Σύμφωνοι, η οικονομία της χώρας βρίσκεται σε θετική τροχιά, αντέχει, αλλά υπάρχουν προβλήματα που προκαλούν δέος με το ύψος τους.

Μεταξύ άλλων και αφήνοντας εκτός προς το παρόν το δημόσιο χρέος, τα μεγέθη που κινείται το ιδιωτικό χρέος αποτελούν πολύ μεγάλο πονοκέφαλο για το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και όχι μόνο.

Ούτε λίγο ούτε πολύ, στα 254 δισ. ευρώ ανέρχεται το ιδιωτικό χρέος στη χώρα μας, ποσό από το οποίο, τα 105 δισ. αφορούν στην Εφορία, τα 102 δισ.αφορούν στις τράπεζες και τα 45 δισ. ευρώ αφορούν στα ασφαλιστικά ταμεία.

Ειδικότερα για τις τράπεζες και για το ποσό των 102 δισ. ευρώ, έχει σημασία να επισημανθεί ότι περί τα 63 δισ. αντιστοιχούν σε funds, 11 δισ. στις τράπεζες, ενώ 28 δισ. ευρώ καλύπτουν τα πανωτόκια.

Είναι φανερό ότι ο κίνδυνος δημιουργίας νέων κόκκινων δανείων, με δεδομένη τη δυσκολία των δανειοληπτών να ανταποκριθούν στις αυξημένες δόσεις, λόγω αύξησης των επιτοκίων, είναι υπαρκτός, αν δεν έχει ουσιαστικά δημιουργήσει σοβαρούς προβληματισμούς και στις ίδιες τις τράπεζες και στην ΤτΕ και σε ΕΚΤ/SSM.

Διαβάστε ακόμη: