“Ο πληθωρισμός παραμένει υψηλός, η συνεχής πρόοδος για την μείωσή του δεν είναι εξασφαλισμένη και η πορεία προς τα εμπρός είναι αβέβαιη”, δήλωσε ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) Fed Τζερόμ Πάουελ, κατά την ομιλία του μετά την ανακοίνωση της τράπεζας ότι διατηρεί αμετάβλητα τα επιτόκια.

“Είμαστε πλήρως αφοσιωμένοι στο νε επαναφέρουμε τον πληθωρισμό στον στόχο του 2%. Η αποκατάσταση των τιμών είναι απαραίτητη για μια βιώσιμα ισχυρή αγορά εργασίας που ωφελεί όλους”, πρόσθεσε.

“Σήμερα, η FOMC αποφάσισε να αφήσει τα επιτόκια αμετάβλητα και να συνεχίσουμε να μειώνουμε τα χαρτοφυλάκιά μας.

Αν το συμβούλιο κινηθεί γρήγορα προς την κατεύθυνση της αντιστροφής της πολιτικής, μπορεί να χαθεί η πρόοδος που έχει επιτευχθεί, προειδοποίησε ο Τζερόμ Πάουελ, τονίζοντας ωστόσο παράλληλα πως κι αν το συμβούλιο καθυστερήσει να κινηθεί, μπορεί επίσης να προκαλέσει ζημιά στην οικονομία. 

Έτσι το συμβούλιο στέλνει ξεκάθαρα το μήνυμα, όπως επεσήμανε και ο ίδιος ο Τζερόμ Πάουελ, πως η αντιστροφή της νομισματικής πολιτικής παραμένει ορατή, αλλά πως δεν θα ξεκινήσει αν η FOMC δεν βεβαιωθεί ότι ο πληθωρισμός βρίσκεται σταθερά σε πτωτική τροχιά προς την κατεύθυνση του στόχου του 2%.

Το πότε θα γίνει αυτό, ο πρόεδρος της Fed απέφυγε προφανώς να δεσμευτεί, όμως υποστήριξε πως υπάρχει η γενική αίσθηση στην Επιτροπή πως αυτό θα γίνει αρκετά σύντομα. 

«Πιστεύουμε ότι η επιτοκιακή μας πολιτική είναι πιθανότατα στο ανώτατο σημείο του κύκλου της και εφόσον η οικονομία εξελιχτεί όπως αναμένεται, θα είναι δυνατό να ξεκινήσουμε την αντιστροφή της πολιτικής σύσφιξης κάποια στιγμή φέτος» τόνισε χαρακτηριστικά.

Το σύνολο των αναλυτών, μελετώντας την ομιλία Πάουελ, έκαναν λόγο για μια μετριοπαθή τοποθέτηση από τον πρόεδρο της Fed.  Αυτό φάνηκε ξεκάθαρα στην άμεση ανοδική στροφή στους δείκτες της Wall Street, με τον S&P 500 να ξεπερνά για πρώτη φορά το όριο των 5.200 μονάδων.