Στοπ στην αύξηση των επιτοκίων είπαν οι τράπεζες για 500 χιλιάδες ενήμερα στεγαστικά δάνεια.

Την οριζόντια στήριξη όλων των δανειοληπτών που έχουν ενήμερα στεγαστικά δάνεια με κυμαινόμενο επιτόκιο συμφώνησαν οι τραπεζίτες με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα.

Έτσι όλα τα κυμαινόμενα επιτόκια αναφοράς για τα ενήμερα στεγαστικά δάνεια θα «παγώσουν» για 12 μήνες.

Το κόστος από την απορρόφηση των αυξήσεων θα επιβαρύνει αποκλειστικά και μόνο τις τράπεζες και υπολογίζεται στα 200 εκατ. ευρώ.

Οι τράπεζες με απλά λόγια θα κλειδώσουν την τιμή π.χ. του euribor 3μήνου στο 3%. Και για κάθε επιπλέον αύξηση του θα «ψαλιδίζουν» ανάλογα το spread του δανείου.

Όπως είναι γνωστό πάνω στο κυμαινόμενο επιτόκιο αναφοράς οι τράπεζες εφαρμόζουν ένα περιθώριο, το spread, το οποίο διαμορφώνεται στην περιοχή του 2,5%. Αν δηλαδή το euribor 3μήνου αυξηθεί στο 3,5% το περιθώριο θα μειωθεί στο 2%, ούτως ώστε να μην μεταβληθεί το τελικό επιτόκιο του δανείου.

Με τον τρόπο αυτό οι τράπεζες –αν και θα επωμιστούν το κόστος της στήριξης των δανειοληπτών- περιορίζουν σημαντικά τον κίνδυνο δημιουργίας νέων «κόκκινων» στεγαστικών δανείων.

Το συγκεκριμένο μέτρο στήριξης, που σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς αφορά περί τις 400 με 500 χιλιάδες στεγαστικά, συμφωνήθηκε ανάμεσα στις τράπεζες και τον υπουργό Οικονομικών στη συνάντηση της περασμένης Δευτέρας. Διότι το προηγούμενο μέτρο, που ήταν η επιδότηση –πάλι από της τράπεζες- του 50% της αύξησης των δόσεων που προήλθε από τον περασμένο Ιούλιο και μετά λόγω της αύξησης των επιτοκίων δεν απέδωσε τα αναμενόμενα.

Σε κάθε περίπτωση η στήριξη αφορά όλα τα αμιγώς στεγαστικά δάνεια, ανεξάρτητα αν πρόκειται για κύρια ή δευτερεύουσα κατοικία. Όμως εξαιρούνται τα επιχειρηματικά δάνεια που έχουν ως εγγύηση κατοικία.

Οι τράπεζες θα βάλουν στον «πάγο» το κυμαινόμενο επιτόκιο της ΕΚΤ, τα επιτόκια euribor 1 μήνα και 3μήνου, το επιτόκιο euribor, για διάστημα 12 μηνών, ξεκινώντας από τα τέλη Μαρτίου. Θα μετατρέψουν δηλαδή για 1 χρόνο όλα τα κυμαινόμενα επιτόκια των στεγαστικών σε σταθερά, εξασφαλίζοντας έτσι σταθερή δόση –χωρίς εκπλήξεις- στους δανειολήπτες.

Να σημειωθεί ότι το euribor 1 μήνα ήταν χθες στο 2,899% (από -0,576% τον Ιανουάριο του 2022) και το euribor 3μήνου στο 3,052% (επίσης ήταν στο -0,57% τον Ιανουάριο του 2022). To euribor 3μηνου ήταν στο 5,22% όταν πριν από 1 χρόνο ήταν στο 1%.

Διαβάστε περισσότερα