Σήμερα (22/02), ο Τζέφρι Πάιτ αναφέρθηκε στον –πολύ σημαντικό– ρόλο που αποκτά η Αλεξανδρούπολη, τόσο ως περιφερειακός ενεργειακός παίκτης, όσο και ως πύλη ασφάλειας και συνεργασίας στην ευρύτερη περιοχή, μιλώντας διαδικτυακά στο 1ο East Macedonia & Thrace Forum, το οποίο διοργανώνεται από το Olympia Forum, σε συνεργασία με τον Δήμο Αλεξανδρούπολης, το Energizing Greece και την Hellas Journal.

Ο κ. Υπουργός εξέφρασε την ευχαρίστηση για τον σημαντικό ρόλο διαδραμάτισαν τα ενεργειακά θέματα και ο ρόλος της Ελλάδας ως ενεργειακού κόμβου, κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Αμερικανού Υπουργού Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, στην Αθήνα. Σε ό,τι αφορά την εικόνα που παρουσιάζει ο διαρκώς εξελισσόμενος ρόλος της  Ελλάδας στον ενεργειακό τομέα, προσέθεσε ότι δεν υπάρχει τίποτα πιο «μεταμορφωτικό» από αυτό που συμβαίνει σήμερα, στην Αλεξανδρούπολη.

Ο κ. Πάιατ αναφέρθηκε στον Διαδριατικό Αγωγό (TAP) και τη συναίνεση που υπάρχει ως προς το –κρίσιμα σημαντικό– γεγονός ότι το εγχείρημα ολοκληρώθηκε εγκαίρως και ότι είχε ήδη σχηματισθεί μία σημαντική υποδομή αγωγών και διασυνδετήριων αγωγών, ακριβώς όταν ο Βλαντιμίρ Πούτιν άρχισε να χρησιμοποιεί τους ρωσικούς ενεργειακούς πόρους, ως «όπλο».

Αυτό, διασφάλισε ανθεκτικότητα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και επέτρεψε στην Ευρώπη να «πλοηγηθεί» επιτυχώς κατά τον χειμώνα, επιδεικνύοντας ταυτόχρονα στο Κρεμλίνο ότι δε στέφθηκε με επιτυχία η προσπάθεια να χρησιμοποιήσει την ενέργεια ως «όπλο», με σκοπό να «διασπάσει» τη Διατλαντική κοινότητα και να μειώσει την αλληλεγγύη προς τους Ουκρανούς, όπως σημείωσε.

Το αμερικανικό LNG

Μία άλλη σημαντική παράμετρος της δυνατότητας της Ευρώπης να διαφοροποιήσει τις ενεργειακές πηγές, ήταν και το αμερικανικό Υγροποιημένο Φυσικό Αέριο (LNG), που οι παραγωγοί μπόρεσαν να «κινητοποιήσουν», ανταποκρινόμενοι στις ανάγκες που προέκυψαν από την κρίση στην Ουκρανία. Βάσει στατιστικών, οι Ηνωμένες Πολιτείες έστειλαν στην Ευρώπη πάνω από 70 bcm (δισεκατομμύρια κυβικά) LNG, διπλάσιο όγκο σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος και μεγάλο μέρος αυτών των φορτίων διήλθε μέσω Ελλάδας. Μάλιστα, η εξαγωγική δυναμική των Ηνωμένων Πολιτειών ως προς το LNG εκτιμάται ότι οδεύει προς αύξηση κατά περίπου 50% μέχρι το 2025, βάσει των αδειοδοτημένων και υπό εξέλιξη εγχειρημάτων.

«Μαζί με το Κατάρ, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα παραμείνουν ένας από τους δύο μεγαλύτερους εξαγωγείς LNG στα επόμενα χρόνια και φυσικά, αυτό συνδέεται και με το FSRU της Αλεξανδρούπολης, που είναι μία ακόμη σημαντική παράμετρος της ανθεκτικότητας, που η Ελλάδα οικοδομεί για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη», σημείωσε ο κ.Πάιατ, συμπληρώνοντας ότι αυτό το πρότζεκτ δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, αλλά την ευρύτερη περιοχή και αντανακλά τόσο την περιφερειακή ηγεσία της χώρας μας, όσο και τη δέσμευση στη συνεργασία.

Όλα αυτά συνδέονται, όπως συμπλήρωσε, με έναν ακόμη πυλώνα του ρόλου της Αλεξανδρούπολης ως ενεργειακού κόμβου, του Διασυνδετήριου Αγωγού Ελλάδας – Βουλγαρίας (IGB), ο οποίος αποτέλεσε «γραμμή ζωής» για τους Βούλγαρους, όταν η ρωσική πλευρά κατέβασε τους διακόπτες της παροχής φυσικού αερίου προς τη χώρα, τον περασμένο Μάιο.

Ο Τζέφρι Πάιατ έκανε ιδιαίτερη μνεία και στον διασυνδετήριο αγωγό με τη Βόρεια Μακεδονία, επισημαίνοντας ότι αυτό είναι ένα ακόμη πρότζεκτ που οι Ηνωμένες Πολιτείες στηρίζουν σθεναρά. Όσον αφορά την «πράσινη» μετάβαση, είπε ότι η βέλτιστη ενεργειακή ασφάλεια δε στηρίζεται σε έναν και μοναδικό προμηθευτή ορυκτών καυσίμων, εξαίροντας την πολιτική της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη ως προς την προώθηση των «πράσινων» καυσίμων στην Ελλάδα και αναφέροντας ενδεικτικά την ηλιακή ενέργεια, τη βιομάζα, το υδρογόνο και άλλες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Αποτελούν κρίσιμη παράμετρο της μακροπρόθεσμης ενεργειακής ασφάλειας της Ευρώπης και μία από τις ειρωνείες της εισβολής του Βλαντιμίρ Πούτιν στην Ουκρανία είναι ότι επιτάχυνε την «πράσινη» ενεργειακή μετάβαση στην Ένωση.

«Ο πόλεμος στην Ουκρανία θα λήξει ως μία μεγάλη στρατηγική αποτυχία του Πούτιν»

Ο κ. Πάιατ διαβεβαίωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεσμεύονται να μείνουν στο πλευρό των Ουκρανών για όσο χρειασθεί και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι ο πόλεμος θα λήξει με μεγάλη στρατηγική αποτυχία του Πούτιν και το όνειρό του για ηγεμονία στην περιοχή, θα τελειώσει. «Η Ελλάδα έχει επιδείξει πραγματικά καλή ηγεσία και διπλωματικό κουράγιο», σημείωσε και στάθηκε στη σημασία της ηλεκτρικής διασύνδεσης της Μεσογείου και την επιθυμία, τα αποθέματα αερίου από την Ανατολική Μεσόγειο να φθάσουν όσο το δυνατόν ταχύτερα στις αγορές.


Το συνέδριο διεξάγεται υπό την αιγίδα του Olympia Forum, του μεγαλύτερου συνεδρίου περιφερειακής ανάπτυξης στην Ελλάδα και αποτελεί την πρώτη προσπάθεια εξαγωγής των αρχών και της φιλοσοφίας, σε μία συγκεκριμένη ελληνική Περιφέρεια.

Διαβάστε ακόμη: