Με τον ρωσικό στρατό να προσπαθεί να περικυκλώσει διάφορες ουκρανικές πόλεις, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας, του Κιέβου, το οποίο πολιορκείται τουλάχιστον από τρεις πλευρές, και όλες σχεδόν τις μεγάλες πόλεις της χώρας, όπως τη Μαριούπολη, να βιώνουν ένα ατέλειωτο ανθρωπιστικό δράμα, όλα δείχνουν ότι η επίτευξη του τερματισμού του πολέμου είναι ακόμα μακριά. Κάτι που φάνηκε και σε διπλωματικό επίπεδο, μετά το αδιέξοδο στο οποίο έφτασαν χθες οι διαπραγματεύσεις στην Αττάλεια μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ και της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα.
Οι δύο πλευρές εμφανίζονται να είναι ακόμα μακριά από μία συμφωνία, αφού η Ουκρανία δεν μπορεί να δεχθεί τις απαιτήσεις της Μόσχας. Στο μεταξύ, το Κρεμλίνο, παρά τη σθεναρή ουκρανική αντίσταση, αλλά και τις κυρώσεις από πλευράς των Δυτικών, συνεχίζει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις.
Όπως δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος του υπουργείου Άμυνας στην Ουάσινγκτον, σε «Χάρκοβο, Τσερνιγκίβ, Μαριούπολη – βλέπουμε προσπάθειες να περικυκλωθούν».
Το ίδιο παρατηρείται και γύρω από την ουκρανική πρωτεύουσα, το οποίο ωστόσο δείχνει να κρατά «ισχυρή άμυνα».
Την ίδια ώρα, στη Μαριούπολη, εξελίσσεται ένα ατέλειωτο ανθρωπιστικό δράμα, εξαιτίας των βομβαρδισμών και των σκληρών μαχών.
Οι απόπειρες εκκένωσης της πόλης και απομάκρυνσης χιλιάδων πολιτών απέτυχαν κατ’ επανάληψη, με τις δύο πλευρές να επιρρίπτουν την ευθύνη η μία στην άλλη. Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι θα ανοίγει καθημερινά ανθρωπιστικούς διαδρόμους για Ουκρανούς πολίτες που θέλουν να καταφύγουν στη Ρωσία. Η ουκρανική κυβέρνηση είχε απορρίψει ανάλογη πρόταση της Μόσχας, ενώ ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε πως είναι «παράλογες».
❗Around 06:10 in Novokodatsky, a district of #Dnipro, there were three #airstrikes on the city, namely a hit near a kindergarten and an apartment building, and a hit on a two-story shoe factory with subsequent combustion.
Preliminarily one person was killed. pic.twitter.com/IBOvw05m0T
— NEXTA (@nexta_tv) March 11, 2022
Απειλές Πούτιν στη Δύση για ενεργειακή και επισιτιστική κρίση
Στο μεταξύ, ο Πούτιν απειλεί τη Δύση με ενεργειακή και επισιτιστική κρίση, εξαιτίας των κυρώσεων που του έχουν επιβληθεί, ενώ και η ίδια η Ρωσία βρίσκεται στα πρόθυμα της χρεοκοπίας, δεχόμενη έτσι ασφυκτικές πιέσεις να σταματήσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις.
Ο Γερμανός Καγκελάριος Όλαφ Σολτς και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν κάλεσαν τον Ρώσο πρόεδρο να προχωρήσει σε κατάπαυση του πυρός και να αναζητήσει λύση μέσα από διαπραγματεύσεις με το Κίεβο.
Τις τελευταίες ώρες έχει ενσκήψει για τα καλά και ο πυρηνικός φόβος, με τον γενικό διευθυντή του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) Ραφαέλ Γκρόσι, να δηλώνει ότι οι υπουργοί Εξωτερικών της Ρωσίας και της Ουκρανίας δεν παρείχαν καμία εγγύηση για την προστασία των ουκρανικών πυρηνικών εγκαταστάσεων κατά τη διάρκεια των συνομιλιών που είχε μαζί τους στην Αττάλεια την Πέμπτη.
Σε δύο σταθμούς συμπίεσης φυσικού αερίου έφτασαν οι ρωσικές δυνάμεις
Ο εφοδιασμός της Ευρώπης με φυσικό αέριο τίθεται σε κίνδυνο από την άφιξη ρωσικών στρατευμάτων σε δύο σταθμούς συμπίεσης φυσικού αερίου στην ανατολική Ουκρανία, προειδοποίησε ο φορέας εκμετάλλευσης του ουκρανικού αγωγού αερίου. Προς το παρόν πάντως δεν υπήρξαν ενδείξεις ότι επηρεάστηκε άμεσα η ροή του φυσικού αερίου στον αγωγό.
Η Ρωσία ανακοίνωσε ότι οι σταθμοί συμπίεσης στο Νοβοπσκόφ, στην περιοχή του Λουχάνσκ, και στο Κουπιάνσκ, κοντά στο Χάρκοβο είναι υπό τον έλεγχό της. Εγγυήθηκε επίσης την ασφάλεια της λειτουργίας τους και των εγκαταστάσεων. Υπενθυμίζεται ότι η Ρωσία είναι ο βασικός προμηθευτής φυσικού αερίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Περίπου 41,6 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ρωσικού φυσικού αερίου μεταφέρθηκαν μέσω της Ουκρανίας στην Ευρώπη το 2021 και οι δραματικές εξελίξεις έχουν εκτινάξει τις τιμές στα ύψη.
Footage of today’s airstrike on #Lutsk pic.twitter.com/m2kRHTieYT
— NEXTA (@nexta_tv) March 11, 2022
Οι άκαρπες συνομιλίες στην Αττάλεια
Παρά τις αρχικά υψηλές προσδοκίες, ελάχιστη πρόοδος φαίνεται ότι σημειώθηκε κατά τη συνάντηση μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών της Ρωσίας και της Ουκρανίας, Σεργκέι Λαβρόφ και Ντμίτρο Κουλέμπα στην Αττάλεια της Τουρκίας. Δεν υπήρξε ούτε καν συμφωνία εκεχειρίας για τους ανθρωπιστικούς διαδρόμους. Οι δύο υπουργοί Εξωτερικών έκαναν ξεχωριστές δηλώσεις, αφού δεν υπήρξε κανένα σημείο σύγκλισης.
Σε συνέντευξη Τύπου, μετά το τέλος της συνάντησης, ο Κουλέμπα είπε ότι δεν σημειώθηκε πρόοδος ως προς την κατάπαυση του πυρός και ότι ο Λαβρόφ δεν δεσμεύτηκε για έναν ανθρωπιστικό διάδρομο στη Μαριούπολη, όπου είπε ότι η κατάσταση ήταν πιο δύσκολη.
«Η Ουκρανία δεν μπορεί να σταματήσει τον πόλεμο εάν η χώρα που ξεκίνησε την επίθεση δεν επιθυμεί να το κάνει» τόνισε ο Κουλέμπα και συμπλήρωσε ότι «δεν ήταν εύκολο να ακούσουμε τον Λαβρόφ κατά τη διάρκεια της συνάντησης».
Ο Ουκρανός ΥΠΕΞ τόνισε ότι η χώρα του είναι «έτοιμη να αναζητήσει ισορροπημένες διπλωματικές λύσεις, αλλά δεν θα παραδοθεί».
Από την πλευρά του, ο Λαβρόφ επανέλαβε τις κατηγορίες της Μόσχας πως οι «εθνικιστές στην Ουκρανία χρησιμοποιούν αμάχους ως ασπίδες» και ότι η Μόσχα αναμένει μια σοβαρή συζήτηση που δεν θα περιορίζεται στα τυπικά και πως θα κάνει τα πάντα για να επιλυθεί ουσιαστικά η ουκρανική κρίση. Οι δύο πλευρές δεν συμφώνησαν ούτε πότε και με ποιο τρόπο θα συνεχιστούν οι διαβουλεύσεις μεταξύ των δύο χωρών.
After a series of explosions something caught fire in #Lutsk. Presumably the Motor plant.
There is also information about explosions in #Dnipro, #Rivne and #Volyn regions. pic.twitter.com/tWvS5gaNG6
— NEXTA (@nexta_tv) March 11, 2022
Ζελένσκι: Καταγγέλλει επίθεση της Ρωσίας στον ανθρωπιστικό διάδρομο της Μαριούπολης και ζητά απαγόρευση πτήσεων
Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατηγόρησε τον ρωσικό στρατό ότι εμπόδισε την απομάκρυνση αμάχων από τις πολιορκούμενες πόλεις Μαριούπολη και Βολνοβάχα (νοτιοανατολικά) και ότι εξαπέλυσε «επίθεση» στην προβλεπόμενη τροχιά ανθρωπιστικού διαδρόμου.
«Τα ρωσικά στρατεύματα δεν έπαυσαν πυρ», κατήγγειλε. «Παρ’ όλα αυτά, αποφάσισα να στείλω οχηματοπομπή προς τη Μαριούπολη με τρόφιμα, νερό, φάρμακα (…). Όμως οι δυνάμεις κατοχής εξαπέλυσαν επίθεση με άρμα μάχης ακριβώς εκεί από όπου θα πέρναγε ο (ανθρωπιστικός) διάδρομος», πρόσθεσε.
Σε βίντεο που μεταφορτώθηκε σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης από τις υπηρεσίες του, ο αρχηγός του ουκρανικού κράτους είπε επίσης πως περίπου 100.000 άμαχοι μπόρεσαν να φύγουν τις δύο τελευταίες ημέρες από άλλες ουκρανικές πόλεις όπου μαίνονται εχθροπραξίες.
Και χθες συνέχισε τις εκκλήσεις προς τη Δύση να προστατεύσει τον εναέριο χώρο της Ουκρανίας για να σταματήσουν οι βομβαρδισμοί.
«Ο Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος θα ξεκινήσει και τότε θα κάνετε τη ζώνη απαγόρευσης πτήσεων. Αλλά θα είναι πολύ αργά» είπε χαρακτηριστικά, επικρίνοντας την «αναποφασιστικότητα της Δύσης να κλείσει τον ουρανό», όπως είπε.
Σολτς και Μακρόν ζήτησαν κατάπαυση πυρός
Ο Όλαφ Σολτς και ο Εμανουέλ Μακρόν είχαν την Πέμπτη τηλεφωνική επικοινωνία με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, από τον οποίο ζήτησαν άμεση κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία. Οι δύο Ευρωπαίοι ηγέτες επισήμαναν στον ρώσο πρόεδρο ότι οποιαδήποτε λύση στον πόλεμο στην Ουκρανία θα πρέπει να προέλθει από διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην Ουκρανία και τη Ρωσία». Ανταπόκριση δεν βρήκαν, αλλά συμφωνήθηκε να παραμείνουν και οι τρεις σε στενή επαφή τις ερχόμενες ημέρες.
Σημειώνεται ότι από το βράδυ της Πέμπτης βρίσκεται στη Μόσχα για να μεσολαβήσει στον Πούτιν, ώστε να τερματιστεί ο πόλεμος, ο πρώην καγκελάριος της Γερμανίας Γκέρχαρντ Σρέντερ, επί σειρά ετών κορυφαίο στέλεχος της ρωσικής εταιρείας των αγωγών Nord Stream 1 και 2.
Ο Πούτιν καλεί εθελοντές στρατιώτες από Μέση Ανατολή
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έδωσε σήμερα εντολή στον στρατό του να διευκολύνει την αποστολή «εθελοντών» μαχητών στην Ουκρανία σε απάντηση στο ότι στέλνονται, σύμφωνα με τον ίδιο, «μισθοφόροι» από τη Δύση.
«Αν βλέπετε ότι υπάρχουν ανθρώποι που θέλουν να πάνε εκεί εθελοντικά και το κάνουν όχι για τα χρήματα, αλλά για να βοηθήσουν αυτούς που ζουν στο Ντονμπάς (στην ανατολική Ουκρανία), τότε θα πρέπει να τους πλησιάσουμε και να τους βοηθήσουμε να πάνε στη ζώνη μάχης», δήλωσε ο Βλαντίμιρ Πούτιν, απαντώντας σε σχετική πρόταση του Ρώσου υπουργού Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού.
Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας, Σεργκέι Σόιγκου, είπε ότι υπαρχουν 16.000 εθελοντές στη Μέση Ανατολή, που είναι έτοιμοι να πάνε να πολεμήσουν στο πλευρό των υποστηριζόμενων από τη Ρωσία δυνάμεων.
Πόλεμος στην Ουκρανία: Βομβαρδίζουν αμάχους οι Ρώσοι
Την ώρα που εξελίσσεται ένα διεθνές διπλωματικό θρίλερ για τον πόλεμο στην Ουκρανία, στο πεδίο η κατάσταση παραμένει στάσιμη, με τα δεδομένα ωστόσο να δείχνουν πως οι Ρώσοι ετοιμάζονται για τη μεγάλη επίθεση στο Κίεβο.
Μάλιστα όπως σημειώνει το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας, οι ρωσικές δυνάμεις έχουν σκοτώσει περισσότερους Ουκρανούς πολίτες παρά στρατιώτες.
«Θέλω αυτό να ακουστεί όχι μόνο στο Κίεβο αλλά σε όλο τον κόσμο», δήλωσε ο Oleksii Reznikov, αναφέρει το Reuters. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του γραφείου της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, από τις 4 το πρωί της 24ης Φεβρουαρίου έως τα μεσάνυχτα της 9ης Μαρτίου, 549 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 957 τραυματίστηκαν.
Καταγγελίες Ουκρανών – Ρώσοι βομβάρδισαν οικισμό στη Λευκορωσία για να «σύρουν» το Μινσκ στον πόλεμο
Προβοκάτσια των Ρώσων για να «σύρουν» και τη Λευκορωσία στον πόλεμο, κατήγγειλε η ουκρανική Πολεμική Αεροπορία, σύμφωνα με την οποία ένας λευκορωσικός οικισμός στα σύνορα Λευκορωσίας – Ουκρανίας βομβαρδίστηκε «σκόπιμα» κατά τη διάρκεια ρωσικής επιδρομής.
«Ενημερωθήκαμε στις 14:30 της Παρασκευής, πως ρωσικά αεροσκάφη εξαπέλυσαν αεροπορική επιδρομή στον λευκορωσικό οικισμό Κοπάνι, που βρίσκεται κοντά στα σύνορα Ουκρανίας-Λευκορωσίας, την Παρασκευή για να εμπλέξουν τις Ένοπλες Δυνάμεις της Δημοκρατίας της Λευκορωσίας στον πόλεμο με την Ουκρανία, σύμφωνα με την υπηρεσία Τύπου της Διοίκησης Πολεμικής Αεροπορίας της Ουκρανίας» μετέδωσε το ουκρανικό Interfax.
Breaking: Two Russian Air Force jets launched an air strike from Ukrainian airspace on the Belarusian village of Kopani today, located near the Ukrainian border.
This is a flagrant attempt by the Russian dictator Putin to drag Belarus into its war with Ukraine. 🇺🇦 pic.twitter.com/rRma0pIwWm
— (((The Taiji Reporter)))🐬🇺🇦 (@TheTaijiNews) March 11, 2022
Οι Ρώσοι πλησιάζουν στην Οδησσό -Ανελέητο σφυροκόπημα στο Μικολάιβ
«Εκκαθαρίσεις» στη ρωσική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας FSB, τη διάδοχο της KGB, φέρεται να ξεκίνησε ο Βλαντιμίρ Πούτιν, εξοργισμένος με τις καθυστερήσεις στην εξέλιξη της στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία.
Όπως σχολίασε στο Twitter ο Ρώσος δημοσιογράφος και συγγραφέας Αντρέι Σολντάτοφ, ο οποίος ειδικεύεται στο έργο των ρωσικών ειδικών υπηρεσιών: «ο Πούτιν φαίνεται να είναι πραγματικά δυσαρεστημένος με την FSB στην Ουκρανία: εξαπέλυσε επίθεση στην 5η υπηρεσία SOiMS (τμήμα εξωτερικών πληροφοριών της FSB). Ο επικεφαλής της Υπηρεσίας, Σεργκέι Μπεσέντα και ο αναπληρωτής του, Μπόλουκ, επικεφαλής του Τμήματος Εσωτερικών, έχουν τεθεί σε κατ’ οίκον περιορισμό, σύμφωνα με πηγές μου», έγραψε.
Κι ενώ οι ρωσικές δυνάμεις σφίγγουν τη θηλιά στο Κίεβο και σφυροκοπούν στόχους στην ανατολική, αλλά και τη δυτική Ουκρανία σήμερα, οι μάχες συνεχίζονται στο Νότο, από τη Μαριούπολη μέχρι το Μικολάιβ, όπως δήλωσε το ουκρανικό γενικό επιτελείο, σημειώνοντας ότι η Μόσχα προσπάθησε να ξεκινήσει μια επίθεση προς τη Ζαπορίγια και το Kryvyi Rih.
Ρωσικά μαχητικά και μονάδες πυροβολικού βομβαρδίζουν ανελέητα το Μικολάιβ, περίπου 100 χλμ από την Οδησσό. ΟΙ απώλειες μεταξύ των αμάχων πολλές, με τον υπάλληλο του νεκροτομείου της πόλης, Νικολά Τσαν-Τσου-Μιλά να δηλώνει στον απεσταλμένο της Le Monde ότι καθημερινά μεταφέρονται κατά μέσο όροι οι σοροί τριάντα θυμάτων εκεί.
Το Μικολάιβ κι η ευρύτερη περιοχή του είναι το σκηνικό σφοδρών μαχών και ρωσικών πληγμάτων, αλλά οι ΟΥκρανοί αντιστέκονται και μάλιστα ανακατέλαβαν προ ημερών το αεροδρόμιο στα βόρεια. Η πόλη είναι στρατηγικής σημασίας γιατί είναι το τελευταίο αστικό κέντρο πριν από το μεγάλο λιμάνι της Οδησσού. «Από την έναρξη του πολέμου, παραλάβαμε 120 πτώματα, μεταξύ των οποίων 80 στρατιώτες και 30 πολίτες», δήλωσε η διευθύντρια του ιατροδικαστικού ινστιτούτου, Olha Dieroujina. Μεταξύ των αμάχων νεκρών το μικρότερο ήταν ένα παιδί τριών ετών και ο μεγαλύτερος ένας 70χρονος.
Νεκρός ο αρχιστράτηγος Αντρέι Κολέσνικοφ, διοικητής της 29ης Ρωσικής Στρατιάς
Την τρίτη της απώλεια σε υψηλόβαθμο διοικητικό προσωπικό μετράει η Ρωσία καθώς σύμφωνα με αξιωματούχο του Κιέβου οι ουκρανικές στρατιωτικές δυνάμεις σκότωσαν τον Ρώσο αρχιστράτηγο Αντρέι Κολέσνικοφ ο οποίος ήταν διοικητής της 29ης στρατιάς της ανατολικής στρατιωτικής περιοχής.
Στις επιχειρήσεις που πραγματοποιεί ο ρωσικός στρατός λέγεται ότι συμμετέχουν 20 στρατηγοί ενώ ο θάνατος του Κολέσνικοφ έρχεται τέσσερις ημέρες μετά την εξουδετέρωση του 45χρονου υποστράτηγου Βιτάλι Γκερασίμοφ ο οποίος ήταν πρώτος υποδιοικητής του 41ου στρατού της Ρωσίας. Ο 45χρονος υποστράτηγος σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια μάχης στο Χάρκοβο
Έξι χιλιόμετρα έξω από τη Μαριούπολη οι Ρώσοι – Για εισβολή της Λευκορωσίας προετοιμάζονται οι Ουκρανοί
Το κρατικό Κέντρο Στρατηγικών Επικοινωνιών της Ουκρανίας δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο να εξαπολύσει εισβολή στη χώρα η Λευκορωσία ακόμη και σήμερα, Παρασκευή, μετά τη συνάντηση που είχαν στη Μόσχα ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Λευκορώσος ομόλογός του, Αλεξάντερ Λουκασένκο.
«Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά δεδομένα, ο λευκορωσικός στρατός μπορεί να ξεκινήσει την εισβολή στις 21.00 (ώρα Ελλάδας) της 11ης Μαρτίου» ανέφερε το Κέντρο αυτό, που υπάγεται στο υπουργείο Πολιτισμού και Πληροφοριών.
Νωρίτερα, ο αντιδήμαρχος της Μαριούπολης, Σεργκέι Ορλόφ μίλησε στο γερμανικό δίκτυο ARD, τονίζοντας πως: «Σημαντικές εγκαταστάσεις ανεφοδιασμού έχουν καταστραφεί και όλες οι προσπάθειες εκκένωσης του άμαχου πληθυσμού μέσω ασφαλών διαδρόμων έχουν μέχρι στιγμής αποτύχει».
Ο Ορλόφ είναι πυρ και μανία με τις ρωσικές δυνάμεις, οι οποίες, σκοπίμως όπως λέει, εμποδίζουν την απομάκρυνση των αμάχων. «Η πόλη δέχεται συνεχή πυρά και βομβαρδισμούς με τους δρόμους γύρω από την πόλη να έχουν υποστεί μεγάλες καταστροφές. Δεν μπορούν, για παράδειγμα, να φθάσουν τα φορτηγά ανθρωπιστικής βοήθειας στην πόλη όπως και δεν είναι δυνατή η διανομή ιατροφαρμακευτικού υλικού».
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του αντιδήμαρχου της Μαριούπολης, περίπου 200.000 πολίτες προσπαθούν τις τελευταίες ώρες να εγκαταλείψουν την πόλη.
«Δεν ξέρω πώς να περιγράψω την καταστροφή που έχει υποστεί η πόλη μας. Η Μαριούπολη στην πραγματικότητα δεν υπάρχει πια. Το σκηνικό θυμίζει Γκρόζνι και Χαλέπι», είπε ο Ορλόφ και πρόσθεσε: «Ο ουκρανικός στρατός είναι πολύ γενναίος, αλλά με τους Ρώσους να ρίχνουν βόμβες, δεν έχει όπλα για να προστατεύσουν τις ζωές των αμάχων».