Η βελτίωση των μεγεθών στην κινητή τηλεφωνία, η περαιτέρω επέκταση των οπτικών ινών στην σταθερή αλλά και η διεκδίκηση σημαντικών έργων στον τομέα του ICT, είναι οι βασικές προτεραιότητες του ομίλου ΟΤΕ για το 2021.

Πρόκειται για μια χρόνια εξαιρετικά σημαντική τόσο για την ελληνική οικονομία όσο και για τον ΟΤΕ, όπως εκτίμησε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Μιχάλης Τσαμάζ κατά τη χθεσινή τηλεδιάσκεψη με τους αναλυτές για τα οικονομικά αποτελέσματα α’ τριμήνου.

Η επαναλειτουργία της ελληνικής οικονομίας αλλά και το Ταμείο Ανάκαμψης αναμένεται παίξουν σημαντικό ρόλο στην βελτίωση των οικονομικών μεγεθών του Ομίλου, τόσο άμεσα όσο και έμμεσα.

Και αυτό διότι πολλά από τα έργα που θα ξεκινήσουν το επόμενο διάστημα αφορούν τον ψηφιακό μετασχηματισμό του Δημοσίου, ενώ ένα σημαντικό κομμάτι των δανειοδοτήσεων θα κατευθυνθεί στην τεχνολογική αναβάθμιση των επιχειρήσεων.

“Είμαστε πολύ καλά προετοιμασμένοι για να διεκδικήσουμε αρκετά από τα έργα που θα προκηρυχθούν για την ψηφιοποίηση της χώρας”, σημείωσε ο κ. Τσαμάζ προσθέτοντας ότι ο ΟΤΕ έχει “δυνατή παρουσία στις ψηφιακές υποδομές όπως το 5G και οι οπτικές ίνες που αποτελούν βασικές προτεραιότητες του προγράμματος ανάπτυξης”.

To έμμεσο όφελος αναμένεται να επωφεληθεί από τις δράσεις που αφορούν τη χρηματοδότηση επιχειρήσεων προκειμένου να ενισχύσουν την παραγωγικότητα και την ανταγωνιστικότητα τους. Κάτι που αναμένεται να οδηγήσει σε αυξημένη ζήτηση για τις υπηρεσίες και λύσεις που προωθούν οι εταιρείες του ΟΤΕ.

Στόχος, τόνισε ο κ. Τσαμάζ, είναι το 2021 να πάει πολύ καλά, να βοηθήσουμε τη χώρα να ανασυγκροτηθεί και τους πελάτες μας να γίνουν περισσότερο ανταγωνιστικοί.

Cosmote: Πως το 5G θα αλλάξει τον κόσμο

Στο επίκεντρο οπτικές ίνες και 5G

Ο ΟΤΕ συνεχίζει το επενδυτικό του πρόγραμμα, το οποίο φέτος αναμένεται να φτάσει τα 550 εκατ. ευρώ με βασικό στόχο την επέκταση του δικτύου οπτικών ινών στην σταθερή και του 5G στην κινητή.

Ο όμιλος στοχεύει να καλύπτει περί τα 1 εκατομμύρια νοικοκυριά και επιχειρήσεις με οπτική ίνα (FTTH) μέσα στα επόμενα δύο χρόνια.

Σήμερα το δίκτυο του ΟΤΕ έχει τη δυνατότητα σύνδεσης 346.000 νοικοκυριών και επιχειρήσεων με οπτική ίνα μέχρι το σπίτι (FTTH), ενώ έχουν ενεργοποιηθεί περίπου 25.000 τέτοιες συνδέσεις.

Ωστόσο η διοίκηση του ομίλου ΟΤΕ εκτιμά πως όσο επεκτείνονται τα δίκτυα FTTH τόσο θα αυξάνεται και το ποσοστό των συνδέσεων που βρίσκεται σήμερα στο 8%.

“Πάμε για 1 εκατ. FTTH σε 2-3 χρόνια  και θέλουμε να συνεχίσουμε αυτή την επένδυση” σημείωσε ο κ. Τσαμάζ εκτιμώντας πως η αγορά συνολικά κινείται προς αυτή την κατεύθυνση με στόχο το 80% των νοικοκυριών να αποκτήσεις ταχύτητες πάνω από 100 Mbps (σ.σ. είτε με οπτική ίνα, είτε με VDSL).

Με γρήγορους ρυθμούς επεκτείνεται και το δίκτυο 5G. Ο ΟΤΕ στοχεύει σε πληθυσμιακή κάλυψη 5G πάνω από 50% στα τέλη του 2021, καθώς και στην κάλυψη των αυτοκινητοδρόμων έως το 2023.

Όπως τονίστηκε σχετικά στο τέλος του α’ τριμήνου η πληθυσμιακή κάλυψη στις δύο μεγαλύτερες πόλεις, Αθήνα και Θεσσαλονίκη, είχε ήδη ξεπεράσει το 90% ενώ οι υπηρεσίες 5G ήταν διαθέσιμες σε ακόμα 15 πόλεις.

Η κινητή και το ενδιαφέρον για τη Super League

O επικεφαλής του ΟΤΕ εμφανίστηκε αισιόδοξος για την πορεία του τομέα κινητής τηλεφωνίας, ο οποίος παρουσίασε οριακή μείωση το α’ τρίμηνο του 2021 σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2020 λόγω των μειώσεων στα τέλη τερματισμού και της περιαγωγής. Εκτιμάται από τη διοίκηση πως αν δεν υπήρχε η απώλεια των εσόδων από την περιαγωγή τα έσοδα θα ήταν αυξημένα κατά 1%.

Η διοίκηση του ομίλου εκτιμά ότι με την επαναλειτουργία του τουρισμού  θα ενισχυθούν τα έσοδα από υπηρεσίες στην κινητή τηλεφωνία, ενώ συνεχίζεται και η προσπάθεια μεταφορά πελατών από την καρτοκινητή σε συνδέσεις συμβολαίου.

Παράλληλα, ο κ. Τσαμάζ απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο διεκδίκησης των τηλεοπτικών δικαιωμάτων της Super League, αν και διευκρίνηση πως προς το παρόν “εκτιμούν την κατάσταση”,  χωρίς να υπάρχει συγκεκριμένη πρόταση.

Tα προηγούμενα χρόνια δεν το κοιτάζαμε, το σκεφτόμασταν αλλά είμαστε ακόμη μακριά από πρόταση, προς το παρόν εκτιμούμε την κατάσταση και θα δούμε πως θα εξελιχθεί”, δήλωσε χαρακτηριστικά.

Δείτε όλες τις  τελευταίες Ειδήσεις από την  Ελλάδα και τον  Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο  Radar.gr.