«Μη λογαριάζουμε χωρίς τον ξενοδόχο», είπε ο Αλέξης Τσίπρας αναφερόμενος στην ψήφο του λαού στις εκλογές. «Το πρώτο κόμμα που θα έρθει στις εκλογές θα είναι αυτό που μπορέσει να σχηματίσει κυβέρνηση. Γι’ αυτό ζητάμε την ψήφο του ελληνικού λαού, να κάνουμε πράξη την επιθυμία των πολλών, την αλλαγή», τόνισε σε συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 και τον δημοσιογράφο Νίκο Χατζηνικολάου.
Όπως είπε: «Κατά πάσα πιθανότητα ο πρώτος με τον τρίτο θα μπορέσει να σχηματίσει κυβέρνηση. Γι’αυτό ζητάμε ισχυρή εντολή, για να κάνουμε πράξη αυτό που αισθανόμαστε ότι είναι η επιθυμία πολλών, η Αλλαγή», υπογράμμισε ο Αλ. Τσίπρας, τονίζοντας ότι διεκδικεί την «ισχυρότερη δυνατή εντολή» προκειμένου να σχηματιστεί μια «κυβέρνηση μακράς πνοής». Όπως είπε, μια «κυβέρνηση ανοχής του 3% δε θα είναι σταθερή», αλλά «ευεπίφορη σε πιέσεις».
«Δεν ξέρω αν συναντήθηκε ο κ. Μητσοτάκης με τον κ. Βαρουφάκη γιατί τον επικαλείται διαρκώς. Ο κ. Βαρουφάκης είχε τις εμμονές του κ. Σόιμπλε», είπε ερωτηθείς για το σχέδιο «Δήμητρα», που προτείνει το ΜέΡΑ25. Σε ερώτηση εάν υπήρχε συνάντηση μεταξύ τους, είπε ότι οι σχέσεις τους μετά το 2015 δεν είναι καλές. «Με έναν άνθρωπο που μαγνητοφωνούσε το Eurogroup για να βγάλει ένα βιβλίο και μια ταινία για να γίνει ήρωας, όταν εμείς προσπαθούσαμε να σώσουμε τη χώρα, δεν υπάρχει σχέση εμπιστοσύνης. Θέλω να είμαι καθαρός», απάντησε ο Αλέξης Τσίπρας.
Συγκεκριμένα για τον Γιάννη Βαρουφάκη και το ενδεχόμενο συνεργασίας μετά τη δημοσίευση του σχεδίου «Δήμητρα» είπε: «Οι προσωπικές μας σχέσεις δεν είναι στο καλύτερο δυνατό σημείο από το 2015. Είμαστε ευγενείς, ανταλλάσσουμε μια καλημέρα, αλλά με τον άνθρωπο που ηχογραφούσε τις συνομιλίες μας και την ώρα που εμείς δεινοπαθούσαμε να σώσουμε τη χώρα αυτός κοίταζε να βγάλει ένα βιβλίο και μια ταινία για να κάνει ήρωα τον εαυτό του και να κρεμάσει τους τότε συντρόφους του ως προδότες, δεν μπορεί να υπάρξει μια σχέση εμπιστοσύνης», είπε χαρακτηριστικά και ξεκαθάρισε: «Εμείς θέλουμε να απευθυνθούμε θεσμικά σε όλα τα κόμματα, αλλά απευθυνθήκαμε με 11 συγκεκριμένες προτάσεις, με 11 όρους. Δε συζητάμε, όχι απλά δεν διαπραγματευόμαστε τέτοια σχέδια που αφορούν μια εμμονή, την οποία η χώρα την έχει ξεπεράσει».
«Ο κ. Ανδρουλάκης πρέπει να κατανοήσει ότι δεν είναι ιδιοκτήτης του Ανδρέα. Ο Ανδρέας Παπανδρέου ανήκει στην ιστορία, θα πρέπει να μας ενώνει», σημείωσε αναφερόμενος στην κριτική Ανδρουλάκη ότι είναι τυμβωρύχος του Ανδρέα.
Αναφερόμενος στον Νίκο Ανδρουλάκη και την πρότασή του για άλλον πρωθυπουργό, είπε ότι αυτό δεν γίνεται πουθενά. «Αν τόσο επιμένει για πρόσωπα θα έπρεπε να προτείνει και κάποιον. Όποτε στη χώρα μας είχαμε πρωθυπουργούς που δεν ήταν εκλεγμένοι, δεν ήταν δεν ήταν καλά τα αποτελέσματα. Δεν μπορεί να σταθεί αυτή η πρόταση», είπε και παρέπεμψε στις 11 δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ ως βάση για συγκρότηση προοδευτικής κυβέρνησης. «Απευθυνόμαστε στις προοδευτικές δυνάμεις με βάση τα 11 σημεία του συμβολαίου αλλαγής που παρουσιάσαμε. Πάνω σε αυτό το πρόγραμμα, όχι σε ανοησίες», όπως τόνισε.
«Με ποια σημεία από τα 11 που κατέθεσα διαφωνεί. Αυτό πρέπει να απαντήσει», είπε αναφερόμενος στον Νίκο Ανδρουλάκη.
Σε ερώτηση γιατί δεν έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ προσφυγή στον Άρειο Πάγο για το κόμμα Κασιδιάρη απάντησε: «Πρώτη φορά από τη μεταπολίτευση και μετά, δημιουργείται μείζον θέμα για την ανακήρυξη συνδυασμών. Έχει πέσει «βόμβα» στη δεξιά πολυκατοικία. Κατέρρευσαν τα διαμερίσματα που δεν υποσχέθηκαν στήριξη στον κ. Μητσοτάκη. Όσοι δεν υποστήριξαν τον κ. Μητσοτάκη καταρρέουν», είπε κάνοντας ονομαστική αναφορά στα κόμματα που τέθηκαν εκτός των εκλογών. «Όλα που είναι ανταγωνιστικά της ΝΔ».
Ο αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου κατήγγειλε τη συνάντηση με τον κ. Γεραπετρίτη που του έταξε ανταλλάγματα. «Νομίζαμε ότι πρόκειται για το κόμμα Κασιδιάρη, αλλά τώρα βλέπουμε τι γίνεται. Τέτοια παραβίαση της νομιμότητας δεν έχει δει ο τόπος. Ο κ. Μητσοτάκης έχει αποφασίσει να κάνει τα πάντα προκειμένου να κρατηθεί στην εξουσία».
«Η ακροδεξιά δεν φεύγει με τέτοιες διατάξεις, γινόμαστε χορηγοί της ακροδεξιάς, χορηγοί του Κασιδιάρη», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας. «Γιατί δεν δέχτηκαν τη δική μας τροπολογία που θα ακύρωνε οποιαδήποτε κάθοδο Κασιδιάρη; Τέτοια χειραγώγηση της Δικαιοσύνης δεν έχει δει ο τόπος. Έχει αποφασίσει να κάνει τα πάντα ο κ. Μητσοτάκης που παρακολουθούσε το μισό πολιτικό σύστημα».
Η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής
«Το μεγάλο ερώτημα είναι τι μας ξημερώνει μετά τις εκλογές στην Τουρκία», είπε επίσης.
Ερωτηθείς για την κατάργηση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής, είπε ότι η κυβέρνηση δεν την υπέβαλλε για να βελτιώσει το επίπεδο σπουδών. «Ήθελαν να μειώσουν τους εισακτέους για να κλείσουν τμήματα μειώνοντας τη δημόσια δαπάνη και δεύτερον, για να στείλουν παιδιά στα ιδιωτικά».
«Έχουμε διαφορετική αντίληψη για την Παιδεία. Πιστεύουμε στη δημόσια εκπαίδευση, δεν θέλουμε να καταργήσουμε την ιδιωτική αλλά θα της βάλουμε όρια», σημείωσε.
«Το κράτος θα πρέπει να έχει έναν ισχυρό ρυθμιστικό ρόλο», είπε αναφερόμενος στον δημόσιο έλεγχο της ΔΕΗ και της Εθνικής Τράπεζας.