search

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας: Αντί για νέο ΕΣΥ μετά την πανδημία φτιάχνετε ιδιωτικό ΕΣΥ

«Πυρά» του Αλέξη Τσίπρα κατά της κυβέρνησης, κατηγορώντας την για προσπάθεια ιδιωτικοποίησης του ΕΣΥ.

Τσίπρας: Αντί για νέο ΕΣΥ μετά την πανδημία φτιάχνετε ιδιωτικό ΕΣΥ

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας, κατά την ομιλία του στη Βουλή για το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας, είπε απευθυνόμενος στην κυβέρνηση: «Μισείτε κάθε δομή κοινωνικής προστασίας και αλληλεγγύης και αγαπάτε παράφορα κάθε λογής κερδοσκόπους. Τους κερδοσκόπους της υγείας και τους εμπόρους της ζωής, εν προκειμένω. Για αυτό έρχεστε να τους ανοίξετε τις πόρτες των νοσοκομείων», ενώ τόνισε ότι όταν κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ τις εκλογές θα το καταργήσει.

«Αντί για νέο ΕΣΥ μετά την πανδημία φτιάχνετε ιδιωτικό ΕΣΥ, αν έχεις κομπόδεμα θα σωθείς», είναι η κυβερνητική πολιτική και στον τομέα της δημόσιας υγείας επεσήμανε,  υπογραμμίζοντας ότι «συνεχίζετε την οριστική διάλυση του ΕΣΥ που είχατε σχεδιάσει πριν την πανδημία, δεν πήρατε χαμπάρι τίποτα. Βάζετε στα δημόσια νοσοκομεία τους κερδοσκόπους της υγείας και εμπόρους της ζωής».

«Κι αν με όσα κάνετε με τις υποκλοπές και τις πρακτικές παρακράτους αμφισβητείτε έμπρακτα τα δημοκρατικά και ανθρώπινα δικαιώματα. Με όσα κάνετε στην Παιδεία αμφισβητείτε έμπρακτα το δικαίωμα των παιδιών μας στη μόρφωση. Με όσα κάνετε στην ενέργεια και την ακρίβεια αμφισβητείτε έμπρακτα το δικαίωμα εκατομμυρίων ανθρώπων στην αξιοπρεπή διαβίωση. Όσα κάνετε με τη δημόσια Υγεία είναι ακόμα χειρότερα. Γιατί αμφισβητείτε έμπρακτα το πιο στοιχειώδες δικαίωμα του ανθρώπου», είπε ο κ. Τσίπρας.

Και πρόσθεσε: «Το δικαίωμα στη ζωή. Το δικαίωμα να παρέχει το κράτος σε κάθε άνθρωπο, οποιασδήποτε κοινωνικής ή οικονομικής κατάστασης, όλα τα μέσα για πρόληψη και θεραπεία. Όλα τα μέσα για να μείνει στη ζωή».

Παράλληλα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ παρουσίασε μια σειρά από παρεμβάσεις που προτίθεται να κάνει η νέα προοδευτική κοινοβουλευτική πλειοψηφία στον τομέα της Υγείας. «Με τη δύναμη του ελληνικού λαού θα τα κάνουμε σύντομα πράξη», υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Οι δεσμεύσεις Αλέξη Τσίπρα για το ΕΣΥ

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεσμεύθηκε ότι σε βάθος τετραετίας θα εφαρμοστούν οι εξής πολιτικές για την αναγέννηση της δημόσιας υγείας:

Αύξηση της χρηματοδότησης του ΕΣΥ με 2 δισεκατομμύρια ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό και επιπλέον 1 δισ. από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης.

-Εισαγωγικό μισθό για τον πρωτοδιόριστο γιατρό στα 2.000 ευρώ και ανάλογη προσαρμογή στις υπόλοιπες βαθμίδες.

-Θεσμοθέτηση μηχανισμού αυτόματης προκήρυξης και κάλυψης των κενών θέσεων στο ΕΣΥ, λόγω συνταξιοδότησης.

Μονιμοποίηση στο ΕΣΥ του συνόλου του υγειονομικού προσωπικού που έδωσε και δίνει τη μάχη της πανδημίας.

Πρόσληψη 5.000 μόνιμων υγειονομικών αμέσως και άλλων 10.000 σε ορίζοντα τριετίας σε τομείς αιχμής, αλλά και σε υπηρεσίες που μέχρι σήμερα υστερεί το ΕΣΥ. Στην κοινοτική φροντίδα, την Επείγουσα Ιατρική , την Αποκατάσταση, την Ψυχική Υγεία, την Οδοντιατρική περίθαλψη, τη Μετανοσοκομειακή φροντίδα)

-Ένταξη των υγειονομικών εργαζόμενων στο καθεστώς των βαρέων και ανθυγιεινών.

Ενίσχυση της πρωτοβάθμιας φροντίδας με τριπλασιασμό των ΤΟΜΥ. Από τις 127 που λειτουργούν σήμερα στις 380 σε όλη τη χώρα, με εδραίωση του θεσμού του οικογενειακού γιατρού σε όλη την επικράτεια και για όλους τους πολίτες.

-Λειτουργία ανά δήμο Πολυδύναμων Κέντρων Υγείας.

-Επιχειρησιακή ενδυνάμωση του ΕΚΑΒ, ώστε να καλύπτει με ασφάλεια το σύνολο της χώρας

-Ανακαίνιση και τον πλήρη εξοπλισμό των νοσοκομείων που παρουσιάζουν επείγουσες ανάγκες.

«Το νομοσχέδιό σας σύντομα θα είναι και αυτό στο ντουλάπι της ιστορίας. Γιατί αυτός ο τόπος πλέον διψά για δικαιοσύνη και αξιοπρέπεια» υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Διαβάστε ακόμη: