Άλλη μία εταιρία εισέρχεται στο «πάνθεον» του επιχειρηματικού κόσμου.

Η δημοφιλής –ιδιαίτερα στους λάτρεις των βιντεοπαιχνιδιών– Nvidia, η οποία μόλις ξεπέρασε το ορόσημο του 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων σε κεφαλαιοποίηση.

Ποιος θα το περίμενε πως μια εταιρία που πριν 25 χρόνια πάσχιζε για επιβίωση και ένα μερίδιο αγοράς στην τότε νεοσύστατη και ανερχόμενη αγορά των video games, θα έφτανε σήμερα και θα ξεπερνούσε μεγαθήρια όπως η Amazon, Apple και Microsoft, αποτελώντας ένα από τα πιο βαριά χαρτιά πλέον της Wall Street.

Μάλιστα ο αγαπημένος ψηφιακός σκαντζόχοιρος, ο πασίγνωστος Sonic της SEGA, ήταν αυτός που έσωσε την εταιρία στην πιο κρίσιμη φάση της.

Επιπλέον ποιος θα το περίμενε πως η τεχνητή νοημοσύνη, ακόμη και τα κρυπτονομίσματα (!) θα ήταν αυτά που θα ωθούσαν την εταιρία στην κορυφή της παγκόσμιας αγοράς.

Διότι αφενός τα μικροτσίπ, αφετέρου οι κάρτες γραφικών, οι οποίες είναι απαραίτητες στα λεγόμενα miningrigs, υπολογιστές εξειδικευμένους στην «εξόρυξη» κρυπτονομισμάτων, μετέτρεψαν την Nvidia (που μάλιστα είχε σκληρό ανταγωνισμό με την AMD στα απαιτητικά μηχανήματα των απανταχού gamers – μια εξίσου τεράστια πλέον αγορά) σε έναν κολοσσό όχι μόνο των ημιαγωγών, αλλά της τεχνολογίας γενικότερα.

Βρισκόμαστε πλέον σε ένα στάδιο του καπιταλισμού όπου σιγά σιγά γίνεται όλο και πιο σκληρός ο ανταγωνισμός, όλο και πιο δύσκολο για μια νέα εταιρία να αναπτυχθεί, πόσο μάλλον να κατακτήσει μερίδιο αγοράς.

Η παγκοσμιοποίηση άνοιξε μεν τα σύνορα των διεθνών αγορών, αλλά ταυτόχρονα έκοψε τα φτερά στα «μαγαζάκια της γειτονιάς», αφού πλέον ο καθένας μπορεί να παραγγείλει ψηφιακά το οτιδήποτε από οποιαδήποτε μεριά του κόσμου.

Για ορισμένα προϊόντα λιανικής αυτό βοηθά τον επίδοξο επιχειρηματία. Σε άλλα όμως, όπως πχ. κάρτες γραφικών και τσιπ, όχι.

Σιγά σιγά εξαφανίζονται τα μικρά εμπορικά καταστήματα (και γενικότερα οι μικρές επιχειρήσεις) και γιγαντώνονται ακόμη περισσότερο οι κυρίαρχοι της αγοράς. Κάποτε (πριν την dotcom) υπήρχαν πολλά μεγάλα ονόματα στον κλάδο της τεχνολογίας, τώρα είναι 3-4.

Το ίδιο συμβαίνει στις αυτοκινητοβιομηχανίες, στον κλάδο των τροφίμων, των φαρμακευτικών, ακόμη και τον χρηματοπιστωτικό κλάδο.

Οι μικρές εμπορικές τράπεζες δίνουν χώρο στις Big 4, ενώ ενισχύεται περαιτέρω ο ρόλος των κεντρικών τραπεζών (που λανσάρουν και τα ψηφιακά νομίσματα).

Με άλλα λόγια, το ταμπλό καθαρίζει σιγά σιγά και μένουν τα κυρίαρχα πιόνια. Είναι ένας κόσμος κολοσσών.

Και η Nvidia είναι πλέον ένας από αυτούς, και θα παίξει καθοριστικό ρόλο στις ζωές μας, ελέω τεχνητής νοημοσύνης…

Ακόμη μια «ψεκασμένη» θεωρία, που βγαίνει τελικά αληθινή. Τα εμφυτεύματα μικροτσιπ.

Μια πραγματικότητα βγαλμένη από επιστημονική φαντασία, βιβλία όπως ο «Θαυμαστός Νέος Κόσμος» και ταινίες όπως ο «Εξολοθρευτής», όπου δε θα υπάρχουν smartphones και οι άνθρωποι θα αλληλοεπιδρούν μεταξύ τους αλλά και με περιβάλλον τους (και τις μηχανές) μέσω του νευρικού συστήματος, ηλεκτρικών εγκεφαλικών σημάτων που θα μετατρέπονται σε ψηφιακή πληροφορία μέσω… τσιπ.

Η Neuralink του Elon Musk ήδη πήρε επίσημη έγκριση για τα πρώτα πειράματα σε ανθρώπους.

Ξημερώνει ένας κόσμος αναμφίβολα πολλών «ανέσεων», ευκολίας στις επικοινωνίες, τις συναλλαγές, το εμπόριο… αλλά με τι κόστος;

Τσιπάκια για… συμβίωση με την Τεχνητή Νοημοσύνη

Όπως δήλωσε ο δισεκατομμυριούχος στο Twitter, «πρόκειται για σημαντικό βήμα που θα επιτρέψει μια μέρα η τεχνολογία μας να βοηθήσει πολλούς ανθρώπους» διευκρινίζοντας πως η «στρατολόγηση» εθελοντών για τις «κλινικές δοκιμές» που θα διεξαγάγει «δεν έχει αρχίσει ακόμη».

Η Neuralink σχεδιάζει μια διεπαφή που θα εμφυτεύεται στον ανθρώπινο εγκέφαλο ώστε να επιτρέπει επικοινωνία με υπολογιστές μέσω της σκέψης.

Αυτό θα μπορούσε να βοηθήσει ανθρώπους με παραπληγίες ή πάσχοντες από νευρολογικές παθήσεις, όμως ο στόχος είναι άλλος.

Με τον τρόπο αυτό η start-up θα εμφυτεύει τσιπάκια σε πολύ πλούσιους ανθρώπους, που θα μπορούν να δαπανήσουν χιλιάδες δολάρια ώστε ο εγκέφαλός τους να αποκτήσει μεγαλύτερη ισχύ για να πλησιάσουν το επίπεδο της τεχνητής νοημοσύνης.

Για τον Musk, ο οποίος ίδρυσε τη Neuralink το 2016, το τσιπ που θα εμφυτεύεται σε ανθρώπους ίσως επιτρέψει στην ανθρωπότητα να επιτύχει «συμβίωση με την τεχνητή νοημοσύνη», όπως το έθεσε το 2020, σε εκδήλωση της εταιρείας.

Ο δισεκατομμυριούχος φοβάται πως η τεχνητή νοημοσύνη (ΤΝ) θα ξεπεράσει τον άνθρωπο, θα πάρει τον έλεγχο μια μέρα.

Τον Μάρτιο, ο κ. Musk ίδρυσε την X. AI, άλλη νέα επιχείρηση ειδικευμένη στην ΤΝ, πιθανόν για να ανταγωνιστεί με την Open AI, εταιρεία δημιούργημα της οποίας είναι το Chat GPT, λογισμικό ικανό να αλληλεπιδρά με ανθρώπους και να παράγει κείμενα κάθε λογής όταν του το ζητούν.

«Είμαστε πλέον πεπεισμένοι ότι η συσκευή της Neuralink είναι έτοιμη για τους ανθρώπους, άρα το χρονοδιάγραμμα εξαρτάται από τη διαδικασία έγκρισης του FDA, του αμερικανικού οργανισμού φαρμάκων».

Ο επικεφαλής της Tesla (ηλεκτρικά αυτοκίνητα) και SpaceX (διάστημα) συνηθίζει να κάνει φιλόδοξες ως παρακινδυνευμένες προβλέψεις, π.χ. για την αυτονομία των αυτοκινήτων της Tesla.

Τον Ιούλιο του 2019 διαβεβαίωνε πως η Neuralink θα ξεκινούσε τις πρώτες κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους το 2020.

Κατά καιρούς ο Musk έχει βρεθεί στα πρωτοσέλιδα με δηλώσεις του για την τεχνολογία της φύσης αυτής, για παράδειγμα πως θα μπορούσε να θεραπεύσει από την παχυσαρκία ως τον αυτισμό και τη σχιζοφρένεια, ή θα επέτρεπε να πλοηγείται κανείς στο διαδίκτυο τηλεπαθητικά.

Πέρυσι διαβεβαίωνε πως είναι τόσο σίγουρος για την ασφάλεια της συσκευής της εταιρείας του, που θα την εμφύτευε στα παιδιά του.

Μέχρι σήμερα, πρωτότυπα των εμφυτευμάτων, που έχουν μέγεθος όσο ένα μικρό κέρμα, έχουν εγκατασταθεί σε κρανία ζώων.

Πίθηκοι μπόρεσαν έτσι να «παίξουν» βιντεοπαιχνίδια, ή να «πληκτρολογήσουν» λέξεις σε οθόνες, απλώς μετακινώντας με τα μάτια τον κέρσορα στην οθόνη.

