Ο Τζο Μπάιντεν σχεδιάζει να προχωρήσει στον τριπλασιασμό των δασμών προς τον κινεζικό χάλυβα και το αλουμίνιο. Παράλληλα αναμένονται και μέτρα για την καλύτερη προστασία του κλάδου των ηλεκτρικών οχημάτων από τις επιδοτήσεις που απολαμβάνουν οι κινεζικές εταιρείες του κλάδου.

Ο Αμερικανός πρόεδρος, μαζί με την ειδική εντεταλμένη για θέματα εμπορίου, Κάθριν Τάι, είχε συνάντηση νωρίτερα με μέλη του συνδικάτου United Steelworkers (USW) στο Πίτσμπουργκ, όπου συζητήθηκε η λήψη μέτρων για την καλύτερη προστασία των αμερικανικών επιχειρήσεων και βέβαια των θέσεων εργασίας από τις κινεζικές εταιρείες του κλάδου που απολαμβάνουν υψηλών επιδοτήσεων από το Πεκίνο.

Στο τραπέζι προωθήθηκε η πρόταση για τον τριπλασιασμό των δασμών στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου από την Κίνα από τον τωρινό μέσο όρο του 7,5%.

Παράλληλα αποφασίστηκε η ανάληψη «αποφασιστικής δράσης» για την προστασία του κλάδου της ηλεκτροκίνησης από τον κινεζικό ανταγωνισμό που απολαμβάνει πλεονεκτημάτων χάρη στις αντιμονοπωλιακές πρακτικές του Πεκίνου.

Σημειωτέον πως η Κάθριν Τάι ετοιμάζεται να παρουσιάσει τις προτάσεις της για την αναθεώρηση των αμερικανικών δασμών κατά της Κίνας, που πρωτο-δρομολογήθηκαν επί Ντόναλντ Τραμπ.

Σύμφωνα με αμερικανικά media, πρόκειται επίσης να ανακοινώσει – ενδεχομένως και μέσα στην ημέρα – τη διεξαγωγή έρευνας για τις αντιμονοπωλιακές πρακτικές του κινεζικού ναυπηγοεπισκευαστικού κλάδου, επίσης μετά από αίτημα που έχει καταθέσει η United Steelworkers.

Για τον Τζο Μπάιντεν που έχει μπροστά του, τον ερχόμενο Νοέμβριο, μια δύσκολη εκλογική αναμέτρηση απέναντι στον Ντόναλντ Τραμπ, η πολιτική στήριξη των εργατικών συνδικάτων θεωρείται κρίσιμης σημασίας. Ήδη πολλά συνδικάτα έχουν δηλώσει ανοιχτά την προτίμηση τους υπέρ της επανεκλογής του.

Ειδικά η ισχύς του United Steelworkers, που αριθμεί πάνω από 1,2 εκατ. μέλη, έχει ξεχωριστή σημασία και για την κρίσιμη πολιτεία της Πενσυλβάνια, η οποία παραδοσιακά παίζει σημαντικό ρόλο στον εκλογικό χάρτη.

Στις εκλογές του 2020, ο Μπάιντεν κατέκτησε την πολιτεία με προβάδισμα λίγο πάνω από 1% έναντι του Τραμπ. Ωστόσο στις μέχρι τώρα δημοσκοπήσεις για την κάλπη του Νοεμβρίου, οι δύο αντίπαλοι εμφανίζονται σχεδόν ισόπαλοι.

Διαβάστε ακόμη: