Σε εξέλιξη βρίσκονται αυτό το διάστημα αρκετά προγράμματα που αφορούν επιχειρήσεις κάθε βεληνεκούς, με σπουδαιότερα – πέραν φυσικά των χρηματοδοτικών προγραμμάτων του Ταμείου Ανάκαμψης – όσα μπορούν να αξιοποιηθούν, βάσει των διατάξεων του νέου αναπτυξιακού νόμου. Παρά την κορύφωση της θερινής σεζόν, γραφεία συμβούλων, συμβολαιογραφικά και δικηγορικά γραφεία, μαζί με όσο προσωπικό των αρμόδιων υπηρεσιών υποδομής έχει μείνει πίσω, εξετάζουν, υποβάλλουν και διεκπεραιώνουν δεκάδες αιτήματα επιχειρήσεων, που στην προκειμένη περίπτωση αφορούν στον νέο Αναπτυξιακό νόμο του 2022. Ουσιαστικά πρόκειται για τη 2η προκήρυξη του καθεστώτος ενίσχυσης μέχρι 75% του αναπτυξιακού νόμου στους τομείς “Ενίσχυση Τουριστικών Επενδύσεων” και “Μεταποίηση – Εφοδιαστική Αλυσίδα”.

Οι υποβολές αιτήσεων Β’ Κύκλου της δράσης «Ενίσχυση Τουριστικών Επενδύσεων» άρχισαν από 12/6/2023 και διαρκούν έως 13/10/2023. Για τον τομέα «Μεταποίηση – Εφοδιαστική Αλυσίδα», οι αιτήσεις του Β΄ Κύκλου άρχισαν από 1/6/2023 και διαρκούν έως 29/9/2023.

Η πιο σημαντική καινοτομία του νέου πλαισίου αφορά στο χρόνο που θα απαιτείται πλέον για την αξιολόγηση και τον έλεγχο των επενδυτικών σχεδίων. Η διαδικασία της αξιολόγησης των επενδυτικών σχεδίων θα ολοκληρώνεται πλέον εντός 60 ημερών, ώστε να γνωρίζει ο επενδυτής αν θα λάβει την προβλεπόμενη ενίσχυση και να προχωρήσει στον προγραμματισμό υλοποίησης της επένδυσης.

Ειδικότερα τώρα για τον τομέα «Μεταποίηση – Εφοδιαστική Αλυσίδα», που αφορά πρωτίστως μικρές και μεσαίου μεγέθους επιχειρήσεις, η μέγιστη ενίσχυση ανά επενδυτικό σχέδιο φτάνει τα 10 εκατ. ευρώ, ενώ το ελάχιστο ύψος επενδυτικού σχεδίου είναι οι  100.000 ευρώ. Μπορούν να συμμετέχουν  οι εξής μορφές επιχειρήσεων:

– Εμπορική εταιρία (ΟΕ, ΕΕ, ΑΕ, ΙΚΕ)

– Συνεταιρισμοί, Κοιν.Σ.Επ, Αγροτικοί Συνεταιρισμοί (ΑΣ), Ομάδες Παραγωγών (ΟΠ), Αστικοί Συνεταιρισμοί, Αγροτικές Εταιρικές Συμπράξεις (ΑΕΣ)

– Υπό ίδρυση ή υπό συγχώνευση εταιρίες (σύσταση μετά την έγκριση του επενδυτικού σχεδίου)

– Κοινοπραξίες με προϋπόθεση καταχώρησης στο ΓΕΜΗ

– Δημόσιες και δημοτικές επιχειρήσεις και θυγατρικές τους υπό προϋποθέσεις

Στους κλάδους ενίσχυσης περιλαμβάνονται: Μεταποίηση – Αγροδιατροφή, Βιομηχανία, Τουρισμός (καταλύματα κύριας μορφής), Ειδικές μορφές τουρισμού,  Αποθήκευση – Logistics,

Αθλητισμός – Ευεξία – Υγεία, Έρευνα και Ανάπτυξη νέων προϊόντων και υπηρεσιών και Οπτικοακουστική Βιομηχανία

Οι μέχρι τώρα πληροφορίες από εμπλεκόμενους στην όλη διαδικασία αναφέρουν ότι υπάρχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον από εταιρείες κάθε δυναμικότητας. Αλλά το θέμα είναι ότι πολλές εξ αυτών δεν έχουν οργανωμένα λογιστήρια ή έχουν άγνοια των προϋποθέσεων και πολλοί φάκελοι επιστρέφονται για συμπληρώσεις, ιδίως εφόσον δεν έχουν περάσει από ειδικούς και γνώστες των όρων και των απαιτήσεων που προβλέπονται στον νέο Αναπτυξιακό Νόμο του 2022.

Διαβάστε ακόμη: