Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας, πραγματοποίησε το μεσημέρι παρέμβαση στη συζήτηση στη Βουλή επί του νομοσχεδίου για τα μέτρα στήριξης των θυμάτων και των πληγέντων από τη σύγκρουση των τρένων στα Τέμπη.

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι «η ανάγκη για σεβασμό γίνεται πιο επιτακτική όταν το πάνδημο πένθος γίνεται πάνδημο αίτημα για δικαιοσύνη. Αυτό απαιτούν οι νέοι και νέες που διαδήλωσαν σε όλη την Ελλάδα και δέχθηκαν τα χημικά της ΕΛΑΣ. Υπάρχουν συγκεκριμένες ευθύνες συγκεκριμένες και στρατηγικές επιλογές για την απαξίωση των σιδηροδρόμων που έφεραν δυο τρένα να κινούνται στην ίδια γραμμή μετωπικά».

Ακόμη, σημείωσε ότι «ο έμπρακτος σεβασμός στα θύματα δεν σημαίνει υποκριτικές συγγνώμες αλλα ανάδειξη της αλήθειας» προσθέτοντας ότι «η κυβέρνηση πορεύεται και γι’ αυτό το τραγικό συμβάν απέναντι στην αλήθεια και την δικαιοσύνη».

Όπως είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, «τα μέτρα στήριξης των οικογενειών των θυμάτων θα έπρεπε να είναι σε ξεχωριστό νομοσχέδιο. Αντ’ αυτού τι έκανε η κυβέρνηση; Το έβαλε σε ένα συνολικό νομοσχέδιο με 111 άρθρα να είναι εξυπηρετήσεις της τελευταίας στιγμής. Αυτό είναι ασέβεια στους ανθρώπους που χάσαμε και τους συγγενείς τους».

«Καθρεπτίζει τα 4 χρόνια διακυβέρνησης σε μια στιγμή. Αυτά τα τέσσερα χρόνια που η μια κρίση διαδέχεται την άλλη έχουμε μια κυβέρνηση που βαφτίζει τις μεγάλες πληγές στην κοινωνία ως αναπότρεπτες, εισαγόμενες και τον άδικο χαμό 57 συνανθρώπων μας τις χαρακτηρίζει θυσία και τις κρίσεις ευκαιρία. Θυσία για ποιον και ευκαιρία για ποιον; Για ποιον θυσιάστηκαν αυτά τα νέα παιδιά; Και για ποιον ήταν ευκαιρία οι κρίσεις που περάσαμε; Ευκαιρία για λίγους» πρόσθεσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Επιπλέον, ανάφερε ότι «η αλήθεια έχει να κάνει με τον σεβασμό στα θύματα και τις οικογένειές τους είναι όμως και απαραίτητος όρος για να νιώσει ξανά ασφάλεια ο πολίτης και η ελληνική κοινωνία που αισθάνεται ότι έχει απέναντί του κράτος εχθρικό. Σε ό,τι μας αφορά προσπαθήσαμε από την αρχή όχι να σηκώσουμε το δάχτυλο τις κρίσιμες ώρες του πένθος ιδίως, αλλά να βάλουμε στο δημόσιο διάλογο τις πραγματικές αιτίες. Τις παραλήψεις. Δεν κάναμε το δυστύχημα αρένα αντιπαράθεσης. Αναλάβαμε το χρέος που μας αναλογεί για να μην ξαναζήσουμε τέτοια φρίκη. Παρεμβαίνουμε τώρα για να μην γίνει η οργή δύναμη ισοπέδωσης».

«Η εύκολη δικαιολογία για τον κ. Μητσοτάκη που θα έπρεπε να είναι σήμερα εδώ είναι ότι δεν έχει ευθύνη.  Δεν ήξερε ότι εκτός ΜΕΘ πεθαίνουν οι ασθενείς της πανδημίας. Δεν ήξερε ότι ο ανιψιός του παρακολουθούσε δεν ήξερε για την κατάσταση των σιδηροδρόμων. Πίσω από το “δεν ήξερα” κρύβεται ο φόβος ανάληψης της ευθύνης. Γι’ αυτό πήγε πρώτα στον σταθμάρχη, μετά στην ευθύνη όλων μαζί» είπε ακόμα ο Αλέξης Τσίπρας.

«Μια κυβέρνηση που επιλέγει την συγκάλυψη είναι κυβέρνηση και πρωθυπουργός που γεμίζει με φόβο για την ασφάλεια και τη ζωή όλης της κοινωνίας. Η αίσθηση ότι οι υπεύθυνοι για τις ζωές των ανθρώπων δεν νοιάζονται όταν με τόση ευκολία σπεύδουν να κάνουν μπαλάκι τις ευθύνες. Αυτό προετοιμάζει νέες τραγωδίες. Δεν είναι θέμα εκδίκησης να μάθουμε τις ευθύνες αλλά προϋπόθεση να μην ξαναζήσουμε τραγωδίες» επέμεινε ο κ. Τσίπρας.

Διερωτήθηκε, μάλιστα, «ως προς τι λοιπόν ο Πρωθυπουργός έσπευσε να ορίσει τριμελή επιτροπή ελέγχου όταν ήδη είχε αναλάβει η δικαιοσύνη;» και απάντησε «διορίσατε αυτούς που θα σας ερευνήσουν» προσθέτοντας:

«Σήμερα κάνετε κάτι ακόμα πιο προσβλητικό. Ψηφίζετε το ακαταδίωκτο των ανθρώπων αυτών. Το φοβάστε και θέλετε να μην διώκονται οι πραγματογνώμονες; Φοβάστε μη διωχθούν για την αλήθεια; Σας το ζήτησαν ή εσείς μόνοι σας το προσφέρετε; Τι φοβούνται; Όποιος θέλει να αποκαλύψει την αλήθεια δεν φοβάται. Η συγκάλυψη φοβίζει. Εσείς επικαλείστε το απόρρητο για να μην βγει η αλήθεια και τώρα καλύπτετε με ακαταδίωκτο».

Στη συνέχεια έκανε λόγο για «προσβλητική» στάση της κυβέρνησης απέναντι στα 57 θύματα «γιατί στήσατε σόου στις κάμερες για την ανύπαρκτη τηλεδιοίκηση στη Λάρισα. Δεν ντραπήκατε σε μια δήθεν επίδειξη πυγμής να ξηλώσετε τον πρόεδρο του ΟΣΕ και να βάλετε στην θέση του ένα άλλο στέλεχος του ΟΣΕ που ήταν υπεύθυνος για την ανύπαρκτη τηλεδιοίκηση».

Μάλιστα, ο κ. Τσίπρας επισήμανε ότι «αυτή η αλληλουχία των γεγονότων δείχνει ότι μοιράζεστε τα λάφυρα του κράτους και μετά μοιράζεστε τις ευθύνες του κράτους που εσείς δημιουργήσατε. Δεν νοιάζεστε για τίποτα. Πρωτίστως για την ανθρώπινη ζωή. Αυτό είναι το κρίσιμο που έχει αλλάξει. Ο κόσμος το έχει καταλάβει. Ποιος μπορεί να εμπιστευτεί τον πρωθυπουργό; Τον πρωθυπουργό που έδειξε ότι δεν θέλει και δεν μπορεί να καταλάβει;».

«Ο δρόμος της συγκάλυψης τελείωσε στα Τέμπη» υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε ότι «ο μόνος δρόμος είναι της αλήθειας. Να απαντηθούν τα γιατί για να πάμε μετά στο πώς. Πώς θα έχουμε ασφαλή δίκτυα, μηχανισμούς ελέγχου και εποπτείας. Πώς οι ζωές θα μετρούν πάνω απ’ όλα»

«Να μετρήσουμε πρώτα τα γιατί. Ένας μήνας τώρα δεν υπάρχει διάθεση να απαντηθούν τα γιατί. Η κυβέρνηση οφείλει να το κάνει και η επιλογή της να πάμε σε εκλογές χωρίς απαντήσεις υποχρεώνει όλους εμάς που θα είμαστε στην επόμενη βουλή να απαντήσουμε. Εχουμε υποχρέωση να απαντήσουμε όχι μόνο στους ανθρώπους που χάσαμε αλλά σε όλη την κοινωνία» συνέχισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και έθεσε τα ακόλουθα ερωτήματα:

– Γιατί το κέντρο τηλεδιοίκησης στη Λάρισα που καταστράφηκε τον Αύγουστο 2019 δεν επισκευάστηκε. Αν υπήρχε δεν θα γινόταν το δυστύχημα;

– Γιατί ο μοιραίος σταθμάρχης ήταν παράνομα διορίσμένος;

– Γιατί το σύστημα GSMR που ήταν έτοιμο από το 2019 δεν τέθηκε σε λειτουργία;

– Γιατί ο υπουργός δεν απαντούσε στα εξώδικα εργαζόμενων για την ασφάλεια;

– Γιατί η σύμβαση που προέβλεπε επενδύσεις από την εταιρεία άλλαξε;

«Σε αυτά τα γιατί κρύβεται η αλήθεια και σε αυτά πρέπει να απαντήσουμε. Αν δεν τα απαντήσουμε δεν θα υπάρξει δικαιοσύνη σήμερα και ασφάλεια αύριο. Εδώ που φτάσαμε ξεπεράστηκε και η τελευταία κόκκινη γραμμή: ως εδώ. Αυτό το μήνυμα στέλνει η κοινωνία. Όταν μια κυβέρνηση δεν μπορεί να προστατεύσει ούτε την ανθρώπινη ζωή τότε η αλλαγή γίνεται ανάγκη και η ανάγκη γίνεται ιστορία με την συμμετοχή και την ψήφο του λαού» κατέληξε ο Αλέξης Τσίπρας.

Διαβάστε περισσότερα