Η Ινδονησία ασκεί την προεδρία του φόρουμ των μεγαλύτερων οικονομικών παγκοσμίως. «Ο κ. Σι Τζινπίνγκ θα έλθει. Ο Πρόεδρος Πούτιν, επίσης, μού είπε ότι θα έλθει», επεσήμανε ο κ. Ουιντόντο, μιλώντας στο Bloomberg.

Στη Σύνοδο της G20 θα συμμετάσχει και ο Αμερικανός Πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, ενόσω οι δεσμοί της Ουάσινγκτον με τη Μόσχα και το Πεκίνο βρίσκονται στο χειρότερο σημείο τους, εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία και της έντασης με «φόντο» τα τελευταία γεγονότα στην Ταϊβάν.

Δεν ήταν βέβαιο ότι οι Βλαντιμίρ Πούτιν και Σι Τζινπίνγκ θα μετέβαιναν στο Μπαλί με σκοπό να συμμετάσχουν στις συνομιλίες. Η Μόσχα βρίσκεται απομονωμένη μετά τις επιβεβλημένες κυρώσεις από τη Δύση εξαιτίας της εισβολής στην Ουκρανία, ενώ, ο Κινέζος Πρόεδρος έχει περιορίσει τα ταξίδια του στο εξωτερικό, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.

Τον Ιούνιο, αξιωματούχοι του Κρεμλίνου είχαν αναφέρει ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν είχε δεχθεί την πρόταση του κ. Ουιντόντο, με την προϋπόθεση ότι η υγειονομική κατάσταση λόγω της πανδημίας θα τού επέτρεπε να ταξιδέψει.

Η Τζακάρτα δεχόταν πιέσεις από τη Δύση ώστε να αποκλείσει τον κ. Πούτιν από τη Σύνοδο, αφού ανακοίνωσε τον Απρίλιο ότι τον έχει προσκαλέσει.

Η Ινδονησία διατηρεί ουδέτερη στάση αναφορικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία, ενώ, ο Τζόκο Ουιντόντο έχει μεταβεί από την αρχή του έτους τόσο στο Κίεβο, όσο και τη Μόσχα.

Ταυτόχρονα, η Ινδονησία έχει καλέσει τον Πρόεδρο της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, να παραστεί στη Σύνοδο. Ο κ. Ζελένσκι, η πατρίδα του οποίου δεν αποτελεί κράτος – μέλος της G20, προανήγγειλε ότι θα συμμετάσχει διαδικτυακά στη Σύνοδο.