζας που θεωρείται «πολύ μεγάλη για να αποτύχει».

Διαβάστε ακόμη: