«Εχουμε ρευστότητα, έχουμε ιστορικά χαμηλά επιτόκια. Όμως  δεν έχουμε πολλά σοβαρά  επιχειρηματικά σχέδια να χρηματοδοτήσουμε και να απορροφήσουμε τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης. Και κυρίως δεν έχουμε πολύ χρόνο καθώς όλα θα πρέπει να γίνουν μέσα σε πέντε χρόνια».
Τα  παραπάνω ανέφερε χθες το απόγευμα ο CEO της Eurobank κ. Φωκίων Καραβίας μιλώντας σε διαδικτυακή εκδήλωση-συζήτηση  με θέμα ««Ταμείο Ανάκαµψης & Σχέδιο Απολιγνιτοποίησης – τα όπλα για την αντιμετώπιση της κρίσης του κορωνοῖού», που διοργάνωσαν η Eurobank και η Grant Thornton.
Ο κ. Καραβίας υπογράμμισε πως υπάρχουν «ώριμα» επενδυτικά σχέδια, όπως είναι η επένδυση στο Ελληνικό που χρηματοδοτούνται από τις τράπεζες. Το «ευχάριστο πρόβλημα» συνέχισε, είναι να βρούμε  εκείνα τα έργα που θα απορροφήσουν τα κεφάλαια από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Όπως είπε 13δις ευρώ από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης θα κατευθυνθούν  σε μεγάλες ιδιωτικές επενδύσεις, και θα κινητοποιηθούν 26 με 30 δις ευρώ.
Σύμφωνα με τον κ. Καραβία οι τράπεζες θα χρηματοδοτήσουν  το 30% με 40% αυτών των επενδύσεων, οι επιχειρηματίες θα πρέπει να εισφέρουν ένα 20% ίδια κεφάλαια και τα υπόλοιπα θα είναι η συνεισφορά του δημοσίου.
Οι τράπεζες συνέχισε έχουν την τεχνογνωσία να αξιολογήσουν τα επενδυτικά σχέδια και τη ρευστότητα να τα χρηματοδοτήσουν. Το τραπεζικό σύστημα είναι έτοιμο να παίξει το ρόλο του για την ανάπτυξη της χώρας.
Ακόμα υπογράμμισε πως ένα τμήμα των πόρων θα πρέπει να κατευθυνθεί σε εξαγορές και συγχωνεύσεις, αφού το ζητούμενο είναι ισχυρές επιχειρήσεις.
Οσο για τους τομείς που θα κατευθυνθούν οι πόροι του Ταμείου, ανέφερε πως είναι οι επενδύσεις στην ενέργεια, κλάδος που προσελκύει και διεθνές – εκτός από εγχώριο- επενδυτικό ενδιαφέρον, με την απολιγνιτοποίηση και τη μετάβαση σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Ο τουρισμός με την ανάπτυξη «πράσινου» τουριστικού μοντέλου, οι εμπορευματικές μεταφορές καθώς αναγνωρίζεται διεθνώς η ανταγωνιστικότητα της χώρας και οι επενδύσεις σε έργα τεχνολογίας.
Ακόμα ο κ. Καραβίας τόνισε πως θα πρέπει να «τρέξουν» κρίσιμες μεταρρυθμίσεις για να προσελκύσουμε επενδύσεις, σημειώνοντας πως τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή καθώς «υπάρχει ισχυρή πολιτική βούληση για να υλοποιηθούν οι μεταρρυθμίσεις και κοινωνική αποδοχή». Ενώ όπως είπε για τους ξένους επενδυτές είναι ιδιαίτερα σημαντική η μεταρρύθμιση σε θέματα απονομής δικαιοσύνης, μέσα από την ψηφιοποίηση της.