Με στόχο να μειώσουν τον αριθμό των εργαζομένων τους στα 6.000 άτομα και των καταστημάτων τους στα 250 οι τράπεζες θα προχωρούν σε προγράμματα εθελούσιας εξόδου.

Προς το παρόν –αν και επισήμως έχει ολοκληρωθεί από τις 17 Οκτωβρίου-, συνεχίζει η τρέχει το τελευταίο πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου της Τράπεζας Πειραιώς, ενώ οι πληροφορίες αναφέρουν ότι μέσα στη βδομάδα νέο πρόγραμμα οικειοθελούς αποχώρησης θα ανακοινώσει και η Εθνική Τράπεζα.

Όπως είναι γνωστό μέσα στα χρόνια της κρίσης ο αριθμός των τραπεζοϋπαλλήλων μειώθηκε σχεδόν στο μισό καθώς από τους 56.000 εργαζόμενους και τα 3,500 καταστήματα το 2011, στο τέλος του 2021 το προσωπικό των τραπεζών αριθμούσε λιγότερα από 1.500 καταστήματα και 30.000 εργαζόμενους.

Ο στόχος είναι η κάθε συστημική τράπεζα να απασχολεί μέχρι 6.000 εργαζόμενους και το δίκτυο της να μην ξεπερνά τα 250 καταστήματα.

Όπως έχει γράψει το radar.gr το πρώτο εξάμηνο φέτος οι τέσσερις συστημικές τράπεζες έβαλαν λουκέτο σε 43 καταστήματα, αντί του αρχικού τους σχεδιασμού που ήθελε να βγουν εκτός λειτουργίας 120 καταστήματα.

Σε ότι αφορά την επίτευξη του στόχου η Alpha Bank προηγείται καθώς έχει μειώσει τον αριθμό του δικτύου της στα 287 καταστήματα (το πρώτο εξάμηνο φέτος έκλεισε 12 καταστήματα) και περιόρισε τον αριθμό των εργαζομένων της στα 5.320 άτομα.

Η Eurobank έχει περιορίσει τον αριθμό των εργαζομένων της στις 6.100 άτομα και καθώς το πρώτο εξάμηνο έκλεισε 25 καταστήματα πανελλαδικά, το δίκτυο της αριθμεί τα 274.

Δρόμο μπροστά τους έχουν η Τράπεζα Πειραιώς –της οποίας το πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου συνεχίζεται- και έχει ενημερώσει ότι μέχρι το τέλος του έτους θα κατεβάσει ρολά σε 10-15 καταστήματα.

Η Πειραιώς με 408 καταστήματα (έκλεισε 6 το πρώτο εξάμηνο φέτος) έχει το μεγαλύτερο δίκτυο, όπως έχει και τον υψηλότερο αριθμό εργαζομένων με 8.500 άτομα και σύμφωνα με το επιχειρησιακό της σχέδιο έχει στόχο τα 6.000 άτομα μέχρι το 2025.

Τέλος η Εθνική Τράπεζα, που αναμένεται να ανακοινώσει νέα εθελούσια έξοδο έχει δίκτυο 339 καταστημάτων και ο αριθμός των εργαζομένων της είναι 7.130 άτομα και είναι η μόνη τράπεζα που δεν έκλεισε κανένα κατάστημα το πρώτο εξάμηνο του έτους.

Τα προγράμματα εθελουσίας εξόδου είναι πλέον απολύτως στοχευμένα και απευθύνονται στους εργαζόμενους των καταστημάτων που κλείνουν, όπως και σε εκείνους που απασχολούνται σε διευθύνσεις και υπηρεσίες που καταργούνται.

Αν και εξακολουθούν να είναι δελεαστικά –συνήθως το maximum της αποζημίωσης και bonus διαμορφώνεται στις 150.000 με 180.000 ευρώ- η συμμετοχή είναι μικρή και για αυτόν τον λόγο παραμένουν ανοικτά για μεγάλο διάστημα μετά την ημερομηνία ολοκλήρωσης τους, προκειμένου να συμμετάσχουν όσο το δυνατόν περισσότεροι εργαζόμενοι.

Διαβάστε ακόμη: