«Είμαστε σε φάση ανάκαμψης της αγοράς και της οικονομίας, όπως δεν την έχουμε δει ποτέ», ήταν η χαρακτηριστική φράση του CEO της Τράπεζας Πειραιώς κ. Χρήστου Μεγάλου, μιλώντας στο 10ο Greek Investment Forum που διοργανώθηκε χθες από το Χρηματιστήριο Αθηνών και το Ελληνο Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο.
Στο πάνελ για τις προοπτικές του τραπεζικού τομέα συμμετείχαν και οι τέσσερις επικεφαλής των συστημικών τραπεζών οι κ.κ. Χρήστος Μεγάλου- Πειραιώς, Φωκίων Καραβίας- Eurobank, Βασίλης Ψάλτης- AlphaBank και Παύλος Μυλωνάς –Εθνική.
Οι τραπεζίτες παραμένουν προσηλωμένοι στην έγκαιρη απορρόφηση των πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF) που αναμένεται να συμβάλλουν στην αύξηση του ΑΕΠ και στην ενίσχυση της παραγωγικότητας αλλά και να οδηγήσουν τον οικονομικό, τεχνολογικό και θεσμικό μετασχηματισμό της ελληνικής οικονομίας.
Και ακόμα έκαναν ιδιαίτερη αναφορά στις προσπάθειες του τραπεζικού συστήματος για να απαλλαγεί από το άγος των «κόκκινων» δανείων.
«Η πρόκληση για την ελληνική οικονομία δεν αφορά πια τη διαθεσιμότητα κεφαλαίων αλλά την κατάρτιση επενδυτικών σχεδίων για την απορρόφηση των διαθέσιμων πόρων» υπογράμμισε ο κ. Φωκίων Καραβίας και σημείωσε πως: Η Eurobank υπήρξε πρωτοπόρος στην ενίσχυση της κεφαλαιακής βάσης και τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, με μονοψήφιο δείκτη ήδη από εφέτος.
Είμαστε έτσι σε θέση να εστιάσουμε στην ανάπτυξη. Αξιοποιώντας την εμπειρία και την τεχνογνωσία μας σε αντίστοιχα έργα, μπορούμε να προσφέρουμε στους επενδυτές το συντονισμό για την ένταξη των επενδυτικών τους σχεδίων στο Ταμείο Ανάκαμψης με γρήγορες και απλές διαδικασίες.
Στις προοπτικές που ανοίγονται για τη χώρα μέσα από την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, αναφέρθηκε ο κ. Βασίλης Ψάλτης, σημειώνοντας πως «είμαστε σύμμαχοι στην ανάταξη της οικονομίας».
Όπως είπε το RRF διαφέρει από τα ευρωπαϊκά προγράμματα του παρελθόντος, πρώτον διότι η μελλοντική ανάπτυξη, θα βασίζεται σε υψηλότερο ποσοστό επενδύσεων που θα υποστηρίζονται από πρόσθετη μόχλευση από το τραπεζικό σύστημα, και όχι στην αύξηση της καταναλωτικής δαπάνης και δεύτερον διότι στόχος είναι η δραστική αλλαγή της τρέχουσας διάρθρωσης της οικονομίας, ουσιαστικά η αντιστροφή του status quο.
Επιπλέον, ο προσανατολισμός μετατοπίζεται στην πράσινη μετάβαση, τη διείσδυση των εξαγωγών, την ερευνητική καινοτομία και την ψηφιοποίηση, καθώς και στην προοπτική συγχωνεύσεων και εξαγορών, η οποία θα αυξήσει το μέσο μέγεθος των ελληνικών επιχειρήσεων και θα δημιουργήσει οικονομίες κλίμακας».
Και αναφερόμενος στην επικείμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου των 800 εκατ ευρώ, σημείωσε: οι αναπτυξιακές προοπτικές της Alpha Bank συνδέονται πλήρως με την αναπτυξιακή τροχιά της χώρας μας και με την παροχή άμεσης και κορυφαίας ποιότητας εξυπηρέτησης στους Πελάτες μας. Η τράπεζα είναι έτοιμη να στηρίξει από την πρώτη στιγμή τα αναπτυξιακά σχέδια των ελληνικών επιχειρήσεων.
«Μεγάλη ευκαιρία για την ελληνική οικονομία» χαρακτήρισε την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης ο κ. Παύλος Μυλωνάς, σημειώνοντας πως αν εφαρμοστούν οι κατάλληλες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, παράλληλα με τις εισροές του Ταμείου Ανάκαμψης, το αποτέλεσμα για τους ρυθμούς ανάπτυξης του ΑΕΠ θα είναι πολλαπλάσιο.
Σύμφωνα με τον ίδιο, αν και η χώρα έχει κάνει μεγάλα μεταρρυθμιστικά, ωστόσο για να αυξηθούν οι εισροές επενδυτικών κεφαλαίων θα πρέπει να «τρέξουν» μεταρρυθμίσεις:
– στο πεδίο που σχετίζεται με την «μαύρη οικονομία» η οποία συνεχίζει να αποτελεί μεγάλο κομμάτι της οικονομικής δραστηριότητας και λειτουργεί ως «βαρίδι» για την υπόλοιπη οικονομία.
-που θα ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα και αποδοχή των ελληνικών προϊόντων.
-την αποτελεσματικότητα του δημόσιου τομέα, όπου κυριαρχεί ο ψηφιακός μετασχηματισμός.
– την ανάγκη μεταρρύθμισης του δικαστικού συστήματος έτσι ώστε να επιτευχθεί ταχύτερη απόδοση δικαιοσύνης.
Σε ερώτηση σχετικά με την κερδοφορία των τραπεζών και το πως μπορεί να ενισχυθεί περαιτέρω, ο κ. Μυλωνάς τόνισε ότι κλειδί δεν είναι μόνο οι ιδέες και οι κατευθύνσεις που όλοι ξέρουμε και ακολουθούμε, αλλά και ο τρόπος που θα τις αναπτύξουμε και θα τις εφαρμόσουμε.
Ο κ. Χρήστος Μεγάλου αναφέρθηκε στην πρόσφατη αύξηση κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς, 1,38δις ευρώ, η οποία ήταν και η μεγαλύτερη για τράπεζα στην Ευρώπη.
Μάλιστα, είπε ότι κατά τις επαφές που είχε για την αύξηση κεφαλαίου της τράπεζας με θεσμικούς επενδυτές, εκείνοι τοποθετούνταν στην τράπεζα «αγοράζοντας» την προοπτική ανάπτυξης του ΑΕΠ, τουλάχιστον 6%. Το αποτέλεσμα ήταν η αύξηση κεφαλαίου να καλυφθεί κατά τέσσερις φορές, γεγονός που καταδεικνύει την εμπιστοσύνη τους όχι μόνο στην τράπεζα, αλλά και στην ελληνική οικονομία.
Και κατέληξε «είμαστε σε φάση ανάκαμψης της αγοράς και της οικονομίας, όπως δεν έχουμε δει ποτέ».