Στο 5,7% από 4% πριν αναβαθμίζει η UBS την εκτίμηση της για την ανάπτυξη στην Ελλάδα το 2022, τονίζοντας πως οι οικονομικές επιδόσεις της χώρας έχουν αποδειχθεί ιδιαίτερα ισχυρές φέτος, ενώ ο τουρισμός αναμένεται να αποτελέσει τον μεγάλο “μοχλό” του ΑΕΠ, με τα έσοδα να αγγίζουν τα 20 δισ. ευρώ.

Πιο αναλυτικά, αναφερόμενη στους παράγοντες που οδήγησαν σε αυτήν την αναβάθμιση η UBS επισημαίνει τα εξής:

α) το ισχυρό ΑΕΠ του πρώτου τριμήνου (2,3% σε τριμηνιαία βάση, 7,0% ετησίως) με αποτέλεσμα τη μεταφορά ανάπτυξης 450 μονάδες βάσης στο 2022

β) τα έσοδα από τον τουρισμό αναμένεται να φτάσουν τα 20 δισ. ευρώ το 2022 έναντι της αρχικής πρόβλεψης για 15 δισ. και 10,5 δισ. ευρώ πέρυσι – συμπεριλαμβανομένης της θετικής επίδρασης στη δημιουργία θέσεων εργασίας.

γ) τις ενδείξεις για ισχυρή επίδοση της ανάπτυξης στο β’ τρίμηνο και

δ) μια ξεκάθαρη ανάκαμψη στον εταιρικό δανεισμό (εν δυνάμει επηρεασμένος από τις εισροές του Μηχανισμού ανάκαμψης και ανθεκτικότητας της Ε.Ε. (Recovery and Resilience Facility – RRF)

“Η νέα μας πρόβλεψη για την ανάπτυξη της Ελλάδας είναι 150 μονάδες βάσης πάνω από την εκτίμηση της αγοράς η οποία κινείται στο 4,2%”, τονίζει η UBS, ενώ προσθέτει πως βλέπει κινδύνους για το 2022 από τη σταδιακή επιδείνωση του επιχειρηματικού κλίματος και από πιθανή διατάραξη των ροών φυσικού αερίου στην Ευρώπη. Παράλληλα, η ελβετική τράπεζα αναθεωρεί την πρόβλεψή της για την ανάπτυξη το 2023 χαμηλότερα σε 4,0% από 4,7% προηγουμένως, λόγω του ισχυρότερου 2022.

Παράλληλα, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της UBS (με βάση τα στοιχεία του 2020), οι εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου αντιπροσώπευαν μόνο το 9% της συνολικής χρήσης ενέργειας στην Ελλάδα, γεγονός που συνεπάγεται μεγαλύτερη ικανότητα υποκατάστασής του.

Διαβάστε ακόμη:

Ηλεκτρικό ρεύμα: Αναλυτικά οι χρεώσεις ανά εταιρεία μετά την επιδότηση

Ο γιος του πρίγκιπα Χάρι και της Μέγκαν Μαρκλ παραλίγο να καεί ζωντανός στο δωμάτιό του

Έλενα Κρεμλίδου: Ποζάρει με ανοιχτά πόδια και ανεβάζει τη θερμοκρασία