Για έξαρση του κορωνοϊού στην Ελλάδα κάνουν λόγο οι ειδικοί καθώς αύξηση παρουσιάζουν κρούσματα, νοσηλείες και θάνατοι λόγω της Covid-19.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η έξαρση των κρουσμάτων κορωνοϊού έχει ξεκινήσει από τα μέσα Σεπτεμβρίου, ενώ και τα στοιχεία του ΕΟΔΥ επιβεβαιώνουν πως υπάρχει σημαντική αύξηση στη θετικότητα. Την ίδια ώρα επισημαίνεται πως τις ερχόμενες εβδομάδες θα έρθει στην Ελλάδα νέο επικαιροποιημένο εμβόλιο.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά στο Open ο καθηγητής πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης, «η επιδημία του κορωνοϊού αυτή τη στιγμή εξελίσσεται στην ηπειρωτική χώρα με επίκεντρο την Αττική και ενδεχομένως τη Θεσσαλονίκη. Επομένως, αναμένεται ποσοτική αύξηση των κρουσμάτων, ενώ ήδη διαπιστώνεται περίπου διπλασιασμός των θανάτων σε σχέση με το καλοκαίρι».

Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά ο Νίκος Τζανάκης «μας περιμένει ένας δύσκολος χειμώνας. Κάθε μέρα εισάγονται περίπου 150 ασθενείς στα νοσοκομεία της χώρας εξαιτίας του κορωνοϊού επομένως υπάρχει ένα πρόβλημα. Αν αυτός ο αριθμός φτάσει τις 400 ή τις 500 εισαγωγές θα έχουμε πίεση στα νοσοκομεία».

«Τις προσεχείς εβδομάδες θα έχουμε ένα καινούργιο εμβόλιο για τον κορωνοϊό»

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος τόνισε από την πλευρά του στο Open πως «από τον αριθμό των καταγεγραμμένων κρουσμάτων ο πραγματικός αριθμός είναι πολύ μεγαλύτερος. Θα πρέπει να κάνουμε τεστ για να ξέρουμε αν έχουμε ή δεν έχουμε κορωνοϊό και να συμπεριφερόμαστε αναλόγως».

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, το ανάχωμα που θα συγκρατήσει τον κορωνοϊό και θα προστατεύσει συγκεκριμένες ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού είναι τα επικαιροποιημένα εμβόλια.

«Τις προσεχείς εβδομάδες θα έχουμε ένα καινούργιο εμβόλιο, το οποίο θα συνοδεύεται φυσικά και με τις ανάλογες οδηγίες», συμπλήρωσε ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος ενώ επισήμανε πως «μιλάμε για τους ιδιαιτέρως ευπαθείς ανθρώπους».

Διαβάστε ακόμη: