Ο απολογισμός των θυμάτων του καταστροφικού σεισμού που έπληξε τη Δευτέρα την Τουρκία και τη Συρία ξεπερνά τους 20.000 νεκρούς, σύμφωνα με νέα προσωρινά στοιχεία που ανακοίνωσαν οι αρχές των δύο χωρών, την ώρα που συνεχίζονται οι προσπάθειες να βρεθούν επιζώντες στα συντρίμμια, εν μέσω ψύχους.

Σε απόγνωση βρίσκονται εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι που έμειναν άστεγοι λόγω των σεισμών στην Τουρκία και τη Συρία, ενώ περιορίζονται οι ελπίδες να βρεθούν πολλοί επιζώντες ακόμα στα ερείπια των κατεστραμμένων πόλεων.

Ο αριθμός των νεκρών από τους σεισμούς που σημειώθηκαν το πρωί της Δευτέρας έφτασε τους 20.296 στις δύο χώρες.

Σεισμός στην Τουρκία: Εικόνες πριν και μετά αποδεικνύουν το μέγεθος της καταστροφής

Οι δύο τεράστιοι σεισμοί και μια σειρά μετασεισμών που χτύπησαν την Τουρκία και τη Συρία, έχουν μέχρι στιγμής σκοτώσει περισσότερους από 20.000, ενώ, οι καταστροφές που έχουν καταγραφεί είναι πρωτοφανείς.

Ο πρώτος σεισμός σημειώθηκε τα ξημερώματα της 6ης Φεβρουαρίου και ήταν 7,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Το επίκεντρό του εντοπίστηκε στην πόλη του Γκαζιάντεπ, μια πόλη δύο εκατομμυρίων πολιτών. Οι εικόνες πριν και μετά τον σεισμό καταγράφουν το μέγεθος της καταστροφής που έχει συντελεστεί στο Γκαζιάντεπ.

Η ένταση της δόνησης οδήγησε στην κατάρρευση σειράς κτηρίων από μπλοκ πολυκατοικιών μέχρι δημοσίων κτηρίων στη Συρία, ενώ έγινε αισθητός μέχρι την Κύπρο και τον Λίβανο, περίπου 400 χιλιόμετρα μακριά από το επίκεντρο.

Ο πρώτος ισχυρός σεισμός ακολουθήθηκε από αρκετούς μετασεισμούς, συμπεριλαμβανομένου και ενός που ήταν σχεδόν στο ίδιο μέγεθος με τον πρώτο, δηλαδή 7,5 Ρίχτερ, περίπου 9 ώρες αργότερα και με το επίκεντρο στο Καχραμανμαράς.

Σεισμός στην Τουρκία: Εκατοντάδες πτώματα στο πάρκινγκ νοσοκομείου στην Αντάκια

Η Ράνια Ζαμπούμπι κάνει σλάλομ ανάμεσα στα πτώματα που κείτονται στην άσφαλτο. Μέσα στο σκοτάδι και στο κρύο, ανοίγει, τον έναν μετά τον άλλο, νεκρικούς σάκους. Ψάχνει τον θείο της. Αγνοείται από τη Δευτέρα, όταν ο σεισμός 7,8 βαθμών μετέτρεψε την Αντάκια (Αντιόχεια), στην επαρχία Χατάι της νότιας Τουρκίας, σε μαρτυρική πόλη.

«Βρήκαμε τη θεία μου, αλλά όχι τον θείο μου», εξηγεί με πνιγμένη φωνή. Η πρόσφυγας από τη Συρία, με μαύρη μαντίλα και σαμπό στα πόδια, έχασε οκτώ μέλη της οικογένειάς της στην τραγωδία η οποία στοίχισε τη ζωή σε πάνω από 16.000 ανθρώπους στην τουρκική και στη συριακή επικράτεια, κατά τους πιο πρόσφατους προσωρινούς απολογισμούς των θυμάτων.

Στον χώρο στάθμευσης του μεγαλύτερου νοσοκομείου της πόλης, άλλοι επιζήσαντες προσπαθούν κι αυτοί να αναγνωρίσουν συγγενείς τους ανάμεσα στα παραταγμένα πτώματα. Κάποιοι λιποθυμούν.

Δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου μέτρησε χθες βράδυ κάπου 200 θύματα, ορισμένα απλά τυλιγμένα με κουβέρτες, όχι μακριά από τις σκηνές όπου δουλεύει το ιατρικό και το νοσηλευτικό προσωπικό που ήρθε από όλη τη χώρα και, σε κάποιες περιπτώσεις, από το εξωτερικό. Τουλάχιστον 3.356 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη Χατάι: σε αυτήν αναλογεί χονδρικά το ένα τέταρτο των νεκρών που έχουν ανασυρθεί ως τώρα στην Τουρκία.

Εξαιτίας του μεγέθους της καταστροφής, ο χώρος στο πάρκινγκ δεν αρκεί πλέον, παρότι είναι πελώριο. Επτά πτώματα έχουν αποτεθεί, αναγκαστικά, πλάι σε κάδο ξέχειλο από σκουπίδια.

Σεισμός στην Τουρκία: «Περίπου το 70% των πτωμάτων εδώ είναι ανώνυμα»

Τριάντα μέτρα πιο εκεί, το νοσοκομείο, πελώριος όγκος από μπετόν και γυαλί, στέκεται ακόμα όρθιο, όμως οι ρωγμές που χάσκουν στη μία του πλευρά, διακριτές παρά το ότι έχει πέσει η νύχτα, έπεισαν τις αρχές να διατάξουν να εκκενωθεί. Το εσωτερικό του επίσης υπέστη ζημιές· είναι αδύνατο να εισαχθεί οποιοσδήποτε, ζωντανός ή νεκρός.

Οι πρώτοι δέχονται φροντίδες μέσα σε κόκκινες και λευκές σκηνές, αφού γίνει διαλογή ανάλογα με τη σοβαρότητα των τραυμάτων τους. Πολλοί διακομίζονται με ελικόπτερα σε άλλα νοσοκομεία που άντεξαν τους σεισμούς, ιδίως στα Άδανα. Οι νεκροί αφήνονται στην παγωμένη άσφαλτο. Πόσοι μεταφέρθηκαν εκεί από τη Δευτέρα; «Πολλοί», απαντά ο Γιτζάν Καϊσεριλί, εθελοντής που ήρθε από την Άγκυρα να βοηθήσει. «Πιθανόν 400, πιθανόν 600», λογαριάζει.

Ο άνδρας, με σκούφο και άνορακ, βοηθά τις οικογένειες να βρουν τους δικούς τους και προσπαθεί να τους προσφέρει την απαραίτητη ψυχολογική υποστήριξη. Έχει να κοιμηθεί δυο μέρες. Ο κόσμος στο πάρκινγκ πάει κι έρχεται ασταμάτητα. Δεξιά του, ένας άνδρας κι ο γιος του, έφηβος με σγουρά μαλλιά, σηκώνουν ένα πτώμα και προχωρούν, απαθείς. Πίσω τους, ένας άνδρας οδηγεί, πολύ σιγά, παλιό μπλε σεντάν. Βρήκε το πτώμα που αναζητούσε. Το έχει φορτώσει στο πίσω κάθισμα, μέσα σε λευκό νεκρικό σάκο, με ανοικτό το πορτμπαγκάζ, από το οποίο εξέχουν τα πόδια.

Πίσω του, είναι σταθμευμένο βαρύ φορτηγό με ρυμουλκούμενο. Δεν μετέφερε βοήθεια, όπως πολλά που πήραν τον δρόμο για την Αντάκια. Χρησιμοποιείται για την αποκομιδή των πτωμάτων που δεν αναγνωρίζονται. «Περίπου το 70% των πτωμάτων εδώ είναι ανώνυμα», υπολογίζει ο Γιτζάν Καϊσεριλί. Αν δεν αναγνωριστούν μέσα σε 24 ώρες, φορτώνονται στο βαρύ όχημα και καταλήγουν σε ομαδικούς τάφους. «Μπορούμε να τοποθετούμε πενήντα πτώματα στο εσωτερικό», εξηγεί ο Γιτζάν Καϊσεριλί. «Θα μπορούσαμε να φορτώνουμε περισσότερα, αλλά δεν θέλουμε να τα βάζουμε το ένα πάνω στο άλλο».

Ακόμη ένα «θαύμα» – Απεγκλώβισαν 33χρονη με τον γιο της μετά από 68 ώρες

Βρετανοί εθελοντές διασώστες απεγκλώβισαν ζωντανούς μία νεαρή μητέρα και τον γιο της από τα ερείπια του σπιτιού τους στην Τουρκία, αφού πέρασαν 68 ώρες χωρίς να μπορούν να κουνηθούν.

Η Σεράπ Τοπάλ, 33 ετών, και ο πεντάχρονος γιος της, Μεχμέτ Χαμζά Τοπάλ, παγιδεύτηκαν όταν το σπίτι τους στο Καχραμάνμαρας κατέρρευσε από τον φονικό σεισμό μεγέθους 7,8 Ρίχτερ. Το Καχραμάνμαρας είναι μόλις λίγα χιλιόμετρα από το επίκεντρο του φονικού σεισμού.

Η Σεράπ και ο Μεχμέτ πέρασαν τρεις ημέρες, εγκλωβισμένοι στο απόλυτο σκοτάδι, καλυμμένοι με σκόνη και συντρίμμια, με τη Σεράπ να έχει τραυματιστεί σε διάφορα σημεία, ωστόσο σώθηκαν από μια ομάδα Βρετανών εθελοντών, με τη βοήθεια μιας γερμανικής οργάνωσης «At Fire».

Τα συγκλονιστικά πλάνα από τη στιγμή της διάσωσής τους δείχνουν τη Σεράπ να ξεσπά σε δάκρυα την ώρα που την ανασύρουν από τα ερείπια και τη δένουν σε ένα φορείο.

Μωράκι 20 ημερών σώθηκε μετά από 60 ώρες – Κρατούσε μία τούφα από τα μαλλιά της μητέρας του

Συγκινητικές στιγμές εκτυλίχθηκαν στα χαλάσματα κτιρίου στο Χατάι, την τουρκική επαρχία που χτυπήθηκε από τον σεισμό των 7,8 Ρίχτερ. Οι διασώστες με υπεράνθρωπες προσπάθειες κατάφεραν να απεγκλωβίσουν μετά από 60 ώρες ένα αγοράκι μόλις 20 ημερών, τον Kerem Ağırtaş, ο οποίος βρισκόταν παγιδευμένος μέσα στο δωμάτιό του και κρατούσε στο χέρι του μία τούφα από τα μαλλιά της μητέρας του.

Όπως φαίνεται και στο βίντεο τα σωστικά συνεργεία με πολύ προσεκτικές κινήσεις τον απομάκρυναν από το σημείο και στη συνέχεια στρατιώτες που βρίσκονταν εκεί του έβαλαν καθαρά και ζεστά ρούχα. Το αγοράκι μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο χωρίς ωστόσο να έχει γίνει γνωστή η κατάσταση της υγείας του. Η συγκεκριμένη εικόνα πολύ γρήγορα έγινε viral και έκανε τον γύρο του διαδικτύου ενώ πολλοί αυτόπτες μάρτυρες ξέσπασαν σε κλάματα όταν είδαν το μωράκι να κρατάει στο χέρι του τα μαλλιά της μητέρας του.

Διαβάστε ακόμη: