Η ιταλική Banca Monte dei Paschi di Siena (MPS) ανακοίνωσε την Παρασκευή την έναρξη δύο δημόσιων προτάσεων ανταλλαγής μετοχών για την ανταγωνίστρια Banco BPM και την εταιρεία διαχείρισης περιουσίας Banca Generali, συνολικής αξίας 25,3 δισ. ευρώ και 8,7 δισ. ευρώ αντίστοιχα.
Με τον τρόπο αυτό αποκαλύπτεται το σχέδιο που έχει καταρτίσει ο διευθύνων σύμβουλος της MPS, Luigi Lovaglio, με στόχο να ανακόψει τη δημόσια πρόταση εξαγοράς από την Intesa Sanpaolo. Η MPS ανακοίνωσε την έναρξη δύο ταυτόχρονων και παράλληλων εθελοντικών δημόσιων προτάσεων ανταλλαγής, αποκλειστικά με μετοχές, για το σύνολο των κοινών μετοχών της Banco BPM και της Banca Generali, με συνολικό τίμημα περίπου 34 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η προσφορά για την Banco BPM προβλέπει σχέση ανταλλαγής 1,567 μετοχών της Monte dei Paschi για κάθε μία μετοχή της Banco BPM, αποτιμώντας συνολικά τη συναλλαγή στα 25,35 δισ. ευρώ. Για την Banca Generali προσφέρονται 6,958 νέες μετοχές της MPS για κάθε μετοχή της εταιρείας, με premium 10%, ανεβάζοντας τη συνολική αξία της πρότασης περίπου στα 8,72 δισ. ευρώ.
Το σχέδιο της MPS για την αντιμετώπιση της πρότασης της Intesa προβλέπει επίσης διανομή 4 δισ. ευρώ στους μετόχους της MPS. Από αυτά, 1 δισ. ευρώ θα καταβληθεί σε μετρητά και τα υπόλοιπα 3 δισ. ευρώ σε μετοχές της Generali, ποσό που αντιστοιχεί περίπου στο 4,5% του μετοχικού κεφαλαίου της Generali, με βάση τις τρέχουσες χρηματιστηριακές τιμές.
«Σήμερα δεν παρουσιάζουμε απλώς δύο συναλλαγές, αλλά ένα όραμα», δήλωσε ο Lovaglio ανοίγοντας την τηλεδιάσκεψη με τους αναλυτές για τις δημόσιες προτάσεις προς Banco BPM και Banca Generali. Όπως επισήμανε, τα τελευταία χρόνια η MPS «ολοκλήρωσε έναν από τους σημαντικότερους μετασχηματισμούς στον ευρωπαϊκό τραπεζικό κλάδο».
«Τώρα το ερώτημα δεν είναι πώς θα γίνουμε μεγαλύτεροι, αλλά πώς θα γίνουμε πιο σημαντικοί», τόνισε. «Σήμερα έχουμε την ευκαιρία να κάνουμε το επόμενο στρατηγικό βήμα», πρόσθεσε, διευκρινίζοντας ότι οι δύο δημόσιες προτάσεις αποτελούν «δύο νομικά ξεχωριστές συναλλαγές», οι οποίες όμως «συνθέτουν ένα συνεκτικό επιχειρηματικό σχέδιο».
Κάνοντας έμμεση αναφορά στην κίνηση της Intesa Sanpaolo, ο Lovaglio υπογράμμισε: «Το μοντέλο μας δημιουργεί αξία μέσω της ενοποίησης και όχι μέσω του κατακερματισμού».
Στο 50,1% οι σημερινοί μέτοχοι της MPS
Σε περίπτωση πλήρους αποδοχής των προτάσεων ανταλλαγής για Banca Generali και Banco BPM και λαμβάνοντας υπόψη τη συγχώνευση της Mediobanca με τη Monte dei Paschi, οι σημερινοί μέτοχοι της MPS θα ελέγχουν περίπου το 50,1% του νέου ομίλου. Οι μέτοχοι της Banco BPM θα κατέχουν περίπου 37,2% και εκείνοι της Banca Generali περίπου 12,7%.
Οι βασικοί μέτοχοι της MPS, με επικεφαλής τη Delfin με 17,5% και τον όμιλο Caltagirone με 13,5%, θα αποκτούσαν έτσι σημαντικό έλεγχο σε έναν όμιλο ο οποίος θα εξελισσόταν στον τρίτο μεγαλύτερο τραπεζικό όμιλο της Ιταλίας με βάση το ενεργητικό.
Σε pro forma βάση, ο νέος όμιλος θα διαθέτει συνολικό ενεργητικό περίπου 466 δισ. ευρώ, δάνεια προς πελάτες ύψους 245 δισ. ευρώ, άμεσες καταθέσεις 315 δισ. ευρώ και συνολικά χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία 810 δισ. ευρώ, με βάση τα στοιχεία της 31ης Δεκεμβρίου 2025.
Η χρηματιστηριακή αξία του νέου ομίλου θα μπορούσε να φθάσει τα 80 δισ. ευρώ.
