Απολύτως στοχευμένα, με όνομα, διεύθυνση και τηλέφωνο, είναι τα νέα προγράμματα εθελούσιας εξόδου που βάζουν μπροστά οι τράπεζες με στόχο τουλάχιστον 2.000 αποχωρήσεις μέσα στο 2022.
Αποχωρήσεις που είναι απόρροια του περιορισμού στο δίκτυο καταστημάτων –όπως έχει γράψει το radar οι τέσσερις συστημικές τράπεζες αναμένεται να κλείσουν περισσότερα από 120 καταστήματα φέτος– αλλά και της πλήρους ψηφιοποίησης πολλών διευθύνσεων.
Την αρχή έκανε η Eurobank που ανακοίνωσε πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου –με ανοιχτό τον στόχο αποχωρήσεων– που προσφέρει μέγιστο ποσό αποζημίωσης και bonus 140.000 ευρώ. Η τράπεζα έχει ενημερώσει το Σωματείο Εργαζομένων (Union Eurobank) ότι φέτος θα κλείσει 25 καταστήματα σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και περιφέρεια.
Η εκτίμηση των συνδικαλιστών –καθώς σε κάθε κατάστημα απασχολούνται κατά μέσο όρο 10 άτομα– είναι ότι θα αποχωρήσουν περί τα 300 άτομα (δίκτυο και διευθύνσεις που ψηφιοποιούνται).
Τα χαρακτηριστικά των νέων προγραμμάτων οικειοθελούς αποχώρησης είναι ότι απευθύνονται σε συγκεκριμένους εργαζόμενους, μένουν «ανοιχτά» και μετά από τη λήξη της πρόσκλησης, προσφέρουν χαμηλότερα οικονομικά κίνητρα.
Τα επιχειρησιακά σχέδια των τραπεζών εστιάζουν στην ενίσχυση του digital, σε μικρότερο δίκτυο καταστημάτων –με στόχο τα 250 κατά μέσο όρο– και περαιτέρω μείωση του αριθμού εργαζομένων ώστε να μην υπερβαίνει τα 6.000 άτομα. Σήμερα ο αριθμός των εργαζομένων στις συστημικές τράπεζες είναι περίπου 29.000 άτομα και το δίκτυό τους αριθμεί 1.500 καταστήματα.
Μετά από την Eurobank και οι άλλες τρεις συστημικές τράπεζες θα ανακοινώσουν προγράμματα οικειοθελούς αποχώρησης, αφού, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των τραπεζικών διοικήσεων, οι αποχωρήσεις φέτος θα ξεπεράσουν τα 2.000 άτομα. Για παράδειγμα, η τελευταία εθελούσια της Εθνικής –που έληξε τον περασμένο Δεκέμβριο– παραμένει άτυπα ανοικτή και προσφέρει το «πακέτο» σε όσους εκδηλώσουν ενδιαφέρον να το λάβουν ακόμα και σήμερα.
Το μέγιστο ποσό αποζημίωσης και bonus του συγκεκριμένου προγράμματος διαμορφώνεται στις 180.000 ευρώ.
Η ψηφιοποίηση των τραπεζικών εργασιών και των συναλλαγών δημιουργεί νέα δεδομένα, αναδιατάσσει το δίκτυο, θέλει νεότερης ηλικίας και εκπαιδευμένο στις digital υπηρεσίες προσωπικό. Παράλληλα και το μεγαλύτερο μέρος της πελατείας των τραπεζών επιλέγει για την εξυπηρέτησή του τα ψηφιακά κανάλια. Ήδη πάνω από το 90% των συναλλαγών που πραγματοποιούνταν τα προηγούμενα χρόνια στα τραπεζικά γκισέ γίνονται πλέον μέσω των εναλλακτικών δικτύων.
