Η μετάλλαξη Δέλτα σαρώνει όλο τον πλανήτη και σύμφωνα με τα ευρήματα του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών (ΙΙΒΕΑΑ), για την Ελλάδα, το 50% των νέων κρουσμάτων είναι από το παραλλαγμένο στέλεχος.

Συναγερμό προκαλούν τα στοιχεία για την πορεία της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα. Ήδη, τα μισά κρούσματα αφορούν τη μετάλλαξη Δέλτα, ενώ ο δείκτης θετικότητας αυξάνεται απότομα.

Στο «κόκκινο» 7 περιοχές

Ρέθυμνο, Μύκονος, Καρδίτσα, Νότιος τομέας Αθηνών, Ιωάννινα, Σαντορίνη και Πάρος είναι οι περιοχές με τον μεγαλύτερο δείκτη θετικότητας, που ξεκινάει από 1,27% στην Πάρο και φτάνει το 3,31% στη Μύκονο.

«Υπάρχει μια αυξημένη εμφάνιση κρουσμάτων, θεωρώ ότι ήταν αναμενόμενο και φυσικό λόγω της αυξημένης τουριστικής ροής. Λίγο η χαλάρωση των μέτρων απέφερε αυτό το αποτέλεσμα, αντιλαμβάνεστε ότι και η θετικότητα θα είναι αυξημένη», σημειώνει στο MEGA η Ντίνα Σαμψούνη, πρόεδρος κέντρου υγείας Μυκόνου.

Η έξαρση του κορωνοϊού αποτυπώνεται και στα νότια προάστια της Αθήνας, με τη διάμεση ηλικία κρουσμάτων να είναι πολύ μικρή. Συγκεκριμένα, στον δήμο Αλίμου είναι τα 22 έτη, με 32 θετικά κρούσματα, ενώ στον δήμο Ελληνικού – Αργυρούπολης τα 17 έτη, με 15 θετικά κρούσματα.

Αν δεν πειστούν οι πολίτες να εμβολιαστούν, δημιουργώντας έτσι το πολυπόθητο τείχος ανοσίας, η διασπορά της μετάλλαξης θα είναι μεγάλη και οι ημερήσιες μολύνσεις τον Αύγουστο θα ξεπεράσουν τις 6.000 τόνισε, μιλώντας στο MEGA, ο καθηγητής Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

Η μετάλλαξη Δέλτα είναι 2 φορές πιο μεταδοτική από το αρχικό στέλεχος

«Κάνοντας πολύ μεγάλο αριθμό τεστ εύκολα τον Δεκαπενταύγουστο μπορούμε να φτάσουμε στα 6.400 κρούσματα». Η μετάλλαξη Δέλτα είναι 2 φορές πιο μεταδοτική από το αρχικό στέλεχος και είναι πιο εύκολο κάποιος που δεν είναι εμβολιασμένος να κολλήσει και να μεταδώσει τον ιό. Μάλιστα, η ραγδαία ταχύτητα μετάδοσης αποδεικνύεται από το γεγονός πως πριν από δύο εβδομάδες οι ασθενείς με τη συγκεκριμένη μετάλλαξη ήταν μόλις τέσσερις.

«Η μετάλλαξη Δέλτα μεταδίδεται πάρα πολύ γρήγορα και πρακτικά υπάρχει παντού. Γιa αυτό δεν μπορούν να προσδιορίσουν οι άνθρωποι που ανιχνεύονται θετικοί, από πού προήλθε η μόλυνσή τους», σημείωσε μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA, ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, πρόεδρος πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου.