Για τους εμβολιασμούς στην Ελλάδα, την «σύγχυση» γύρω από το εμβόλιο της AstraZeneca, την ινδική μετάλλαξη αλλά και τη συζήτηση που έχει ανοίξει γύρω από τα προνόμια των εμβολιασμένων μίλησε σήμερα ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης.

«Θα φτάσουμε εύκολα σε ποσοστό 75% των εμβολιασμών μέχρι το τέλος του Ιούλη»

«Είμαι αισιόδοξος για την πορεία των εμβολιασμών. Αυτή τη στιγμή έχουμε περίπου 7,3 εκατ. ανθρώπους που έχουν αποφασίσει να εμβολιαστούν. Το 30% έχουν κάνει και τις δύο δόσεις, και το 40% περιμένει να κάνει τη δεύτερη δόση. Πιστεύω ότι θα φτάσουμε εύκολα στο 75% των εμβολιασμών μέχρι το τέλος του Ιούλη – αρχές Αυγούστου. Οι πανδημικοί δείκτες καταβυθίζονται μόλις φτάσαμε στο 30%. Βέβαια θα υποδεχτούμε επισκέπτες από όλο τον κόσμο που θα φέρουν μεταλλάξεις και το στέλεχος Δέλτα. Σε πρόσφατη μελέτη απεδείχθη ότι τόσο το AstraZeneca όσο και το Pfizer αντιμετωπίζουν πολύ καλά και αυτή τη μετάλλαξη», είπε ο κ. Τζανάκης.

Τζανάκης: Μέχρι τέλη Ιουλίου θα φτάσουμε εύκολα το 75% στους εμβολιασμούς

«Αυτήν τη στιγμή κυριαρχεί η βρετανική μετάλλαξη»

«Αυτή τη στιγμή κυριαρχεί η βρετανική μετάλλαξη. Το στέλεχος Δ είναι η ινδική μετάλλαξη, μεταδίδεται 40-60% περισσότερο από τη βρετανική και που όπου έχει ακουμπήσει έχει κυριαρχήσει μέσα σε λίγες εβδομάδες. Αυτή τη μετάλλαξη φοβόμαστε, μιλάμε για τέταρτο κύμα το Σεπτέμβριο, αλλά μπορεί η μετάλλαξη να έρθει και με τους τουρίστες οπότε μπορεί να έχουμε το τέταρτο κύμα και μέσα στο καλοκαίρι. Επομένως πρέπει να ολοκληρώσουμε όλοι τον εμβολιασμό μας, ώστε με ένα 70-75% να διασφαλίσουμε ότι δε θα έχουμε πρόβλημα το καλοκαίρι, και συνεχίζοντας να οχυρωθούμε για το φθινόπωρο. Τότε η βαριά νόσηση και ο θάνατος θα αφορούν αποκλειστικά και μόνο σε ανεμβολίαστους», εξήγησε ο ίδιος.

«Με τους εμβολιασμούς περιορίζεται η δυναμική του 4ου κύματος. Δεν αποκλείουμε ένα μικρό κύμα τέλος Σεπτέμβρη, αλλά αν ξεπεράσουμε το 80-85% των εμβολιασμών δεν θα υπάρχει καθόλου κύμα. Όσο πιο μεταδοτικά είναι τα στελέχη που έρχονται, τόσο μεγαλύτερο ποσοστό εμβολιασμένων χρειαζόμαστε για να είμαστε ασφαλείς», συνέχισε ο κ. Τζανάκης.

Σχετικά με το πώς επιτυγχάνεται ανοσία μέσω των εμβολίων ο ίδιος εξήγησε ότι «σύμφωνα με τις μελέτες που έχουν γίνει οι νεότεροι άνθρωποι κάτω των 35 ετών, αποκτούν υψηλή ανοσία και με την πρώτη δόση. Όσο περνάει η ηλικία, όμως, χρειαζόμαστε και τις δύο δόσεις. Με τη δεύτερη δόση θα αποκτήσουν πλήρη ανοσία. Χρειάζονται 3 εβδομάδες μετά τη δεύτερη δόση για να μετρήσει κανείς τη χημική ανοσία. Η κυτταρική ανοσία είναι πιο μακροχρόνια».

Μιλώντας, τέλος, για το θέμα που έχει ανοίξει περί προνομίων στους εμβολιασμένους, ο κ. Τζανάκης είπε ότι «Τα προνόμια για τους εμβολιασμένους κάνουν τον κόσμο να σκέφτεται διακρίσεις. Αλλά θα μπορούσαμε να πούμε ότι οι εμβολιασμένοι θα μπορούσαν να έχουν διευκολύνσεις και ελευθερίες για τη μετακίνησή τους ή τις συναναστροφές τους. Χρειάζεται να ξεκαθαρίσουμε με σωστό τρόπο αυτού του είδους τις ελευθερίες».