Ο Νόβακ Τζόκοβιτς κατέκτησε το Ρολάν Γκαρός επικρατώντας του Στέφανου Τσιτσιπά με 3-2 σετ στον μεγάλο τελικό του Γαλλικού Όπεν.
Μετά από έναν αγώνα διάρκειας 4 ωρών και 11 λεπτών, ο Νόβακ Τζόκοβιτς κατάφερε να επιβληθεί του Στέφανου Τσιτσιπά με 3-2 και να κατακτήσει το δεύτερο Ρολάν Γκαρός της καριέρας του κάνοντας μία μεγάλη ανατροπή.
Η Ιστορία του
Ο Νόβακ Τζόκοβιτς γεννήθηκε σε μια χώρα που δεν είναι πλέον στον παγκόσμιο χάρτη – τη Γιουγκοσλαβία, στις 22 Μαΐου 1987 στο Βελιγράδι. Ο Τζόκοβιτς ήταν ο μεγαλύτερος γιος στην οικογένεια των γονιών του – Σρντζάν και Ντιγιάνα. Ο Novak έχει δύο ακόμη μικρότερα αδέλφια που, όπως και αυτός, έχουν γίνει επαγγελματίες παίκτες τένις.
Οι γονείς του τον ξεκινησαν τένις όταν ήταν 4 ετών. Και στην ηλικία των έξι ετών, η διάσημη τενίστρια Έλενα Γκεντσίτ είδε το παιχνίδι του και έμεινε άφωνη.. Είπε ότι δεν είχε δει ποτέ τόσο ταλαντούχο παιχνίδι σε κανένα από τα παιδιά της ίδιας ηλικίας.
Εκπαίδευσε το Νόβακ ως προπονητρια για έξι χρόνια και στη συνέχεια τον βοήθησε να μετακομίσει στο εξωτερικό, στη Γερμανία. Εκεί συνέχισε να παίζει τένις σοβαρά και επαγγελματικά. Με τη βοήθεια των συνδέσεων της Έλενα Γκένσιτς, ο Νόβακ εισήλθε στην ακαδημία τένις Nikola Pilic. Η εκπαίδευσή του σε αυτή την ακαδημία διήρκεσε τέσσερα χρόνια. Όταν ο Νόβακ ήταν δεκατεσσάρων ετών, έγινε ο Ευρωπαίος πρωταθλητής σε 3 κατηγορίες: μονά, διπλά και ομάδες.
Στην καριέρα τένις του Novak υπήρξαν πολλές νίκες. Στην ηλικία των είκοσι, κέρδισε 5 τίτλους ταυτόχρονα. Κατάφερε να κερδίσει τις τρεις πρώτες ρακέτες του κόσμου εκείνο το έτος. Μόνο ο Μπόρις Μπέκερ κατάφερε να δημιουργήσει ένα τέτοιο ρεκόρ στις αρχές της δεκαετίας του ’90. Παρεμπιπτόντως, ο Μπόρις Μπέκερ ήταν το είδωλο του Νόβακ. Ένα χρόνο αργότερα, ο Τζόκοβιτς πολλαπλασίασε την επιτυχία του κερδίζοντας το Australian Open. Εκείνη την εποχή, έγινε ο πρώτος Σέρβος στην ιστορία του τένις που κέρδισε το τουρνουά Grand Slam.
Οι βομβαρδισμοί στο Βελιγράδι
Ο Τζόκοβιτς μεγάλωνε στη Σερβία την εποχή των βομβαρδισμών του Βελιγραδίου. Όπως έχει διηγηθεί ο ίδιος “Όταν οι βομβαρδισμοί του ΝΑΤΟ ισοπέδωσαν το Βελιγράδι, η οικογένειά του αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την εστία της, και να κρυφτεί σ’ ένα καταφύγιο για να διαφυλάξει τη ζωή της. Έμειναν στο καταφύγιο, μαζί με άλλες 20 οικογένειες, επί 78 ημέρες, αντιμετωπίζοντας μεγάλες στερήσεις και δυσκολίες.
Μέσα σε εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες εκείνος βρήκε διέξοδο και χαρά στις προπονήσεις του με την Jelena Gencic, «παίζοντας κρυφτούλι» με τους βομβαρδισμούς, καθώς συναντιόταν συνήθως σε μέρη που μόλις είχαν επιτεθεί οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ, υποθέτοντας ότι δεν θα ξαναεπιτεθούν εκεί που είχαν ήδη χτυπήσει. Το εμπόδιο του πολέμου και της επικρατούσας κατάστασης μετατράπηκε, έτσι, σε ένα μάθημα ζωής.
