Τριπλή απειλή στα εθνικά συμφέροντά μας εμφανίστηκε τόσο με την επίσκεψη Έντι Ράμα στην Ελλάδα, τις προκλήσεις Ερντογάν όσο και στην επιθετική ενέργεια της Σιλιανόφσκα στα Σκόπια η οποία αποκάλεσε τη χώρα της «Μακεδονία» σε παραβίαση της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Η πρόκληση Ράμα έρχεται την ώρα που η υποψηφιότητα Φρέντι Μπέλερη με το ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ ενεργοποιεί όλους τους ομογενείς που ζουν στην Αλβανία.

Σκοπός του Αλβανού πρωθυπουργού, παρά τα όσα δηλώνει περί του αντιθέτου, είναι να δημιουργήσει αντίρροπες δυνάμεις στον Κ. Μητσοτάκη στο δρόμο για τις ευρωεκλογές με όχημα τους αλβανούς ψηφοφόρους στην Ελλάδα.

Άλλωστε, οι αλβανικές εκλογές είναι σε έναν χρόνο από τώρα, θα μπορούσε να έρθει στην Ελλάδα αργότερα, μετά τις 9 Ιουνίου, δηλώνουν κυβερνητικές πηγές που δεν πείστηκαν από τις δικαιολογίες του Ράμα σχετικά με την επίσκεψή του.

Στο μέτωπο της Βόρειας Μακεδονίας ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην προχθεσινή συνέντευξή του είπε ότι παρακολουθεί με προβληματισμό κάποιες δηλώσεις των αξιωματούχων της γειτονικής χώρας, αλλά θα περιμένει την επίσημη τοποθέτηση του εντολοδόχου πρωθυπουργού για το ποια θα είναι η ονομασία της χώρας του.

«Είχα διαφωνήσει με τη συμφωνία αλλά τη δέχτηκα λόγω συνέχειας του κράτους και την σέβομαι. Ας κάνουμε υπομονή θέλω να ελπίζω ότι όσα ακούστηκαν προεκλογικά δεν θα αποτελέσουν την θέση της νέας κυβέρνησης, γιατί αλλιώς θα έχουμε ζητήματα» προειδοποίησε ο κ. Μητσοτάκης.

Τι ζητήματα ακριβώς, το Μαξίμου και το ΥΠ.ΕΞ δεν αναφέρει καθώς επιβεβαιώθηκε η νέα πολιτική των Σκοπίων που είναι η επίσημη αμφισβήτηση της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Η αντιπολίτευση σύσσωμη θεωρεί πολύ επικίνδυνες τις δηλώσεις της νέας πρωθυπουργού και περιμένει από την κυβέρνηση να αντιδράσει σε αυτή τη νέα αδιαλλαξία.

Το πρώτο πράγμα που έκανε η κυβέρνηση είναι να πείσει τα μεγάλα κεφάλια της Ε.Ε, Σαρλ Μισέλ και Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν να αποδοκιμάσουν τις δηλώσεις της νέας πρωθυπουργού όπως και έκαναν συνδέοντας της πιστή εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών με την ευρωπαϊκή πορεία των Σκοπίων.

Όμως, εκφράζεται η ανησυχία τι θα κάνει η Ελλάδα στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ όπου συμμετέχουν πλέον και τα Σκόπια, ως Βόρεια Μακεδονία.

Διότι τα Σκόπια μπήκαν στην Βορειοατλαντική Συμμαχία επειδή ακριβώς συμφώνησαν στην Συμφωνία των Πρεσπών και τα βρήκαν με την Ελλάδα για το συνταγματικό όνομά τους.

Το τρίτο μεγάλο μέτωπο είναι η Τουρκία.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκεται στην Άγκυρα για την συνάντηση με τον τούρκο πρόεδρο Ερντογάν, όμως, οι προκλήσεις της γείτονος έχουν αυξηθεί.

Η Αθήνα παρακολουθεί με ανησυχία τη συνεχή πορεία απόκλισης της Τουρκίας από την Διάσκεψη των Αθηνών ενώ στο ευρύτερο πλαίσιο βάζει την πρόσφατη ακύρωση της συνάντησης Ερντογάν –Μπάιντεν.

Η μετατροπή της ιστορικής Μονής της Χώρας σε τζαμί, όταν η Κωνσταντινούπολη έχει τόσα τζαμιά, αποτελεί μία ενέργεια αντίθετη στην Διάσκεψη των Αθηνών και είναι εφάμιλλη της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.

Η Ελλάδα και ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκεται σε αυτή τη συνάντηση των δύο ηγετών με συγκρατημένη αισιοδοξία ενώ έχει δηλώσει ότι «θέλει να πάει αυτή την ελληνοτουρκική προσέγγιση ένα βήμα παραπέρα για να έχει μετρήσιμα αποτελέσματα».

Η Αθήνα κρατάει τα θετικά έως τώρα, δηλαδή ότι δεν υπάρχουν παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου και τις μειωμένες ροές μεταναστών από τα τουρκικά παράλια.

Όμως, στο πλαίσιο της συνάντησης ο Έλληνας πρωθυπουργός είναι σε εγρήγορση εάν χρειαστεί, εάν η απέναντι πλευρά διατυπώσει τις γνωστές διεκδικήσεις της σχετικά με την αποστρατικοποίηση των νησιών, θαλάσσιων ζωνών, εναέριου χώρου, Κυπριακό, ψευδομουφτήδων, τουρκολυβικού μνημονίου κ.α. ενώ, τέλος, θεωρείται σίγουρο όπως έχει προαναγγείλει ο κ. Μητσοτάκης ότι θα θέσει μετ’ επιτάσεως το θέμα της μετατροπής της Μονής της Χώρας σε τζαμί στο συνομιλητή του.

Πάντως, αυτό που φαίνεται είναι ότι μέχρι τις ευρωεκλογές το ΥΠ.ΕΞ θα πρέπει να είναι σε εγρήγορση και πανέτοιμο για τις προκλήσεις και στα τρία μέτωπα και είναι ένα πραγματικό τεστ ικανότητας για τον Γιώργο Γεραπετρίτη που θα πρέπει να περάσει καθώς θέλει να φιλοτεχνήσει ευρωπαϊκό προφίλ.

Διαβάστε ακόμη: