Συναγερμός έχει σημάνει σε ανώτατο κυβερνητικό επίπεδο και στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, από τις αυξήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος των νοικοκυριών.

Το radar.gr είχε επισημάνει από νωρίς το επερχόμενο πρόβλημα («Αυξήσεις σε ρεύμα-φυσικό αέριο, δύσκολο σταυρόλεξο για την κυβέρνηση η αντιμετώπισή τους» από τις 9 Απριλίου, αλλά και νωρίτερα από τις 26 Ιανουαρίου σε ρεπορτάζ με τίτλο «και στο βάθος αυξήσεις τιμολογίων ρεύματος»).

«Ράλι» στις αυξήσεις ρεύματος

«Προσπαθούμε να βρούμε τρόπους αντιμετώπισης αυτού του σημαντικού κοινωνικού προβλήματος αλλά είμαστε ακόμη στο ψάξιμο ενώ οι αυξήσεις ρεύματος ήδη τρέχουν και τα νοικοκυριά ήδη γκρινιάζουν και προχωρούν μαζικά σε εκατοντάδες καταγγελίες» μας λέει κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος που ασχολείται με τα ενεργειακά.

Οι λογαριασμοί ρεύματος κάνουν ράλι το τελευταίο δίμηνο παρότι ποτέ δεν ανακοινώθηκαν νέα τιμολόγια από τις εταιρείες-παρόχους. Η κυβερνητική ανησυχία που «ξεκινά από πολύ ψηλά» όπως λέγεται, ήδη έφτασε μέσω ΥΠΕΝ στη τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας.

Η Αρχή ξεκίνησε να καλεί από αυτή την εβδομάδα όλους τους παρόχους να δώσουν εξηγήσεις, ξεκινώντας από τη ΔΕΗ (μάλλον την Πέμπτη) παρότι η επιχείρηση είναι η τελευταία που ενεργοποίησε τις ρήτρες διοξειδίου του άνθρακα. Κι αυτό επειδή η ΔΕΗ είναι ο μεγαλύτερος καθετοποιημένος πάροχος στη χώρα.

«Λόγω ανοικτού ανταγωνισμού, η ΔΕΗ δεν θεωρείται επίσημα τελευταίο καταφύγιο αλλά αν δεν μιλήσει η ΡΑΕ με την επιχείρηση, με ποιόν θα βρεί άκρη για να προστατεύσει τους καταναλωτές;» αναρωτιέται το ίδιο κυβερνητικό στέλεχος.

Από τους υπόλοιπους εναλλακτικούς παρόχους η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, θα ερευνήσει αν υπάρχουν θεσμικές ή συμβολαιακές παρατυπίες, ώστε να λάβει μέτρα. «Η πίεση των καταναλωτών με δεκάδες καταγγελίες είναι πλέον έντονη και πιέζουμε τη ΡΑΕ για γρήγορα αποτελέσματα» λένε και στο ΥΠΕΝ ευθυγραμμιζόμενοι με την επίσημη θέση.

«Οι αυξήσεις στα τιμολόγια ρεύματος θα ξεπερνούν το 10% όλο το 2021 μόνο εξαιτίας της εφαρμογής του λεγόμενου Target Model, δηλαδή του νέου συστήματος λειτουργίας της αγοράς που ευνοεί μόνο τους καθετοποιημένους παραγωγούς και εξαφανίζει τους μικρούς. Επιπροσθέτως, από την 1η Νοεμβρίου 2021 θα μπεί δυναμικά στο σύστημα και το Χρηματιστήριο Ενέργειας που θα φέρει σημαντική αστάθεια έως ότου ισορροπήσει» μας λέει στέλεχος της ΡΑΕ που θα αναλάβει θέση –κλειδί στην έρευνα και συνεχίζει: «Οι αυξήσεις στο τελευταίο δίμηνο οφείλονται στη ρήτρα Χονδρεμπορικής Τιμής που προβλέπουν οι συμβάσεις των εναλλακτικών παρόχων, ενώ στο χορό αυτό μπήκε πρόσφατα και η ΔΕΗ ενεργοποιώντας για πρώτη φορά τη ρήτρα ρύπων CO2 που περιλαμβάνουν οι δικές της συμβάσεις».

