Αύξηση κατά 55% κατέγραψε στο διάστημα 2013 – 2024 η αγορά τυχερών παιχνιδιών στην Ελλάδα, με τα στοιχεία της Επιτροπής Παιγνίων (ΕΕΕΠ) να είναι αποκαλυπτικά της ανάπτυξης του κλάδου και της διαρκώς αυξανόμενης σημασίας του για τα κρατικά έσοδα.

Αναλυτικά, σύμφωνα με τα στοιχεία που επεξεργάστηκαν οι υπηρεσίες της Επιτροπής, στην 10ετή αυτή περίοδο το GGR (καθαρά έσοδα προ εισφορών) της αγοράς από τα 1,6 δισ. ευρώ εκτοξεύτηκε στο τέλος του 2023 στα 2,59 δισ. ευρώ. Αθροιστικά στο διάστημα 2013 – 2024 ο κλάδος των τυχερών παιχνιδιών πραγματοποίησε καθαρά έσοδα προ εισφορών ύψους 13,1 δισ. ευρώ, ποσό που θα ήταν σημαντικά υψηλότερο εάν τη διετία 2020-2021 δεν μεσολαβούσε η πανδημία.

Καταλύτης ήταν φυσικά η διαδικτυακή αγορά που εμφανίζει το υψηλότερο ποσοστό ανάπτυξης. Η αγορά τυχερών παιχνιδιών αναπτύσσεται με μέσο ρυθμό 20% την τελευταία 5ετία, αποτέλεσμα εν πολλοίς της έκρηξης του online betting. Η αγορά το 2023 έκλεισε με μικτά έσοδα (GGR) 2,59 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 10% έναντι του 2022, ενώ τα συνολικά πονταρίσματα (total gaming revenue) έφτασαν πέρυσι στα 36 δισ. ευρώ αλλά δεν είναι ενδεικτικό μέγεθος διότι περιλαμβάνονται κέρδη και bonus παικτών που ανακυκλώνονται, δηλαδή επαναποντάρονται.

Τα έσοδα του Δημοσίου

Ως αποτέλεσμα, τα άμεσα έσοδα του Δημοσίου στη δεκαετία (δηλαδή τα έσοδα κυρίως από δικαιώματα τυχερών παιγνίων και από φόρο παικτών), από τα 524 εκατ. ευρώ, έφτασαν στα 900 εκατ. ευρώ, χωρίς σε αυτά να συμπεριλαμβάνονται έσοδα από κυρώσεις, χορήγηση αδειών κ.α. Η ΕΕΕΠ σημειώνει πως δεν περιλαμβάνονται του δημοσίου οι φόροι εισοδήματος νομικών και φυσικών προσώπων καθώς και άλλα τυχόν άμεσα έσοδα.

Την ίδια στιγμή τα έσοδα της ΕΕΕΠ από 5 εκατ. ευρώ το 2014, διαμορφώθηκαν σε 18 εκατ. ευρώ το 2023. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία, στο συγκεκριμένο διάστημα η εξέλιξη του μέσου εσόδου της ΕΕΕΠ ανά εργαζόμενο 14πλασιάστηκε και η εξέλιξη του μέσου εσόδου του δημόσιου προϋπολογισμού ανά εργαζόμενο στην ΕΕΕΠ εξαπλασιάστηκε.

Πώς κινήθηκε ο Ιανουάριος

Σε ό,τι αφορά στο 2024, η Επιτροπή αποτύπωσε την εικόνα για τον Ιανουάριο. Βάσει αυτής, ο πρώτος μήνας του 2024 κινείται ελαφρά χαμηλότερα σε επίπεδο GGR έναντι του 2023. Αν και υπάρχει μια κόπωση που χαρακτηρίζεται φυσιολογική, τα καθαρά έσοδα προ εισφορών της αγοράς διαμορφώθηκαν σε 230 εκατ. ευρώ έναντι 235 εκατ. ευρώ τον Ιανουάριο του 2023. Αντίστοιχα ο συνολικός τζίρος TGR (περιλαμβάνει bonus και επαναπονταρίσματα των παικτών) ήταν ανοδικός και διαμορφώθηκε σε 3,5 δισ. έναντι 3,1 δισ. ευρώ προ 12μήνου.

Σημειώνεται πως η επόμενη ανακοίνωση των μεγεθών της αγοράς από την ΕΕΕΠ θα περιλαμβάνει και το αναμορφωμένο TGR, με την Επιτροπή να έχει επισημάνει πολλάκις πως το TGR εμφανίζεται διογκωμένο και δημιουργεί εντυπώσεις κυρίως λόγω των διαδικτυακών παιχνιδιών που πραγματοποιούνται σε συνεδρίες και τα κέρδη ποντάρονται εκ νέου στη διάρκεια του παιχνιδιού. Η ΕΕΕΠ είχε ξεκινήσει τις διεργασίες προκειμένου να υπολογιστεί ένα αναμορφωμένο TGR που θα απεικονίζει τα χρήματα που πραγματικά παίζονται σε κάθε συνεδρία.

Διαβάστε ακόμη: