Ολοένα και μεγαλύτερη συμμετοχή στην οργανική κερδοφορία των τραπεζών αποκτά μία πηγή εισοδήματος που αποτελούσε διαχρονικά την αχίλλειο πτέρνα τους.
Ο λόγος γίνεται τις προμήθειες, οι οποίες παίζουν πλέον σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση των αποτελεσμάτων τους, αντιπροσωπεύοντας περίπου το 1/5 των συνολικών εσόδων έναντι 15% κατά τις δύο προηγούμενες χρονιές.
Θα αποτελέσουν δε, ένα σημαντικό ανάχωμα στις επερχόμενες μειώσεις των παρεμβατικών δεικτών της ΕΚΤ, αναπληρώνοντας μέρος των απωλειών σε τόκους από το υφιστάμενο απόθεμα δανείων, η πλειονότητα του οποίου είναι συνδεδεμένη με κυμαινόμενα επιτόκια.
Οι οικονομικές καταστάσεις για το πρώτο μισό της εφετινής χρήσης που δημοσιοποίησαν οι τέσσερις συστημικοί όμιλοι την περασμένη εβδομάδα είναι ενδεικτικές της προόδου που έχει καταγραφεί σε αυτό το πεδίο.
Έσοδα ρεκόρ
Σύμφωνα με αυτές, τα καθαρά έσοδα από μη τοκοφόρες εργασίες ξεπέρασαν για πρώτη φορά σε επίπεδο εξαμήνου τα επίπεδα του 1 δισ. ευρώ, καταγράφοντας ετήσια άνοδο της τάξης του 27%.
Ρεκόρ καταγράφηκε και στο β΄ τρίμηνο του 2024, το οποίο ήταν το πέμπτο διαδοχικό με αύξηση των μεγεθών. Συγκεκριμένα, έφτασαν τα 532 εκατ. ευρώ, υψηλότερα κατά 12% σε σχέση με το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο και 27% έναντι του αντίστοιχου περυσινού.
Όπως επισημαίνει τραπεζική πηγή, «τα τελευταία δύο χρόνια έχουμε προχωρήσει σε εξορθολογισμό των χρεώσεων που επιβάλλουμε στην πελατεία μας, καθώς για πολλά χρόνια κινούνταν σε πολύ πιο χαμηλά επίπεδα σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη».
Σημειώνει ωστόσο, ότι «τη διαφορά στα αποτελέσματά μας δεν την έχει κάνει η άνοδος των προμηθειών από τις καθημερινές συναλλαγές των πελατών λιανικής».
Όπως εξηγεί, «τα πλέον κρίσιμα πεδία ενίσχυσης των σχετικών εσόδων είναι οι νέες εκταμιεύσεις δανείων και η διάθεση επενδυτικών και τραπεζοασφαλιστικών προγραμμάτων, που σημειώνουν εφέτος αξιοσημείωτη αύξηση. Τα επιχειρησιακά πλάνα της περιόδου 2024 – 2026 στηρίζονται σε μεγάλο βαθμό στις εκτιμήσεις μας για συνέχιση της πολύ καλής τους πορείας».
Τα στοιχεία ανά όμιλο
Σύμφωνα με τις παρουσιάσεις των διοικήσεων των τεσσάρων μεγαλύτερων τραπεζών της χώρας, οι επιδόσεις τους στο μέτωπο των προμηθειών ήταν οι ακόλουθες:
Alpha Bank
Στο α΄ εξάμηνο του 2024 τα καθαρά έσοδα ανήλθαν σε 197 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας άνοδο 14% σε ετήσια βάση.
Από αυτά το μεγαλύτερο μέρος, 64 εκατ. ευρώ προέρχεται από τις χορηγήσεις δανείων, με την ετήσια αύξηση να διαμορφώνεται επίσης σε 14%.
Από την άλλη, 52 εκατ. ευρώ εισπράχθηκαν από προϊόντα asset management και bankassurance έναντι 37 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περυσινή περίοδο (+40%).
Τέλος, τα καθαρά έσοδα από τον τομέα των καρτών και των πληρωμών έφτασαν τα 69 εκατ. ευρώ από 59 εκατ. ευρώ κατά το α΄ εξάμηνο του 2023 (ετήσια άνοδος 17%).
Eurobank
Τα καθαρά έσοδα από προμήθειες ανήλθαν κατά το α΄ εξάμηνο του 2024 σε 283 εκατ. ευρώ, ενισχυμένα κατά 4,7% έναντι της αντίστοιχης περυσινής περιόδου.
Τη μεγαλύτερη συμβολή είχαν τα έσοδα από το δίκτυο των καταστημάτων και τις πιστωτικές κάρτες, που ενισχύθηκαν κατά 13 εκατ. ευρώ σε αυτό το διάστημα.
Ακολούθησε ο τομέας των επενδυτικών και τραπεζοασφαλιστικών προϊόντων με ετήσια άνοδο της τάξης των 9 εκατ. ευρώ και οι κεφαλαιαγορές με +2 εκατ. ευρώ.
Στον αντίποδα, πτώση 10 εκατ. ευρώ σημείωσαν τα έσοδα προμηθειών από χορηγήσεις.
Εθνική Τράπεζα
Όλοι οι επιμέρους τομείς εσόδων από προμήθειες σημείωσαν άνοδο σε ετήσια βάση στο α΄ εξάμηνο του 2024.
Τα σχετικά μεγέθη διαμορφώθηκαν αθροιστικά στα 205 εκατ. ευρώ, ενισχυμένα κατά 15% έναντι του πρώτου μισού του 2023.
Στους πελάτες λιανικής τη μεγαλύτερη ετήσια άνοδο σημείωσαν οι εισπράξεις από τη διάθεση επενδυτικών και τραπεζοασφαλιστικών προϊόντων (+33%) και ακολούθησαν οι νέες χορηγήσεις με +23%, οι πληρωμές με +16% και οι καταθέσεις με +11%.
Στον αντίποδα στις επιχειρήσεις τη μεγαλύτερη αύξηση σε απόλυτους αριθμούς σημείωσαν τα έσοδα από τα δάνεια (3 εκατ. ευρώ), ενώ 3 εκατ. ευρώ επιπλέον ήλθαν από τους τομείς των καταθέσεων – πληρωμών, της επενδυτικής τραπεζικής και του trade finance.
Τράπεζα Πειραιώς
Τα καθαρά έσοδα από προμήθειες διαμορφώθηκαν στα 324 εκατ. ευρώ έναντι 263 εκατ. ευρώ στο α΄ εξάμηνο του 2023 (αύξηση 23%).
Τρεις τομείς ξεχώρισαν την υπό εξέταση περίοδο:
– Οι κάρτες με καθαρά έσοδα 45 εκατ. ευρώ έναντι 19 εκατ. ευρώ (+137%)
– Το Bancassurnace με καθαρά έσοδα 28 εκατ. ευρώ έναντι 16 εκατ. ευρώ (+ 75%)
– Τo asset management με καθαρά έσοδα 24 εκατ. ευρώ έναντι 16 εκατ. ευρώ πέρυσι το αντίστοιχο διάστημα (+50%)
– Οι μεταφορές κεφαλαίων (εμβάσματα) με καθαρά έσοδα 58 εκατ. ευρώ έναντι 45 εκατ. ευρώ (+31%)
Στον αντίποδα, σταθεροποιητικές ήταν οι τάσεις στις προμήθειες από νέα δάνεια, οι οποίες ανήλθαν σε 51 εκατ. ευρώ στο πρώτο μισό της χρονιάς.