Στα τέλη Νοεμβρίου, η start-up έκανε λόγο για προόδους στον σχεδιασμό ρομποτικού χειρουργού και στην ανάπτυξη άλλων εμφυτευμάτων, που θα τοποθετούνται στον νωτιαίο μυελό ή στα μάτια, για να αποκαθίσταται η δυνατότητα κίνησης ή η όραση.

Το 2022 ο Musk είπε στους εργαζόμενους της Neuralink να προχωρήσουν με πολύ μεγαλύτερη ταχύτητα.

«Θα είμαστε όλοι νεκροί προτού να παραχθεί κάτι που θα είναι χρήσιμο», τους είχε πει σε σύσκεψη την περασμένη χρονιά, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg.

Στο παρελθόν ο FDA είχε επισημάνει αρκετά πεδία για τα οποία θα χρειαστεί να λάβει πειστικές απαντήσεις προτού εγκρίνει δοκιμές σε ανθρώπους για την μπαταρία λιθίου του εμφυτεύματος, για το ενδεχόμενο καλώδια να βγουν από το εμφύτευμα και να βλάψουν τον εγκέφαλο, για τη δυνατότητα ασφαλούς αφαίρεσης της συσκευής χωρίς να υποστούν ζημιά εγκεφαλικοί ιστοί κ.λ.π.

Και άλλες εταιρείες εργάζονται στον έλεγχο υπολογιστών με τη σκέψη, όπως η Synchron, που ανακοίνωσε τον Ιούλιο του 2022 πως εμφύτευσε την πρώτη διεπαφή εγκεφάλου-μηχανής στις ΗΠΑ.

350 CEOs προειδοποιούν: Επικίνδυνη για την ανθρωπότητα η ΑΙ

Την ίδια ώρα δραματική προειδοποίηση απηύθυνε ομάδα 350 διευθυντικών στελεχών και επιστημόνων από high tech εταιρείες, όπως η Open AI και η Google Deep Mind για τους κινδύνους που εγκυμονεί για την ανθρωπότητα η ταχέως αναπτυσσόμενη τεχνολογία της ΑΙ (Artificial Intelligence).

Όπως είπαν, η AI είναι τόσο επικίνδυνη όσο μια πυρηνική σύγκρουση ή μια πανδημία.

Ως εκ τούτου, ο μετριασμός του κινδύνου θα πρέπει να αποτελεί παγκόσμια προτεραιότητα όπως και άλλοι κίνδυνοι, όπως οι πανδημίες και ο πυρηνικός πόλεμος, ανέφερε μια δήλωση που δημοσιεύτηκε από το Centre for AI Safety.

Περισσότερα από 350 στελέχη, ερευνητές και μηχανικοί τεχνητής νοημοσύνης, μεταξύ των οποίων ο Sam Altman του Open AI, ο Demis Hassabis του Google Deep Mind και ο Dario Amodei του Anthropic, υπέγραψαν τη δήλωση.

Ο Geoffrey Hinton και ο Yoshua Bengio, που κέρδισαν το βραβείο Turing για την εργασία τους στα νευρωνικά δίκτυα και συχνά περιγράφονται ως «νονοί» της τεχνητής νοημοσύνης, υπέγραψαν επίσης το έγγραφο.

Υπενθυμίζεται πως ο Hinton άφησε τη θέση του στην Google στις αρχές του μήνα για να μιλήσει ελεύθερα για τις πιθανές βλάβες της τεχνολογίας.

Η δήλωση συνάδει με τις εκκλήσεις για ρύθμιση στον κλάδο, αφού μια σειρά από εταιρείες τεχνητής νοημοσύνης έχουν αυξήσει τις αναλύσεις των πιθανών ελαττωμάτων της, συμπεριλαμβανομένων της διασποράς ψευδών ειδήσεων, της διαιώνισης των κοινωνικών προκαταλήψεων και της αντικατάστασης εργαζομένων.

Οι νομοθέτες της Ε.Ε. προωθούν τον νόμο περί τεχνητής νοημοσύνης στην Ευρώπη, ενώ οι ΗΠΑ διερευνούν επίσης ρυθμίσεις.

Το Chat GPT του Open AI που υποστηρίζεται από τη Microsoft, το οποίο κυκλοφόρησε τον Νοέμβριο, θεωρείται ότι πρωτοπορεί στην ευρεία υιοθέτηση της τεχνητής νοημοσύνης.

Ο Altman αυτόν τον μήνα κατέθεσε για πρώτη φορά στο Κογκρέσο των ΗΠΑ, ζητώντας ρύθμιση.

Τον Μάρτιο ο Elon Musk καθώς και περισσότεροι από 1.000 άλλοι ερευνητές και στελέχη τεχνολογίας ζήτησαν εξάμηνη παύση στην ανάπτυξη προηγμένων συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης για να σταματήσει αυτό που αποκαλούσαν «αγώνα εξοπλισμών».