«Πώς θα ξεκινήσει όμως την έρευνα η ΡΑΕ;» ρωτήσαμε το έμπειρο στέλεχος της Αρχής.

«Αρχικά θα ελέγξουμε σε νομικό επίπεδο αν έχουν παρατηρηθεί καρτέλ τιμών, οι λεγόμενες μη σύννομες πρακτικές και θα δούμε τι είδους παρέμβαση θα κάνουμε. Επίσης θα ξεσκονίσουμε τις ρήτρες που εφαρμόζουν οι πάροχοι, το ποσοστό των καταναλωτών που αφορούν και το ουσιαστικό αποτέλεσμα που είχε για τους καταναλωτές η εφαρμογή τους κατά τους τελευταίους μήνες» μας απάντησε αναλυτικά, παραδεχόμενος πως η δουλειά θα είναι δύσκολη και τα περιθώρια ποινών μάλλον περιορισμένα.

Υπάρχουν όμως και άλλες δράσεις, την υλοποίηση των οποίων θα κληθούν να πληρώσουν οι καταναλωτές και που προσπαθεί να ισοσταθμίσει η κυβέρνηση όπως:

  • Τα έργα που συνδέονται με την απολιγνιτοποίηση και τη λεγόμενη Δίκαιη Μετάβαση και τα οποία δεν εντάχθηκαν στο Ταμείο Ανάκαμψης και θα πρέπει οπωσδήποτε να γίνουν. Η βασική χρηματοδότησή τους θα γίνει από τις ίδιες τις επιχειρήσεις (ΔΕΗ, ΔΕΣΦΑ) άρα το κόστος των έργων που θα επιβαρύνει τους ισολογισμούς των επιχειρήσεων θα φτάσει σχετικά γρήγορα στην κατανάλωση.
  • Οι πάγιες επενδύσεις του ΑΔΜΗΕ που φτάνουν τα 640 εκατομμύρια ευρώ και αφορούν κατά κύριο λόγο της ηλεκτρικές διασυνδέσεις των νησιών με το σύστημα μεταφοράς της ηπειρωτικής χώρας. Το κόστος αυτό θα «ταξιδέψει» μέσω των τελών χρήσης δικτύου, στους λογαριασμούς του ηλεκτρισμού των νοικοκυριών και
  • η εισαγωγή ΥΚΩ (υπηρεσιών κοινής ωφελείας) στο φυσικό αέριο, όπως ακριβώς γίνεται και στο ρεύμα για τα νησιά του Αιγαίου και του Ιονίου, ώστε και στα λεγόμενα «απομακρυσμένα έργα φυσικού αερίου» την τελική χρέωση και το κόστος των έργων να την πληρώνουν οι καταναλωτές. Πρόκειται για έργα όπως η τροφοδοσία της Πελοποννήσου (Πάτρα, Πύργος, Καλαμάτα, μεγάλα ξενοδοχεία) με συμπιεσμένο φυσικό αέριο (CNG) αλλά και νησιών όπως είναι η Κυκλάδες και η Κρήτη με υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG). Τη μεταφορά, αποθήκευση και συντήρηση και εδώ θα κληθούν να πληρώσουν οι καταναλωτές.

«Για όλους αυτούς τους λόγους οι αυξήσεις τιμών ρεύματος στα νοικοκυριά εξελίσσονται σε σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες και να δούμε πώς θα το φέρουμε σε πέρας» λέει με μια δόση πεσιμισμού το ανώτατο κυβερνητικό στέλεχος.

Ενεργειακές αποκρατικοποιήσεις: Τέσσερις αρραβώνες και ένα διαζύγιο πριν την τελετή!