Ο καθηγητής πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκος Τζανάκης, αναφέρθηκε στα δυο σενάρια που αφορούν την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα μας και στην εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα στην Κρήτη.

Εκτιμώντας ότι υπάρχουν δυο πιθανά σενάρια για την πορεία του ιού στη χώρα μας, ανάφερε τα εξής:

«Το πρώτο είναι το ευμενές, όπως το χαρακτήρισε, σύμφωνα με το οποίο θα κινηθούμε κοντα στα 3 χιλιάδες ημερήσια κρούσματα κατά μέσο όρο . Αν συνεχιστούν οι εμβολιασμοί με αυτό το ρυθμό ή αυξηθούν.

Το δεύτερο σενάριο, το δυσμενές,  αφορά  τον μέσο όρο κρουσμάτων άνω των 4,5 χιλιάδων με μέγιστο τα 6,5 χιλιάδες κρούσματα ημερησίως, αλλά δεν ξέρουμε πότε ακριβώς θα κορυφωθεί ο αριθμός».

«Τα δυο σενάρια θα τα δούμε να εκτυλίσονται το πολύ εώς τις 20 Αυγούστου. Μέσα σε αυτό το διάστημα θα έχουν κορυφωθεί», τόνισε ο κ. Τζανάκης μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Αναφερόμενος στα σενάρια με κρούσματα άνω των 10 χιλιάδων, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης σημείωσε ότι «τα κρούσματα που μετράμε μπορεί να είναι διπλάσια ή τριπλάσια σε σχέση με αυτά που βρίσκουμε. Μπορεί να ήταν και δέκα χιλιάδες αν κάναμε με ένα μαγικό τρόπο όλοι ένα τεστ».

Και συνέχισε, λέγοντας ότι «όμως για να φτάσουμε στον αριθμό των 10 χιλιάδων κρουσμάτων θα έπρεπε να έχουμε 8 με 10% θετικότητα, η οποία δεν έχει επαληθευτεί ποτέ».

Όσον αφορά τα ενεργά κρούσματα στη χώρα μας, υπολογίζει ότι υπάρχουν γύρω στις 60 χιλιάδες.

Σχετικά με την μετάλλαξη Δέλτα, ο κ. Τζανάκης τόνισε χαρακτηριστικά ότι έχει ήδη επικρατήσει στην Κρήτη κατά 95%. Στην οποία οι νοσηλείες λόγω κορωνοϊού έχουν τετραπλασιαστεί ενώ αυξάνονται και σε νοσοκομεία των Αθηνών όπως το «Σωτηρία». Επιπλέον επιβεβαίωσε ότι οι ασθενείς στο νοσοκομεία είναι 9 στους 10 ανεμβολίαστοι, με τους περισσότερους από αυτούς να είναι νεαρής ηλικίας

Τέλος, εξήγησε ότι ο δείκτης των θανάτων και των νοσηλειών επηρεάζεται άμεσα από τον αριθμό των κρουσμάτων. «Το αποτύπωμα  της αύξησης των κρουσμάτων σε αυτούς τους δείκτες ,αρχίζει να φαίνεται 2-3 εβδομάδες μετά στον αριθμό των διασωληνωμένων και στους θανάτους. Οπότε πρέπει να περιμένουμε μια εβδομάδα με 10 μέρες ακόμα για να δούμε τις συνέπειες της έξαρσης στα κρούσματα».