Αν οι τράπεζες θέλουν να συνεχίσουν να παρουσιάζουν υψηλή κερδοφορία τα επόμενα χρόνια, θα πρέπει να εστιάσουν στην αύξηση του δανειακού τους χαρτοφυλακίου, δεδομένης της επικείμενης μείωσης των επιτοκίων από την ΕΚΤ, καθώς μεγάλο μέρος των εσόδων τους εξαρτάται από τα επιτοκιακά δάνεια.
Με την αναμενόμενη πτώση των επιτοκίων, η πιστωτική επέκταση καθίσταται ο βασικός παράγοντας για τη διατήρηση μιας βιώσιμης και ισχυρής κερδοφορίας.
Στρατηγικοί στόχοι των τραπεζών
Στο πρόσφατο ελληνικό επενδυτικό συνέδριο που διοργανώθηκε στο Λονδίνο από τη Morgan Stanley και το Χρηματιστήριο Αθηνών, οι Έλληνες τραπεζίτες παρουσίασαν φιλόδοξους στόχους:
- Για το 2025, ο στόχος είναι η χορήγηση νέων δανείων ύψους 10 δισ. ευρώ.
- Το 2024, η καθαρή πιστωτική επέκταση αναμένεται να ξεπεράσει τα 6 δισ. ευρώ, με τις τέσσερις συστημικές τράπεζες να έχουν ήδη αυξήσει τα ενήμερα δάνεια κατά 5,7 δισ. ευρώ στο εννεάμηνο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου. Ενδεικτικά:
- Πειραιώς: 1,9 δισ. ευρώ
- Eurobank: 1,8 δισ. ευρώ
- Alpha Bank: 1,1 δισ. ευρώ
- Εθνική Τράπεζα: 0,9 δισ. ευρώ
Οι διοικήσεις αναθεώρησαν τις προβλέψεις τους για το 2024, εκτιμώντας ότι η πιστωτική επέκταση μπορεί να φτάσει τα 7-8 δισ. ευρώ.
Ευνοϊκό περιβάλλον για την ελληνική τραπεζική αγορά
Οι ελληνικές τράπεζες επωφελούνται από:
- Ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας:
Η UBS επισημαίνει ότι οι τράπεζες ανακάμπτουν δυναμικά από την ελληνική κρίση χρέους, επωφελούμενες από την ισχυρή μακροοικονομική ανάκαμψη και την αυξημένη ζήτηση για επιχειρηματικά δάνεια.- Η αξιοποίηση των κεφαλαίων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF), με 15 δισ. ευρώ να έχουν ήδη διατεθεί, αναμένεται να επιταχύνει τις επενδύσεις στα επόμενα τρία χρόνια.
- Η UBS προβλέπει αύξηση του εταιρικού δανεισμού κατά 8% ετησίως για την περίοδο 2023-2026, αντισταθμίζοντας τη μείωση του επιτοκιακού περιθωρίου.
- Θετικές εκτιμήσεις διεθνών οίκων:
Η S&P προβλέπει μέση ετήσια αύξηση του ελληνικού ΑΕΠ κατά 2,4% για την περίοδο 2024-2027, ξεπερνώντας τον μέσο όρο της ευρωζώνης. Αυτή η ανάπτυξη θα ενισχύσει τη ζήτηση για νέα δάνεια, με την S&P να αναμένει αύξηση του χαρτοφυλακίου δανείων κατά 4% το 2024 και το 2025. - Βελτίωση αξιολόγησης και ρευστότητας:
Η πρόσφατη αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας επηρέασε θετικά τις τράπεζες, επιτρέποντάς τους να δανείζονται με χαμηλότερα επιτόκια.- Ο λόγος δανείων προς καταθέσεις στο τέλος του 2023 ήταν στο 67,2%, αποδεικνύοντας τη μεγάλη διαθεσιμότητα ρευστότητας.
- Οι ιδιωτικές καταθέσεις αυξήθηκαν από 143 δισ. ευρώ το 2019 σε 194 δισ. ευρώ σήμερα (+50 δισ. ευρώ).
- Ζήτηση για επισφαλή δάνεια και ακίνητα:
Οι τράπεζες επωφελούνται από την αυξημένη ζήτηση για επισφαλή δάνεια, καθώς και από τη δυναμική αγορά ακινήτων, η οποία στηρίζεται από μεταρρυθμίσεις και υψηλές αποδόσεις.
Η στρατηγική των ελληνικών τραπεζών βασίζεται στην αύξηση της πιστωτικής επέκτασης, στην εκμετάλλευση της οικονομικής ανάκαμψης και στη μείωση του κόστους δανεισμού. Με τις επενδύσεις του RRF να λειτουργούν ως καταλύτης, η τραπεζική αγορά αναμένεται να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας τα επόμενα χρόνια.