Η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Πόπη Τσαπανίδου, προχώρησε σε δήλωση αναφορικά με την έκθεση της PEGA για τη χρήση των κακόβουλων λογισμικών και τις παρακολουθήσεις.

Αναλυτικά η δήλωση της Πόπης Τσαπανίδου

«Η έκθεση της PEGA που με ευρεία πλειοψηφία υιοθέτησε χθες το Ευρωκοινοβούλιο, αποτελεί κόλαφο για τον κ. Μητσοτάκη.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καταδεικνύει τον κ. Μητσοτάκη ως αρχιερέα τόσο των παράνομων παρακολουθήσεων, όσο και της συγκάλυψης. Και ζητά να αναπνεύσει ξανά στην Ελλάδα το κράτος δικαίου.

Ο κ. Μητσοτάκης έγινε συνώνυμο του κ Όρμπαν. Η ντροπή όμως τελειώνει για τη χώρα στις 21 Μαΐου. Με νίκη του ΣΥΡΙΖΑ θα ξαναγίνουμε μια κανονική Ευρωπαϊκή χώρα».

Υποκλοπές: Εγκρίθηκε η έκθεση της PEGA – Ανησυχίες για το Predator στην Ελλάδα

Σημειώνεται ότι εγκρίθηκε από την εξεταστική επιτροπή του ΕΚ για τη διερεύνηση της χρήσης του λογισμικού Pegasus και αντίστοιχου κατασκοπευτικού λογισμικού παρακολούθησης (PEGA), η τελική έκθεση και οι συστάσεις της, ύστερα από την ολοκλήρωση της ετήσιας έρευνας.

Οι ευρωβουλευτές καταδικάζουν τις καταχρήσεις λογισμικού παρακολούθησης που αποσκοπούν στον εκφοβισμό της αντιπολίτευσης, στη φίμωση των επικριτικών μέσων ενημέρωσης και στη χειραγώγηση των εκλογών. Σημειώνουν ότι οι δομές διακυβέρνησης της ΕΕ δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τέτοιες επιθέσεις και δηλώνουν ότι απαιτούνται μεταρρυθμίσεις.

Συστημικά ζητήματα στην Πολωνία και την Ουγγαρία

Οι ευρωβουλευτές καταδικάζουν τις σοβαρές παραβιάσεις του δικαίου της ΕΕ στην Πολωνία και την Ουγγαρία, όπου οι αντίστοιχες κυβερνήσεις έχουν διαλύσει ανεξάρτητους μηχανισμούς εποπτείας. Για την Ουγγαρία, οι ευρωβουλευτές υποστηρίζουν ότι η χρήση κατασκοπευτικού λογισμικού ήταν τμήμα μιας υπολογισμένης και στρατηγικής προσπάθειας για την καταστροφή της ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης και της ελευθερίας της έκφρασης από την κυβέρνηση. Στην Πολωνία, η χρήση του Pegasus ήταν μέρος ενός συστήματος για την επιτήρηση της αντιπολίτευσης και των επικριτών της κυβέρνησης, σχεδιασμένο να κρατήσει την κυβερνώσα πλειοψηφία και την κυβέρνηση στην εξουσία.

Για να διορθωθεί η κατάσταση, οι ευρωβουλευτές καλούν την Ουγγαρία και την Πολωνία να συμμορφωθούν με τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και να αποκαταστήσουν την ανεξαρτησία και την εποπτεία της δικαιοσύνης. Θα πρέπει επίσης να εξασφαλίζουν ειδική άδεια από ανεξάρτητη δικαστική αρχή πριν από την χρήση λογισμικού κατασκοπείας, αλλά και να υπάρχει δικαστικός έλεγχος στη συνέχεια, να κινούνται αξιόπιστες έρευνες για υποθέσεις κατάχρησης και να διασφαλίζεται ότι οι πολίτες έχουν πρόσβαση σε κατάλληλα ένδικα μέσα.

Διαβάστε περισσότερα