Σύμφωνα με τον επιχειρησιακό σχεδιασμό των τραπεζών το δίκτυό τους φέτος θα μικρύνει κατά 120 καταστήματα, καθώς η Τράπεζα Πειραιώς σχεδιάζει να κλείσει 52 καταστήματα, η Eurobank 25, η Εθνική Τράπεζα 20 με 25 και η Alpha Bank 15 καταστήματα.
Και θα πρέπει να σημειωθεί ότι όλα τα προγράμματα εθελούσιας εξόδου, πέρα από το οικονομικό πακέτο, προσφέρουν και σειρά από προνόμια, όπως ασφαλιστικές και παροχές ιατροφαρμακευτικής κάλυψης, διατήρηση των ευνοϊκών επιτοκίων για δάνεια, καθώς και υπηρεσίες επαγγελματικής μετάβασης και στήριξης.
Αποχωρήσεις προσωπικού – λουκέτα στο δίκτυο Eurobank
Το πρόγραμμα που ανακοίνωσε η Eurobank και έχει ισχύ μέχρι το τέλος του Φεβρουαρίου, προσφέρει 42 μισθούς στο βασικό πακέτο, ωστόσο δίνεται επιπλέον bonus στους εργαζόμενους που θα «πατήσουν» γρήγορα το κουμπί για αποχώρηση, ενώ για εργαζόμενους στην περιφέρεια παρέχονται υψηλότερα κίνητρα, με το τελικό πακέτο να φτάνει μέχρι και 52 μικτούς μισθούς, καλύπτοντας έτσι 3,5 με 4 χρόνια αμειβόμενης εργασίας, χωρίς ωστόσο να ξεπερνά τις 140.000 ευρώ.
Στο τέλος Σεπτεμβρίου του 2021 η Eurobank είχε μειώσει το προσωπικό της σε 6.683 άτομα (από 6.764 στο τέλος του 2020) και το δίκτυό της αριθμούσε 299 καταστήματα, με το στόχο να είναι 250 καταστήματα.
Εθνική Τράπεζα
Πέρυσι η Εθνική Τράπεζα έκλεισε 25 καταστήματα, περιορίζοντας τον αριθμό τους στα 340 και αποχώρησαν με την εθελούσια περισσότεροι από 450 εργαζόμενοι. Ο προγραμματισμός θα φέτος προβλέπει το κλείσιμο άλλων 20 με 25 καταστημάτων, ωστόσο η Εθνική θα προχωρήσει σε χειρουργικές κινήσεις, καθώς σε πολλές παραμεθόριες περιοχές είναι η μοναδική τράπεζα.
Alpha Bank
Η Alpha Bank είναι η πρώτη τράπεζα που μείωσε τον αριθμό των εργαζομένων στις κάτω από στις 6.000 άτομα. Πέρυσι η τράπεζα έκλεισε 23 καταστήματα με το δίκτυο να αριθμεί 313 καταστήματα τον Σεπτέμβριο του 2021.
Το τελευταίο πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου, που ολοκληρώθηκε πέρυσι τον Οκτώβριο, οδήγησε στην έξοδο περισσότερους από 550 εργαζόμενους, με σημαντικό όφελος στις δαπάνες προσωπικού.
Τράπεζα Πειραιώς
Ο στόχος για την Τράπεζα Πειραιώς είναι στο τέλος του έτους το δίκτυό της να έχει περιοριστεί στα 370 καταστήματα από 422 που είχε στο τέλος του 2021. Να σημειωθεί ότι η Πειραιώς έχει το μεγαλύτερο δίκτυο, καθώς την προηγούμενη 10ετία απορρόφησε πολλές τράπεζες και ο τελικός σχεδιασμός προβλέπει ο αριθμός των καταστημάτων να περιοριστεί στα 320 και ο αριθμός των εργαζομένων στις 7.000 άτομα.
Τα δύο προηγούμενα χρόνια από την τράπεζα έφυγαν οικειοθελώς περί τα 1.700 άτομα (με προσωπικό σήμερα πάνω από 9.000 άτομα) και έκλεισαν 140 καταστήματα.