Οι αυξήσεις των επιτοκίων από την ΕΚΤ, που θα συνεχιστούν, όπως είπε τόνισε την Πέμπτη η Κριστίν Λαγκάρντ, δημιουργούν πρόσθετη πίεση σε χιλιάδες μικρομεσαίες κυρίως επιχειρήσεις και οδηγούν εκείνους που έχουν ρευστότητα στην αποπληρωμή των δανείων τους.

Αν και η προχθεσινή αύξηση ήταν 0,25% -η έβδομη από τον Ιούλιο του 2023- οι μικρές κυρίως επιχειρήσεις βρίσκονται σε αδιέξοδο από την κατακόρυφη αύξηση του κόστους εξυπηρέτησης των δανείων τους.

Εξάλλου η κα Λαγκαρντ δεν άφησε περιθώρια αισιοδοξίας και επανέλαβε ότι τα επιτόκια θα συνεχίσουν να αυξάνονται μέχρι το πληθωρισμός να επιστρέψει στο επίπεδο του 2%.

Και μάλιστα επικαλέστηκε τη ρήση του Αμερικανού ποιητή Ραλφ Ουάλντο Έμερσον, ότι «σημασία δεν έχει ο προορισμός, αλλά το ταξίδι», τονίζοντας πως «βρισκόμαστε ακόμα στο ταξίδι».

Το κόστος εξυπηρέτησης για ένα επιχειρηματικό δάνειο 100.000 ευρώ, 7ετούς διάρκειας, με spread 4% έχει αυξηθεί κατά 170 ευρώ το μήνα και έπεται συνέχεια.

Αυτός είναι και ο κύριος λόγος που πολλοί επιχειρηματίες σπεύδουν να περιορίσουν την έκθεση τους στο δανεισμό και εξηγεί τη μείωση – κατά 228 εκατ. ευρώ – της καθαρής ροής χρηματοδότησης προς τις επιχειρήσεις το πρώτο τρίμηνο.

Είναι δε ενδεικτικά και τα όσα ανέφερε η διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς, κατά την χθεσινή ενημέρωση των διεθνών αναλυτών για τα αποτελέσματα πρώτου τριμήνου 2023.

Σύμφωνα με όσα ανέφεραν τα στελέχη της Τράπεζας Πειραιώς, η καλή εκκίνηση έτους στις εκταμιεύσεις δανείων –με 2 δισ. ευρώ-, αντισταθμίστηκε από υψηλές αποπληρωμές ύψους 2,2 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 500 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε πρόωρες αποπληρωμές από μεγάλες εταιρείες.

Μάλιστα τα στελέχη της Πειραιώς σημείωσαν πως για φέτος αναμένεται καθαρή πιστωτική επέκταση 1,6 δισ. ευρώ.

Και εξήγησαν πως προβλέπεται οι εκταμιεύσεις να διαμορφωθούν στα 7,6 δισ. ευρώ εκταμιεύσεις και οι αποπληρωμές στα 6 δις ευρώ.

Το 2024 αναμένουν καθαρή πιστωτική επέκταση 2,2 δις ευρώ –δηλαδή 8,2 δισ. ευρώ εκταμιεύσεις και 6 δις ευρώ αποπληρωμές και για το 2025 εκτιμούν ότι η πιστωτική επέκταση θα είναι 2,4 δισ. ευρώ (8,6 δισ. ευρώ εκταμιεύσεις με 6,2 δισ. ευρώ αποπληρωμές).

Διαβάστε περισσότερα