Συνέργειες 2,6 δισ. ευρώ
Η MPS εκτιμά ότι οι συναλλαγές μπορούν να δημιουργήσουν σημαντική αξία μέσω ετήσιων συνεργειών προ φόρων περίπου 2,6 δισ. ευρώ, σε πλήρη ανάπτυξη. Από το ποσό αυτό, περίπου 800 εκατ. ευρώ σχετίζονται με την ήδη εξελισσόμενη ενσωμάτωση της Mediobanca.
Οι συνέργειες αναμένεται να προέλθουν τόσο από μείωση του κόστους και βελτίωση της λειτουργικής αποτελεσματικότητας, όσο και από νέες ευκαιρίες αύξησης των εσόδων.
Ο συνδυασμένος όμιλος εκτιμάται ότι θα εμφάνιζε, σε pro forma βάση για το 2025 και με την πλήρη υλοποίηση των συνεργειών, δείκτη κόστους προς έσοδα περίπου 36%, έναντι 46% για την MPS σε αυτόνομη βάση.
Η απόδοση επί των μέσων ενσώματων ιδίων κεφαλαίων αναμένεται να αυξηθεί από περίπου 13% το 2025 σε πάνω από 19% το 2029. Παράλληλα, ο συνδυασμός των δύο προσφορών εκτιμάται ότι θα οδηγήσει σε αύξηση περίπου 11% των κερδών ανά μετοχή (EPS) το 2028, εφόσον επιτευχθούν πλήρως οι προβλεπόμενες συνέργειες.
Το επιχειρηματικό σχέδιο που προτείνει η MPS, σύμφωνα με την ανακοίνωση της τράπεζας, «πρέπει να θεωρηθεί συνεπές με τη στρατηγική κατεύθυνση που παρουσίασε η Banco BPM στην επιστολή της 7ης Ιουνίου 2026», καθώς αποσκοπεί στην εφαρμογή ενός κοινού σχεδίου που θα αξιοποιεί τα συμπληρωματικά πλεονεκτήματα των εμπλεκόμενων ομίλων και θα ενισχύει την ανταγωνιστική τους θέση.
Ο στόχος παραμένει, σύμφωνα με την MPS, η δημιουργία ενός ισχυρότερου, περισσότερο διαφοροποιημένου και πιο ανταγωνιστικού ομίλου.
Η συναλλαγή με την Banca Generali αποτελεί παράλληλα «ένα πρώτο βήμα προς ένα ευρύτερο πρόγραμμα βιομηχανικής συνεργασίας με τον όμιλο Generali, με στόχο την ανάπτυξη νέων ευκαιριών σε επιχειρηματικούς τομείς στρατηγικής σημασίας και για τους δύο ομίλους».
Το έκτακτο μέρισμα των 4 δισ. ευρώ
Το σχέδιο προβλέπει έκτακτη διανομή συνολικού ύψους 4 δισ. ευρώ, η οποία προορίζεται αποκλειστικά για τους υφιστάμενους μετόχους της MPS που θα είναι εγγεγραμμένοι πριν από τον διακανονισμό των δημόσιων προτάσεων.
Το «σούπερ μέρισμα» αντιστοιχεί σε 1,208 ευρώ ανά μετοχή της MPS, εκ των οποίων 0,302 ευρώ σε μετρητά και 0,906 ευρώ σε μετοχές της Generali.
Η διανομή θα πραγματοποιηθεί πριν από την ολοκλήρωση των προσφορών και υπό την προϋπόθεση ότι η MPS θα κηρύξει έγκυρη είτε την προσφορά για την Banco BPM είτε εκείνη για την Banca Generali, ή και τις δύο.
Πέρα από το έκτακτο μέρισμα, η MPS προβλέπει συνολικές διανομές άνω των 15 δισ. ευρώ προς τους μετόχους την περίοδο 2026-2030, στη βάση αναμενόμενου payout ratio 100%.
Ο pro forma δείκτης CET1 αναμένεται να διατηρηθεί πάνω από το 13% την περίοδο 2026-2030, ενώ, εφόσον εφαρμοστεί η μεταχείριση του λεγόμενου «Danish Compromise», εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει το 15% έως το 2028.
Ολοκλήρωση των προσφορών τον Φεβρουάριο του 2027
Οι δημόσιες προτάσεις αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί έως τα μέσα Φεβρουαρίου του 2027, υπό την προϋπόθεση της λήψης των απαραίτητων εποπτικών και κανονιστικών εγκρίσεων.
Οι μέτοχοι της MPS θα κληθούν να εγκρίνουν τις συναλλαγές στη γενική συνέλευση που έχει προγραμματιστεί για τις 29 Οκτωβρίου.
Κάθε πρόταση υπόκειται επίσης σε συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Απαιτείται η έγκριση των μετόχων, ενώ πρέπει να επιτευχθεί ελάχιστο ποσοστό αποδοχής 50% συν μία μετοχή του μετοχικού κεφαλαίου της εκάστοτε εταιρείας-στόχου.
Τέλος, θα πρέπει να εξασφαλιστούν όλες οι απαραίτητες εποπτικές εγκρίσεις και άδειες από τις αρμόδιες αρχές.