Η επιστολή επικρίθηκε για την προσέγγισή της, μεταξύ άλλων από ορισμένους ερευνητές που αναφέρονται στο σκεπτικό της, ενώ άλλοι διαφώνησαν με το «πάγωμα».

Φυσικά, την ίδια άποψη των 350 CEOs δε συμμερίζεται η Nvidia, που απολαμβάνει τα κέρδη που της χαρίζει το τεχνολογικό «μπουμ» ενώ ενθαρρύνει τον κόσμο να επενδύει σε εφαρμογές της ΑΙ, καθότι είναι το μέλλον.

 

Το φαινόμενο Nvidia – Tesla

Πάντως, υπερτιμημένη θεωρεί τη μετοχή της Nvidia η Cathie Wood, διαχειρίστρια του διαπραγματεύσιμου αμοιβαίου κεφαλαίου ARK Innovation, ενώ εκτιμά ότι η Tesla θα επωφεληθεί από τις πρόσφατες ανακαλύψεις στην τεχνητή νοημοσύνη.

Σε μια σειρά από tweets, η Wood εξέφρασε την αντίθεσή της στον στόχο της Nvidia για 25 φορές μεγαλύτερο άλμα πωλήσεων για το 2023 και τόνισε ότι άλλοι παίκτες θα επωφεληθούν πιθανότατα περισσότερο από μια επερχόμενη έκρηξη τεχνητής νοημοσύνης.

Συγκεκριμένα, η κατασκευάστρια ηλεκτρικών αυτοκινήτων Tesla είναι ο «πιο προφανής» ωφελημένος από τις πρόσφατες εξελίξεις της τεχνητής νοημοσύνης, δήλωσε η Wood, αναφέροντας την ώθηση της εταιρείας προς την τεχνολογία αυτόνομης οδήγησης.

«Κατά την άποψή μας, η Tesla είναι ο πιο προφανής δικαιούχος των πρόσφατων ανακαλύψεων στην #AI, καθώς στοχεύει σε ένα TAM εσόδων 8-10 τρισεκατομμυρίων δολαρίων στην αυτόνομη κινητικότητα μέχρι το 2030», ανέφερε η Wood στο Twitter.

Τα σχόλια της Wood έρχονται στον απόηχο του ράλι των μετοχών της Nvidia την περασμένη εβδομάδα, το οποίο κατέστησε την εταιρεία την πιο πολύτιμη chip maker στον κόσμο και σε πορεία να καταγράψει αποτίμηση 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων, σημειώνει το Reuters.

Το ράλι οδηγήθηκε κυρίως από τα ισχυρότερα από τα αναμενόμενα κέρδη του πρώτου τριμήνου, τα οποία η Nvidia συνέδεσε με το αυξημένο ενδιαφέρον για την τεχνητή νοημοσύνη.

Η κατασκευάστρια εταιρεία τσιπ προέβλεψε επίσης ισχυρές πωλήσεις και ζήτηση για το έτος, επικαλούμενη το ταχέως αυξανόμενο ενδιαφέρον για την ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης.

Το ράλι έφερε τα ετήσια κέρδη της Nvidia σε περίπου 167% για το έτος. Τα κέρδη της Nvidia διαχύθηκαν στις περισσότερες άλλες μετοχές κατασκευής τσιπ, προκαλώντας έντονα ράλι στους προμηθευτές της στην Ασία, συγκεκριμένα στις SK Hynix, Advantest Corp, και TSMC.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα Cathie’s Ark, η οποία παρακολουθεί τις συμμετοχές των κεφαλαίων που διαχειρίζεται η Wood με το όνομα Ark, η Wood κατείχε συνολικά 325.062 μετοχές της Nvidia στις 26 Μαΐου.

Το ταμείο είχε απορρίψει περίπου 79.000 μετοχές τον Φεβρουάριο και 65.000 μετοχές την περασμένη εβδομάδα.

Μετά το ράλι άνω του 3% της 30/5, η κεφαλαιοποίηση της εταιρείας στον Nasdaq ανέρχεται πλέον σε 1,01 τρισ. δολάρια, ανεβάζοντας τα κέρδη για τη μετοχή στο περίπου 200% για το 2022!

Υπενθυμίζεται πως η αρχή του φράγματος του $1 τρισ. είχε ήδη γίνει από τις Apple, Amazon, Alphabet, Microsoft, Tesla στις ΗΠΑ αλλά και τη Saudi Aramco στη Σαουδική Αραβία.

Αξίζει να σημειωθεί πως η τρέχουσα συνολική χρηματιστηριακή αξία των προαναφερθέντων εταιρειών ξεπερνά τα 10 τρισ. δολάρια!

Διαβάστε περισσότερα