Τένις στα ερείπια
Ο Djokovic έπαιζε τένις χωρίς να έχει φιλέ ή σε ερείπια ή όπως η φίλη του Σέρβα τενίστρια Anna Ivanovic προπονείτο σε μία άδεια εγκαταλελειμμένη πισίνα. Άλλοτε πήγαιναν για προπόνηση στον χώρο που βρισκόταν δίπλα σε μια στρατιωτική βάση, που όμως δεν ήταν ασφαλής, καθώς οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ συνήθιζαν να επιτίθενται εκεί που υπήρχαν στρατιωτικές βάσεις. Ο ίδιος δεν κάμφθηκε από την ανέχεια της οικογένειας, την έλλειψη ηλεκτρισμού, τις γκρεμισμένες γέφυρες και την αίσθηση του θανάτου που υπήρχε παντού στην πόλη. Θυμάται πάντα το τραγούδι των γενεθλίων του στα δώδεκα, που ήταν το σφύριγμα των αεροπλάνων που τους βομβάρδιζαν. Αλλά παρέμεινε πιστός στην ιδέα ότι εμμένοντας στον στόχο του θα ερχόταν η ηθική και πνευματική δικαίωση που επιζητούσε.”
Και η δικαίωση ήρθε, ο Τζόκοβιτς έφτασε στην κορυφή του κόσμου, το τένις από διέξοδος έγινε το όχημα για την επιτυχία. Την οποία στη συνέχεια αξιοποίησε για να δημιουργήσει το Ίδρυμα Νόβακ Τζοκοβιτς το οποίο διευθύνει η σύντροφος του και μητέρα των 2 παιδιών τους και το οποίο στο επίκεντρο του έχει τα παιδιά. Και πως θα μπορούσε να γίνει αλλιώς άλλωστε, το παιδί του πολέμου δεν θα μπορούσε να ξεχάσει στιγμή τις δυσκολίες τις αντιμετωπίζουν -έστω σε άλλες συνθήκες- τα παιδιά στην πατρίδα του.
Μεταξύ των υπολοίπων δράσεων του ιδρύματος ξεχωρίζει η δωρεά 102.000 για την κατασκευή σχολείου στην περιοχή του Trstenik ενώ συνολικά το Ίδρυμα Τζόκοβιτς έχει ανακατασκευάσει και κατασκευάσει 45 νηπιαγωγεία, βοηθώντας περισσότερα από 22.000 παιδιά στη Σερβία, ενώ έχει απασχολήσει και 1.600 εκπαιδευτικούς.
Προσωπική ζωή του Νόβακ Τζόκοβιτς
Η μόνιμη κατοικία του Τζόκοβιτς σήμερα είναι το Μόντε Κάρλο. Πριν από ένα χρόνο, παντρεύτηκε ένα κορίτσι που είχε ραντεβού από το 2005, Έλενα Ρίστικ… Και τον περασμένο Οκτώβριο, γεννήθηκε ο γιος τους, ο Στέφανος.
Η οικονομική του κατάσταση του επιτρέπει την παροχή σημαντικής βοήθειας σε εγχώριες εκκλησίες και μοναστήρια. Για μια τέτοια δωρεά το 2011, ο Πατριάρχης Ειρηναίος του απένειμε βραβείο από τη Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία.
Ο Νόβακ ενδιαφέρεται όχι μόνο για το τενις, αλλά και για το ποδόσφαιρο, για παράδειγμα, είναι παθιασμένος οπαδός του σερβικού ποδοσφαιρικού συλλόγου, καθώς και των Ιταλών και Πορτογαλικών. Πάντα απολαμβάνει να παρακολουθεί αγώνες στους οποίους συμμετέχουν οι αγαπημένες του ομάδες.
Ρολάν Γκαρρός και Τσιτσιπάς
O Nόβακ Τζόκοβιτς, αφού πρώτα απέκλεισε τον «βασιλιά» της χωμάτινης επιφάνειας, Ραφαέλ Ναδάλ, στον τελικό έκαμψε την αντίσταση του Στέφανου Τσιτσιπά, με τον Έλληνα να προηγείται με 2-0 σετ, αλλά τελικά να γνωρίζει την ήττα με 3-2 σετ από τον Σέρβο.
Ο «Νόλε» στις δηλώσεις του κατά την απονομή είχε πολλά να πει για τη σθεναρή αντίσταση που βρήκε από τον 22χρονο Έλληνα τενίστα, αλλά και για τη σχέση αγάπης ανάμεσα στον σερβικό και τον ελληνικό λαό.
Ο Στέφανος θα κατακτήσει πολλά Grand Slam
Αρχικά, ο Τζόκοβιτς είπε για τον Τσιτσιπά: «Καταλαβαίνω πόσο δύσκολο είναι αυτήν τη στιγμή για τον Στέφανο Τσιτσιπά, σε έναν τελικό Grand Slam. Είναι αυτά τα παιχνίδια, στα οποία μαθαίνεις περισσότερα από οποιοδήποτε άλλο. Θα βγει πιο δυνατός από αυτό το παιχνίδι. Και σίγουρα θα κατακτήσει πολλά Grand Slam στην πορεία. Απόλυτος σεβασμός σε εσένα και την ομάδα σου».
Την απονομή των τροπαίων έκαναν δύο θρύλοι του αθλήματος, ο Αμερικανός Τζίμ Κούριερ και ο Σουηδός Μπγιόρν Μπόργκ, δίνοντας στον Στέφανο Τσιτσιπά την τιμητική πλακέτα του φιναλίστ και στον Νόβακ Τζόκοβιτς το “Τρόπαιο των σωματοφυλάκων”, όπως είναι η επίσημη ονομασία του τροπαίου.
Στέφανος Τσιτσιπάς: Τα μυστικά της ζωής του μέχρι το Rolan Garros