Σε αναβάθμιση των προβλέψεών της για την οικονομία της Ευρωζώνης προχωρά η UBS, εκτιμώντας πλέον ότι θα αποφύγει την ύφεση και θα κλείσει τη χρονιά με ανάπτυξη 0,8% (έναντι προηγούμενης εκτίμησης για 0,2%).

Όμως, ο ελβετικός επενδυτικός οίκος τονίζει πως θα χρειαστεί να περιμένουμε έως το 2024, όταν η νομισματική πολιτική θα αρχίσει να χαλαρώνει, για μια ισχυρότερη ανάκαμψη.

Οι προβλέψεις του μιλούν για ανάπτυξη 1% το 2024 και 1,1% το 2025.

UBS: Αναβαθμίζει προβλέψεις για την Ευρωζώνη – Δεν θα έρθει ύφεση-1

Αναγνωρίζοντας ότι η οικονομία της Ευρωζώνης αποδείχθηκε πιο ανθεκτική από ό,τι περίμεναν στα τέλη του 2022 (με θετική ανάπτυξη 0,1% το τέταρτο τρίμηνο), οι αναλυτές αποδίδουν τις επιδόσεις αυτές:

–          Πρώτον στη μείωση των τιμών χονδρικής του φυσικού αερίου στην Ευρωζώνη κατά 80% από τα υψηλά του Αυγούστου, στα επίπεδα όπου βρίσκονταν πριν από τον πόλεμο. Οι μεγάλες επενδύσεις σε εναλλακτικές προμήθειες, η δραματική μείωση της κατανάλωσης και ο θερμός χειμώνας κράτησαν την πληρότητα των αποθηκευτικών εγκαταστάσεων σε υψηλά επίπεδα, με τη UBS να σημειώνει πως καθώς ο χειμώνας τελειώνει με πολύ μεγαλύτερα αποθέματα από ό,τι συνήθως, η ζήτηση για την επόμενη χρονιά θα είναι χαμηλότερη και θα καλυφθεί χωρίς το ρωσικό φυσικό αέριο.

UBS: Αναβαθμίζει προβλέψεις για την Ευρωζώνη – Δεν θα έρθει ύφεση-2

–          Δεύτερον, στη δημοσιονομική στήριξη, καθώς οι κυβερνήσεις της Ευρώπης έλαβαν μέτρα για να προστατεύσουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις από τα χειρότερα της ενεργειακής κρίσης.  Μάλιστα, λόγω και της μείωσης των τιμών του φυσικού αερίου, ο τελικός «λογαριασμός» για τις κυβερνήσεις θα είναι σημαντικά χαμηλότερος από το ύψος των πακέτων που έχουν ανακοινωθεί.

–          Τρίτον, το περιβάλλον για την παραγωγή έχει βελτιωθεί, καθώς τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα εξομαλύνονται, επιτρέποντας το ανεκτέλεστο των παραγγελιών να προχωρήσει.

–          Και τέλος, το άνοιγμα της Κίνας έχει βελτιώσει την ψυχολογία, με τις επιχειρήσεις να είναι πιο αισιόδοξες για την ζήτηση.

Σύμφωνα με τη UBS, η ανθεκτικότητα της οικονομίας δεν επηρεάζει την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία εστιάζει σταθερά στον πληθωρισμό. Ο οίκος  θεωρεί ότι η ΕΚΤ δεν έχει τελειώσει τις αυξήσεις των επιτοκίων (παρά τις κινήσεις των 300 μονάδων βάσης που έχει κάνει), αλλά περιμένει αύξηση 50 μονάδων βάσης τον Μάρτιο και 25 μονάδων βάσης τον Μάιο.

UBS: Αναβαθμίζει προβλέψεις για την Ευρωζώνη – Δεν θα έρθει ύφεση-3

Εφόσον οι αυξήσεις των μισθών επιταχυνθούν αισθητά, η ΕΚΤ θα μπορούσε να ανεβάσει τα επιτόκια ακόμα υψηλότερα, σημειώνουν οι αναλυτές.

Όσο για την στροφή στις μειώσεις επιτοκίων, η UBS την τοποθετεί στο πρώτο τρίμηνο του 2024. Θα ακολουθήσουν μειώσεις κατά 25 μονάδες βάσης κάθε τρίμηνο, μέχρι τα επιτόκια να φτάσουν στο 1,5% το 2025.

Διαβάστε ακόμη: