Την αποκλιμάκωση των spreads στα ευρωπαϊκά ομόλογα επενδυτικής βαθμίδας (IG) και υψηλής απόδοσης (HY) προαναγγέλλει η UBS, η οποία «βλέπει» μια άμεση υποχώρηση στο κόστος δανεισμού, χάρη στις θετικές εξελίξεις στην οικονομία της Ευρωζώνης.
Πιο συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται σε νέο report της ελβετικής τράπεζας, τα spreads μεταξύ IG και HY ομολόγων αναμένεται να περιοριστούν στο α’ εξάμηνο του 2023, ως απόρροια ενός συνδυασμού ευοίωνων παραμέτρων:
- Αναπάντεχα ισχυρό καθοδικό momentum στον πληθωρισμό (επιβράδυνση του δείκτη τιμών καταναλωτή στο 8,5% τον Ιανουάριο του 2023)
- Καλύτερα του αναμενομένου στοιχεία για την ανάπτυξη της Ευρωζώνης (πιο ανθεκτική κατανάλωση, άμβλυνση της ενεργειακής κρίσης)
- Βελτίωση του κλίματος στις αγορές
- Φθηνές έως δίκαιες αποτιμήσεις σε σχέση με τα επίπεδα πίεσης που τιμολογούνται σε άλλες αγορές
Λαμβάνοντας όλα αυτά υπόψη, η UBS θεωρεί ότι το α’ εξάμηνο του νέου έτους θα αποτελέσει μια «παραμυθένια» περίοδο για την αγορά των ευρωπαϊκών ομολόγων.
«Δεν περιμένουμε πλέον ότι τα spreads IG/HY θα διευρυνθούν στις 200/575 μονάδες βάσης κι αντ’ αυτού αναμένεται να κυμανθούν στο εύρος 120-135/375-425 μονάδων βάσης μεταξύ της τρέχουσας περιόδου και του προσεχούς Ιουνίου.
Αντίθετα, η ελβετική τράπεζα διαβλέπει έναν μεγαλύτερο κίνδυνο διεύρυνσης των spreads στο β’ μισό του έτους, εξαιτίας των παρακάτω:
- Η επίπτωση των πιο αδύναμων εταιρικών αποτελεσμάτων θα επιβαρύνει τα spreads
- Ο «σκληρός» ή «υποκείμενος» πληθωρισμός (εξαιρώντας την ενέργεια και τα τρόφιμα) θα παραμείνει άνω του στόχου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (2%)
- Το υψηλότερο χρηματοδοτικό ρίσκο εν όψει των μεγαλύτερων ωριμάνσεων το 2024 και 2025
Ας σημειωθεί ότι σήμερα η απόδοση του 10ετούς ομολόγου της Ελλάδας διαμορφώνεται πέριξ του 4,1%, ενώ η αντίστοιχη της Γερμανίας σταθεροποιείται στο 2,2%. Το spread των δύο χωρών, επομένως, κυμαίνεται στις 190 μονάδες βάσης. Στα ίδια επίπεδα βρίσκεται και το spread της Ιταλίας, ενώ της Ισπανίας καθορίζεται στις 100 μονάδες βάσης.
Διαβάστε ακόμη: