Ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε πως το έγγραφο της ΕΥΠ που του έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφορικά με τις παρεμβάσεις του τουρκικού προξενείου στη Θράκη, έκανε αναφορά και σε υποψήφιο της Νέας Δημοκρατίας.

Κατά τη διάρκεια της διακαναλικής συνέντευξης που παραχώρησε ενόψει των δεύτερων εκλογών 2023, ο Αλέξης Τσίπρας ρωτήθηκε αν το εν λόγω έγγραφο έκανε αναφορά στον Μουσταφά Κατραντζή και τις δηλώσεις του περί «Τούρκων της Δυτικής Θράκης». Νωρίτερα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε- κατά τη διάρκεια της δικής του διακαναλικής συνέντευξης- στο εν λόγω έγγραφο της ΕΥΠ.

«Στο ίδιο ενημερωτικό σημείωμα που μου έστειλε ο κ. Μητσοτάκης γίνεται σαφής αναφορά και για τον υποψήφιο της ΝΔ και αυτή μιλά για στρατευμένο στα σχέδια της Άγκυρας και του τουρκικού προξενείου», απάντησε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Λυπάμαι που το κάνω, αλλά οφείλω να προβώ σε αυτή την αποκάλυψη, για να αναδείξω τα απύθμενα όρια του θράσους του κ. Μητσοτάκη και της ανευθυνότητάς του. Το κάνω και γιατί πέντε ημέρες παριστάνουμε τον ανήξερο και δεν σχολιάζουμε τη δήλωση του υποψηφίου της ΝΔ, που δεν μίλησε για τον εαυτό του, είναι συλλογικός προσδιορισμός, μίλησε για Τούρκους της Δυτικής Θράκης», συμπλήρωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε πως δεν θα ζητήσει «εξίσου ανεύθυνα» από τον Κυριάκο Μητσοτάκη να αποσύρει τον συγκεκριμένο υποψήφιο ή να κάνει δηλώσεις εθνικοφροσύνης. «Αυτά είναι επικίνδυνα πράγματα, θα τα βρούμε μπροστά μας», συμπλήρωσε.

«Τι μου ζητούσε να κάνω με αυτό το τρικ, την παγίδα που έστησε; Να βγω και να πω ότι 20-25.000 Έλληνες στη Θράκη είναι υποκινούμενοι και δεν έχουν ελευθερία να κρίνουν ποιους ψηφίζουν. Και να δημιουργήσω μείζονα θεσμική, κοινωνική και ενδεχομένως εθνική κρίση στη Θράκη», συμπλήρωσε και πρόσθεσε ότι στο έγγραφο της ΕΥΠ «είναι σαφής η αναφορά στον δικό του υποψήφιο βουλευτή και δεν μπορεί κανείς να ισχυριστεί ότι δεν το είδε».

Προτού απαντήσει στο ερώτημα για το ενημερωτικό δελτίο της ΕΥΠ, ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι δεν έχει συνηθίσει να μιλά δημόσια για άκρως εμπιστευτικά και απόρρητα έγγραφα.

«Παρόλα αυτά είμαι υποχρεωμένος να το κάνω, βλέποντας την αδιανόητα ανεύθυνη στάση που κρατά ο κ. Μητσοτάκης για ένα ευαίσθητο θέμα», συμπλήρωσε. «Βλέπω ότι ήταν μια στρατηγική επιλογή, που είχε να κάνει με την αλαζονεία και την επιθυμία να μην υπάρχει ούτε ένα σημείο στον χάρτη χωρίς δική του επικράτηση και με την σκοπιμότητα να ψαρεύει ψήφους, όχι μόνο από τη μουσουλμανική μειονότητα, αλλά και από τον χώρο της ακροδεξιάς», συνέχισε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Αυτή είναι μια απαράδεκτη, εθνικά επιζήμια, ανεύθυνη τακτική», σημείωσε και πρόσθεσε ότι όταν ήταν πρωθυπουργός, όποτε υπήρχε ζήτημα ενημέρωσης του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης από την ΕΥΠ, έστελνε τον αρχηγό της Υπηρεσίας και όχι «χαρτιά σε έναν φάκελο, χωρίς καμία ενημέρωση ή έστω ένα τηλεφώνημα να μου εξηγήσει από πού απορρέει αυτό».

Διαβάστε περισσότερα