Η άνοδος των ενεργειακών τιμών σε επίπεδα ρεκόρ δημιουργούν ολοένα και μεγαλύτερο πρόβλημα τόσο στους καταναλωτές όσο και στις επιχειρήσεις.

Σε πρόσφατο report της η UBS αύξησε τις προβλέψεις για την τιμή του πετρελαίου και τώρα «βλέπει» το brent να διαπραγματεύεται μεταξύ των $90 – $100 το βαρέλι για τα επόμενα τρίμηνα.

Ο οίκος αύξησε επίσης τις προβλέψεις του για το φυσικό αέριο στις ΗΠΑ για το τέλος Μαρτίου καθώς επιμένει η κακοκαιρία και η χαμηλότερη παραγωγή είναι πιθανό να επιβαρύνει τα αποθέματα έως το τέλος Μαρτίου. Εν τω μεταξύ οι παγκόσμια προσπάθεια απολιγνιτοποίησης είναι ακόμη ένας παράγοντας που συμβάλλει στην πρόσφατη άνοδο των τιμών των ορυκτών καυσίμων.

Το υψηλό ενεργειακό κόστος έχει τροφοδοτήσει τον παγκόσμιο πληθωρισμό τα τελευταία τρίμηνα, λέει η UBS στο report της μέσω της εξάπλωσης σε όλες τις αλυσίδες παραγωγής και την άνοδο των τιμών για όλα σχεδόν τα αγαθά ασκώντας πίεση στις κεντρικές τράπεζες να αποσύρουν νωρίς τα μέτρα τόνωσης της οικονομίας και να κοιτάζουν «κατάματα» μια αύξηση επιτοκίων.

Ωστόσο, την ώρα που οι συζητήσεις επικεντρώνονται στην αύξηση του εφοδιασμού και στον μετριασμό του κόστους για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις μέσω μείωσης φόρων η UBS βλέπει σημαντικές δυνατότητες για καλύτερη χρήση της κατανάλωσης ενέργειας που δεν έχουν αξιοποιηθεί αρκετά όπως η αύξηση της ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων ή του κλάδου των μεταφορών και την βιομηχανική παραγωγή που θα πρέπει να αποφέρουν σημαντικές επενδυτικές ευκαιρίες σε όλο το τμήμα της πράσινης τεχνολογίας. Η ενεργειακή απόδοση στα κτίρια μπορεί να βοηθήσει στον μετριασμό του αυξανόμενου κόστους.

Σύμφωνα με το Αμερικανικό Ινστιτούτο Οικοδομικών Επιστημών το κόστος λειτουργίας ενός κτιρίου αντιπροσωπεύει το 60% με 85% του συνολικού κόστους ζωής (δηλαδή καύσιμα, συντήρηση και επισκευή). Επομένως η ενεργειακή απόδοση είναι ένας απλός τρόπος μείωσης του κόστους συντήρησης. Αλλοι σημαντικοί παράγοντες για την ενεργειακή απόδοση είναι οι νόμοι που ορίζουν αυστηρότερα πρότυπα και δοκιμασμένες τεχνολογίες σε αποδεκτές τιμές. Η κινητήρια δύναμη, σύμφωνα με την UBS, είναι η αυστηρότερη ρύθμιση, όχι μόνο για τα παλιά κτίρια αλλά και για τα νέα κάτι που όπως λένε οι αναλυτές υπογραμμίζει τις αυξανόμενες ευκαιρίες της αγοράς.

Η ανάπτυξη έργων ΑΠΕ θα αντιμετώπιζε σε ένα βαθμό τα ζητήματα εφοδιασμού στην αγορά ενώ οι τιμές των ορυκτών καυσίμων αυξάνονται επί του παρόντος λόγω έλλειψης προσφοράς και με «φόντο» γεωπολιτικές εντάσεις. Οι αναλυτές της UBS πιστεύουν ότι οι περισσότερες από τις μειώσεις στις παγκόσμιες εκπομπές Co2 έως το 2030 θα οδηγηθούν από την αντικατάσταση των ορυκτών καυσίμων με «πράσινη» ενέργεια και τεχνολογίες που είναι ήδη διαθέσιμες σήμερα και θα συνεχίσουν να αναπτύσσονται. Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας αναμένει ότι το 90% της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας θα προέρχεται από ΑΠΕ έως το 2050 (από 25% το 2018) με αιολική και ηλιακή ενέργεια να αντιπροσωπεύουν συνολικά σχεδόν το 70%.

Πολλά υποσχόμενο το Greentech

Σε πέντε τομείς της πράσινης τεχνολογίας «βλέπει» ευκαιρίες σε βραχυπρόθεσμο και μεσοπρόθεσμο ορίζοντα η UBS. Συγκεκριμένα, 1) στην καθαρή ενέργεια, 2) στην ενεργειακή παόδοση και ψηφιοποίηση (Idustry 4.0), 3) στα ηλεκτρικά οχήματα και βιομηχανική παραγωγή καθώς και στην πρόοδο της τεχνολογίας των μπαταριών, 4) στην βιοενέργεια και 5) σε μεσάζοντες όπως τα χρηματοοικονομικά. Μακροπρόθεσμα ο οίκος έχει εντοπίσει και δυο ακόμη τομείς όπως το υδρογόνο το οποίο εκτιμά ότι θα πενταπλασιαστεί έως το 2050και την δέσμευση του άνθρακα, τεχνολογία αξιοποίησης και αποθήκευσης η οποία βρίσκεται σήμερα σε αρχικό στάδιο αλλά θα προσφέρει μελλοντικά αρκετές ευκαιρίες ιδίως στις αγορές της Κίνας και των ΗΠΑ.