Την κάλυψη των ελληνικών τραπεζών αρχίζει εκ νέου η UBS, συστήνοντας αγορές (buy) για τον κλάδο, ενώ προτιμά την Εθνική και την Πειραιώς

Οι τιμές στόχοι που θέτει η UBS για την Alpha Bank είναι στα 2,30 ευρώ, για τη Eurobank στα 2,60 ευρώ, για την Εθνική στα 11 ευρώ και για την Πειραιώς στα 5,50 ευρώ.

Όπως επισημαίνει, οι ελληνικές τράπεζες έχουν θέσει τις βάσεις για να επωφεληθούν από την ισχυρή ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας και την πιστωτική επέκταση, ειδικά στα επιχειρηματικά δάνεια. Μάλιστα, η UBS χαρακτηρίζει συντηρητικά τα business plans των διοικήσεων για την επόμενη τριετία, ενώ εκτιμά το κόστος κεφαλαίου στο 16,5% για την Alpha Bank, στο 15,5% για την Πειραιώς και στο 14,5% για Eurobank και την Εθνική.

UBS: Βλέπει περιθώρια ανόδου

Σύμφωνα με την UBS οι ελληνικές τράπεζες έχουν σημαντικά περιθώρια ανόδου, της τάξεως του 26% – 51%, ενώ έχει ανοίξει και ο δρόμος για την επιβράβευση των μετόχων τους. Ειδικά στο τελευταίο, τα σχέδια διανομής φαίνονται συντηρητικά, με τις πληρωμές να είναι στο 10% με 30% και αναμένεται να αυξηθούν στο 50% την επόμενη τριετία. Με άλλα λόγια, τα διαθέσιμα για διανομή κεφάλαια μέχρι το 2026 μπορούν να φτάσουν το 60% των κεφαλαιοποιήσεων των ελληνικών τραπεζών.

Στο μέτωπο του σχηματισμού κεφαλαίου, η UBS βλέπει να υποστηρίζεται από την ισχυρή κερδοφορία, με τον δείκτη ROTE έως το 2026 να διαμορφώνεται στο 13% – 20%. Το κόστος κεφαλαίου είναι υψηλό (16% έως 21%) στο πλαίσιο της απόδοσης του εγχώριου δεκαετούς τίτλου στο 3,7%.

Μικρότερο κίνδυνο και στο μέτωπο των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων βλέπει η UBS, με το δείκτη να είναι στο 4,4%, ενώ οι αναβαλλόμενες φορολογικές απαιτήσεις (DTC) αναμένεται να μειωθούν από το 58% στο 35% κατά μέσο όρο μέχρι τα τέλη του 2026. Επίσης, εξακολουθεί να βλέπει διατήρηση των εσόδων σε υψηλά επίπεδα, με μια τάση της τάξεως του 3% περίπου ετησίως, υπό την ισχυρή αύξηση των εσόδων από αμοιβές και προμήθειες.

Διαβάστε ακόμη