Ο Τσαρλς Φίνει, συνιδρυτή της αλυσίδας Duty Free είχε δώσει υπόσχεση και συγκεκριμένα δεσμεύτηκε να δωρίσει σχεδόν όλα τα χρήματά του για σκοπούς πριν πεθάνει. Έζησε μια λιτή ζωή, μέχρι τον θάνατο του, στις 11 Οκτωβρίου σε ηλικία 92 ετών.

Ο θάνατός του ανακοινώθηκε από τις Atlantic Philanthropies, μια ομάδα ιδρυμάτων που είχε ιδρύσει και χρηματοδοτούσε από τις αρχές της δεκαετίας του 1980. Για τον ίδιο κράτησε περίπου 2 εκατομμύρια δολάρια, ένα μικρό κλάσμα των δισεκατομμυρίων που είχε συγκεντρώσει για έξι δεκαετίες.

Ο Τσαρλς Φίνει έδωσε όλον τον πλούτο του ανώνυμα, για να στηρίξει πανεπιστήμια, ιατρικά ιδρύματα, επιστημονικές έρευνες, ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ειρηνευτικές πρωτοβουλίες και οργανισμούς που αποσκοπούσαν στη βελτίωση της ζωής ευάλωτων ομάδων. Όπως όλοι οι πλούσιοι άνθρωπο στον κόσμο, είχε στην κατοχή του πολυτελείς επαύλεις σε όλο τον κόσμο, ακριβά αμάξια, διακοπές σε mega yachts και επίσημα δείπνα πλουσίων.

Ο Φίνει εγκατέλειψε τον πολυτελή τρόπο ζωής, φορώντας ένα ρολόι των 10 δολαρίων, πετώντας στην οικονομική θέση και αγοράζοντας ρούχα από το ράφι. Πούλησε τις λιμουζίνες του και έπαιρνε μετρό ή ταξί. Έμενε σε ένα λιτό νοικιασμένο διαμέρισμα στο Σαν Φρανσίσκο.

Ο Τσαρλς Φράνσις Φίνει γεννήθηκε στo Νιου Τζέρσεϊ, στις 23 Απριλίου 1931, από τον Λέο και τη Μανταλίν Φίνι και μεγάλωσε σε μία οικογένεια που δυσκολευόταν να πληρώσει ένα μηνιαίο στεγαστικό δάνειο 32 δολαρίων.Ο πατέρας του ήταν ασφαλιστής και ιδιαίτερα θρησκευόμενος, που παρακολουθούσε τη Θεία Λειτουργία καθημερινά. Η μητέρα του ήταν νοσοκόμα που βοηθούσε διακριτικά τους γύρω τους. Υπηρέτησε τέσσερα χρόνια στην Πολεμική Αεροπορία, κυρίως στις αμερικανικές δυνάμεις κατοχής στην Ιαπωνία.

Διαβάστε ακόμη: