Ακόμα πιο αισιόδοξη για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας εμφανίζεται η UBS στις τελευταίες της προβλέψεις για την παγκόσμια οικονομία.

Ειδικότερα, όπως προκύπτει από τους πίνακες της ελβετικής τράπεζας το ελληνικό ΑΕΠ αναμένεται να αυξηθεί κατά 4,1% φέτος, την ώρα που η μέση εκτίμηση των οικονομολόγων των διεθνών οργανισμών (Consensus) έχει αυξηθεί επίσης στο ισχυρό 2,9%.

Η ελληνική οικονομία, που έκλεισε το 2022 με ρυθμό ανάπτυξης 5,9% αναμένεται να σημειώσει ισχυρό ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ κατά 3,2% το 2024 έναντι  μέσης πρόβλεψης μόλις 1,9% του Consensus των οικονομολόγων.

Σε ό,τι αφορά τον πληθωρισμό, εκτιμάται ότι φέτος θα διαμορφωθεί στο 3,3%, και το επόμενο έτος θα υποχωρήσει στο 2,2% πολύ κοντά στον στόχο του 2% της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Πτωτικά αναμένεται να κινηθεί και η ανεργία, με το ποσοστό το 2023 να υποχωρεί στο 11,1% και το επόμενο έτος στο 10%.

Για το σύνολο της ευρωζώνης η UBS εκτιμά ότι η οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό 0,8% φέτος και 1% του χρόνου και ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει στο 5,3% και 2,3% αντιστοίχως. 

Η Ελλάδα, σύμφωνα με την ελβετική τράπεζα, καταγράφει τη μεγαλύτερη δημοσιονομική προσαρμογή στην Ευρώπη, επιστρέφοντας πλέον σε πρωτογενή πλεονάσματα, με το δημόσιο  χρέος να υποχωρεί στο 158,1% του ΑΕΠ το 2023 και στο 151% του ΑΕΠ το 2024.

Τα ραντεβού με τους οίκους

Τα «καλά νέα» για την ελληνική οικονομία ενισχύουν την αισιοδοξία για την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, με τις εκθέσεις των επενδυτικών οίκων να σηματοδοτούν αυγουστιάτικες εκπλήξεις.

Έως το τέλος του έτους η Ελλάδα έχει 5 ραντεβού με τους οίκους αξιολόγησης και ο εθνικός στόχος της ένταξης σε επενδυτική κατηγορία θα γίνει νωρίτερα  τα τέλη του 2023.

Η γερμανική Scope

Τόσο οι χρησμοί των οίκων, όσο και της  Τράπεζα της Ελλάδος επαναπροσδιορίζουν την ημερομηνία για το φθινόπωρο και η κρίσιμη ημερομηνία είναι η 4η Αυγούστου, καθώς λίγο πριν πάει διακοπές η νεοεκλεγείσα Βουλή, η Ελλάδα δέχεται επίσκεψη από τη γερμανική Scope. Αν και δεν είναι- ακόμα- μέσα στην ομάδα των «4» οίκων αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας τους οποίους  αναγνωρίζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μία τέτοια κίνηση θα ανοίξει το δρόμο.  Ο γερμανικός οίκος είναι ένα βήμα πριν πάρει τη  έγκριση από αρμόδιες ευρωπαϊκές αρχές και να γίνει ο 5ος επίσημος οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης.

Το σήμα

Έτσι, αν και δεν θα πάρει η Ελλάδα επίσημη αναβάθμιση, μία τέτοια κίνηση δίνει σήμα στην Moody’s τον Σεπτέμβριο, ή από την S&P τον Οκτώβριο.  Η θερινή αναβάθμιση από τη  Scope δείξει την επιστροφή της χώρας στο καθεστώς της επενδυτικής βαθμίδας από τον Σεπτέμβριο και μετά θα ακολουθήσουν και οι άλλοι οίκοι έως το τέλος του έτους. Βασικές παράμετροι για να προχωρήσουν οι οίκοι σε αναβαθμίσεις είναι οι μεταρρυθμίσεις και τα δημοσιονομικά αποτελέσματα, τα οποία θα λάβουν υπόψη  στην επόμενη απόφασή μας για την αξιολόγηση της Ελλάδας.

Οι άλλοι τέσσερις μεγάλοι οίκοι

Στο διάστημα Σεπτεμβρίου -Δεκεμβρίου είναι προγραμματισμένες οι νέες ετυμηγορίες από τους τέσσερις μεγάλους οίκους που λαμβάνει υπόψη η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Οι τρεις από αυτούς, δηλαδή οι Fitch, S&P και DBRS αξιολογούν την Ελλάδα ένα σκαλοπάτι κάτω από την επενδυτική βαθμίδα.Στις 15 Σεπτεμβρίου ο Moody’s αναμένεται να αναβαθμίσει το ελληνικό αξιόχρεο χωρίς να δώσει την επενδυτική βαθμίδα καθώς είναι ο μόνος οίκος που η αξιολόγηση απέχει τρεις βαθμίδες. Στις 20 Οκτωβρίου είναι η σειρά του S&P και ο κύκλος για το 2023 θα κλείσει με τον Fitch την 1η Δεκεμβρίου. Συγκεκριμένα, η  Ελλάδα βαθμολογείται σε Ba3 με σταθερές προοπτικές από τη Moody’s, BB+ με σταθερές προοπτικές από τη Fitch και BB+ με θετικές προοπτικές από την S&P.

Διαβάστε περισσότερα