Την πρόθεση τους να διανείμουν μέρισμα εξέφρασαν και πάλι οι CEOs των συστημικών τραπεζών κατά την ενημέρωση των διεθνών αναλυτών μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων τρίτου τριμήνου.
Και οι τέσσερις, Χρήστος Μεγάλου- Πειραιώς, Παύλος Μυλωνάς- Εθνική, Φωκίων Καραβίας- Eurobank, Βασίλης Ψάλτης -Alpha Bank εμφανίστηκαν αισιόδοξοι από την πορεία της κερδοφορίας τους, από την μείωση των «κόκκινων» δανείων και από το γεγονός ότι δεν «βλέπουν» έξαρση στη δημιουργία νέων καθυστερήσεων παρά την έκρηξη του πληθωρισμού και την άνοδο των επιτοκίων.
Μάλιστα για τη διανομή μερίσματος ο κ. Φωκίων Καραβίας, διευθύνων σύμβουλος της Eurobank ανέφερε χαρακτηριστικά πως «στην τελευταία συνάντηση με τον SSM συμφωνήθηκε η σχετική απόφαση να ληφθεί στις αρχές του 2023 όταν θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα της χρήσης του 2022 και θα υπάρχει καλύτερη ορατότητα για τις προκλήσεις της επόμενης χρονιάς». Στόχος της τράπεζας είναι η διανομή μερίσματος από τα κέρδη της χρήσης του 2022, της τάξης του 0,17 ευρώ ανά μετοχή.
Η Alpha Bank περιμένει αύξηση κερδών λόγω της αύξησης των επιτοκίων και όπως ανέφερε ο κ. Βασίλης Ψάλτης το τρίτο τρίμηνο το καθαρό έσοδο τόκων αυξήθηκε κατά 17% (στο 1,3 δισ. ευρώ) σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, καθώς υπήρξε αύξηση των χορηγήσεων, υψηλότερα έσοδα από το χαρτοφυλάκιο των ομολόγων, αλλά και η άνοδος των επιτοκίων. Στο πλαίσιο αυτό, σημείωσε ο κ. Ψάλτης, η τράπεζα σχεδιάζει να διανείμει μέρισμα στους μετόχους της για τη χρήση του 2023, της τάξης του 20% – 30% των κερδών.
Ανάλογα με την κατάσταση που θα διαμορφωθεί το 2023, και με βάση τα «μαξιλάρια» και την κερδοφορία που θα έχουμε, θα ενημερώσουμε για τη διανομή μερίσματος το 2023, ανέφερε στην ενημέρωση των αναλυτών ο κ. Χρήστος Μεγάλου, Διευθύνων Σύμβουλος της Πειραιώς και συμπλήρωσε: Ελπίζουμε ότι το 2023 θα είναι μια χρονιά που θα είμαστε σε θέση να συνεχίσουμε να παράγουμε αξία για την τράπεζα και τους μετόχους μας.
Χωρίς αναφορά στη διανομή μερίσματος ο κ. Παύλος Μυλωνάς, επικεφαλής της Εθνικής Τράπεζας, εστίασε στην πορεία μείωσης των καθυστερήσεων υπογραμμίζοντας πως η ΕΤΕ διαθέτει τον υψηλότερο δείκτη κάλυψης στην αγορά.
Συγκεκριμένα τα «κόκκινα» δάνεια της τράπεζας διαμορφώθηκαν σε 1,8 δισ. ευρώ ή 300 εκατ. ευρώ μετά από προβλέψεις, με τον σχετικό δείκτη να υποχωρεί στο 5,9% και το δείκτη κάλυψης από σωρευμένες προβλέψεις να ανέρχεται στο 83%.
Οι τραπεζίτες εστίασαν στο γεγονός ότι δεν παρατηρούν δημιουργία νέων «κόκκινων», με τον κ. Μυλωνά να παραδέχεται ότι μεγαλύτερες πιέσεις από την αύξηση των επιτοκίων δέχονται τα νοικοκυριά με στεγαστικά δάνεια και οι μικρές επιχειρήσεις.
Στο τέλος του 3ου τριμήνου η Eurobank είχε δείκτη καθυστερήσεων στο 5,6%, η Εθνική στο 5,9%, η Alpha Bank στο 8% και η Πειραιώς εκτιμά πως στο τέλος του έτους ο δείκτης NPEs θα διαμορφωθεί πολύ κάτω από το 8%.
Ωστόσο θα πρέπει να σημειώσουμε ότι η Τράπεζα της Ελλάδος στην τελευταία Έκθεση Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας εφιστά για άλλη μία φορά την προσοχή στις τράπεζες καθώς η αυξημένη αβεβαιότητα, ο πληθωρισμός, η ενεργειακή κρίση και η άνοδος των επιτοκίων δημιουργούν τις συνθήκες για αύξηση των καθυστερήσεων στην εξυπηρέτηση των δανείων.
Διαβάστε ακόμη: