Το παγκόσμιο ιστορικό ορόσημο πλέον της 24ης Φεβρουαρίου με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, δεν θα άφηνε εκτός τις ελληνικές τράπεζες, οι οποίες ως κυκλικές μετοχές επηρεάζονται από την πορεία της ελληνικής οικονομίας.
Όπως θα δούμε, όμως, οι ελληνικές τράπεζες παραμένουν ευρωπαϊκές και ως εκ τούτου, όλα προσδιορίζονται από τις συνέπειες που θα έχει στην Ευρώπη η συνεχιζόμενη εισβολή της Ρωσίας.
Σύμφωνα με αμερικανούς αναλυτές, το καλό σενάριο για την Ουκρανία θα ήταν η παύση των εχθροπραξιών σε 1-2 εβδομάδες. Ειδικά, τώρα που υπάρχει η προοπτική της αύξησης των επιτοκίων στην Ευρώπη.
Μια εκεχειρία θα επιδρούσε στις τιμές των εμπορευμάτων ( πετρέλαιο, αλουμίνιο, χρυσός, φυσικό αέριο, σιτηρά ) οι οποίες θα σημείωναν πτώση και οι χρηματιστηριακές αγορές θα κατέγραφαν ράλι ανακούφισης σε ΗΠΑ, Ευρώπη, Ασία.
Όμως, η Ευρώπη πριν από τον πόλεμο είχε πρόβλεψη για ανάπτυξη τουλάχιστον 3% κατά μέσο όρο ενω βρίσκεται σε διαφορετική φάση ( επιτόκια ) από τις ΗΠΑ.
Με τα κεφάλαια του ταμείου Ανάκαμψης, την προοπτική ευρω- ομολόγου, αλλά και την καθυστέρηση στην αύξηση των επιτοκίων η ευρωπαϊκή οικονομία δύναται να περιορίσει τις συνέπειες του υψηλου πληθωρισμού.
Άγνωστος Χ, όμως, είναι οι εξελίξεις στο υψηλό ενεργειακό κόστος στις επιχειρήσεις και νοικοκυριά.
Εφόσον η Ευρώπη κινείται πλέον να βρεί ανεξάρτητες πηγές προμήθειας εκτός Ρωσίας και αυτές είναι χαμηλότερου κόστους τότε το σενάριο δεν θα είναι ο στασιμοπληθωρισμός, όπως λανθασμένα εκτιμούν ορισμένοι για την Ευρώπη.
Εξάλλου, ήδη Αμερικανοί αναλυτές ( βλέπε Jay Pelosky) επισημαίνουν ότι παρά τον πόλεμο στην οι συνθήκες ευνοούν την αλλαγή στα χαρτοφυλάκια.
Συγκεκριμένα, η αύξηση των αποδόσεων στην καμπύλη των ομολόγων στηρίζει το rotation στις ευρωπαϊκές μετοχές και, κυρίως, στις ευρωπαϊκές τράπεζες οι οποίες διαπραγματεύονται με ιστορικά χαμηλά ( δείκτης 13 P/e ).
Οι προτεραιότητες που βάζει ο ίδιος αναλυτής για τους επενδυτές είναι η ύφεση στην πανδημία, η Fed και τα επιτόκια και τελευταία η Ρωσία – και όχι η ανάποδη σειρά.
Δηλαδή, η ύφεση της πανδημίας θα ενισχύσει την οικονομία, η Fed δεν θα είναι επιθετική με την αύξηση των επιτοκίων, ενω αν λήξει ο πόλεμος στην Ρωσία το θετικο σενάριο θα έχει συμπληρωθεί. Υπό τα παραπάνω δεδομένα, εφόσον λήξουν οι εχθροπραξίες, οι ελληνικές τραπεζικές μετοχές αναμένεται να επωφεληθούν και να ανακτήσουν πίσω ένα μέρος των απωλειών.
Χαμηλή η έκθεση από τις ελληνικές τράπεζες σε Ρωσικά assets
Η έκθεση των ελληνικών τραπεζών ήταν χαμηλή σε ρωσικά assets και όπως θα δούμε οι επιπτώσεις θα είναι αφενός στα δανειακά χαρτοφυλάκια και αφετέρου σε τομείς όπως βιομηχανία, τουρισμό, παρουσία στην Κύπρο.
Συγκεκριμένα, η έκθεση στα ρωσικά ομόλογα είναι χαμηλή καθώς αφορά 60-80 εκατ. ευρώ σε ομόλογα ενω υπάρχει έκθεση αφορά σε 160 εκατ. ευρώ ως λογαριασμούς ( δάνεια, καταθέσεις ).
Ένα θέμα βεβαίως, ειναι η δανειακή έκθεση τριών τραπεζών σε Coca- Cola και Frigoglass.
Όμως, παρά τις ανακοινώσεις της μητρικής Coca- Cola η παραγωγή της CCH στα εργοστάσια της Ρωσίας δεν έχει σταματήσει ακόμα, ενω η διοίκηση ( Ζoran Βogdanovich) δήλωσε διαθέτει σχέδιο έκτακτης ανάγκης σε κάθε περίπτωση. Οι πωλήσεις σταμάτησαν, αλλά όχι η παραγωγή συνεπώς.
Σε ότι αφορά την έκθεση των τραπεζών στα ομόλογα η Gazprom πλήρωσε το κουπόνι, ενω η VTB αναμένεται να πληρώσει το Φθινόπωρο.
Οι συνέπειες επίσης αφορούν ένα κομμάτι τουρισμού σε Ελλάδα.
Όμως, την χρονιά ρεκόρ του Τουρισμού, οι επισκέπτες από την Ρωσία ήταν μόλις 500 χιλ. σε σύνολο 33 εκατ. επισκέψεων και η συμβολή στα έσοδα ήταν μόλις 3%.
Πέρυσι οι Ρώσοι ήταν μόλις 100 χιλ, συνεπώς οι επιπτώσεις θα αφορούν τις επιχειρήσεις που ήταν εξαρτώμενες από την Ρωσία ( κυρίως Βόρειος Ελλάδα ).
Για τις ελληνικές τράπεζες ( κυρίως Eurobank ) επίσης ένα θέμα είναι επίσης η υψηλή επισκεψιμότητα Ρώσων τουριστών στην Κύπρο ( 1,5 εκατ. στα 4 εκατ. ) και τι συνέπειες θα προκύψουν το επόμενο διάστημα.
Οι ελληνικές τράπεζες, όμως, ήταν έτοιμες να ανακοινώσουν πιστωτική επέκταση τον Μάρτιο, και τώρα είναι αναγκασμένες να ελέγχουν προσεκτικά τις συνέπειες στα δανειακά χαρτοφυλάκια λόγω του ενεργειακού κόστους τόσο ως πρός τις επιχειρήσεις, όσο και προς τα νοικοκυριά.
Προς το παρόν, όπως επισημάνθηκε στα αποτελέσματα της Eurobank, οι επιπτώσεις δεν μπορούν να εκτιμηθούν.
Ωστόσο, τα τουριστικά έσοδα αναμένεται να κινηθούν στο 80% των εσόδων του 2019, συνεπώς οι όποιες εκροές από την Ρωσία θα αντικατασταθούν από άλλες αγορές. Άλλοι κλάδοι, όμως, όπως η βιομηχανία, τα τρόφιμα με τις συνεχείς αυξήσεις κόστους θα έχουν περιορισμό στην δραστηριότητα τους.