Ο Αύγουστος αποδείχθηκε νεκρός μήνας στο επίπεδο των νέων χορηγήσεων, τόσο για τα νοικοκυριά όσο και για τις επιχειρήσεις, όπως δείχνουν τα στοιχεία της Τράπεζας Ελλάδος, ωστόσο το ίδιο είχε συμβεί και τον Ιούλιο.

Στο συγκεκριμένο δίμηνο η μηνιαία καθαρή ροή της συνολικής χρηματοδότησης προς τον ιδιωτικό τομέα ήταν αρνητική κατά 401 εκατ. ευρώ, και αν σε αυτά προστεθούν και το 1,35 δις ευρώ του Ιουλίου, τότε έχουμε 1,75 δις ευρώ αρνητική καθαρή ροή, που σημαίνει ότι οι αποπληρωμές των δανείων είναι περισσότερες από τις νέες εκταμιεύσεις.

Το περιβάλλον των αυξημένων επιτοκίων, ειδικά στις επιχειρηματικές χορηγήσεις, δεν αφήνει πολλά περιθώρια για άνοιγμα στον δανεισμό, την ώρα μάλιστα που και η κατανάλωση σε πολλούς κλάδους ακολουθεί πτωτική πορεία.

Συγκεκριμένα τα στοιχεία της Τράπεζας Ελλάδος δείχνουν ότι η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τις επιχειρήσεις, τον Αύγουστο του 2023, ήταν αρνητική κατά 319 εκατ. ευρώ.

Τον Ιούλιο είχαμε επίσης αρνητική καθαρή ροή της τάξης του 1.175 δις ευρώ.

Και αυτό σημαίνει πως οι επιχειρήσεις που διαθέτουν ρευστό στο ταμείο τους, προτιμούν να εξοφλήσουν τα δάνεια τους και κρατούν στάση αναμονής σε νέο δανεισμό.

Μείωση κατά 249 εκατ. ευρώ παρουσίασαν, τον Αύγουστο του 2023, οι καταθέσεις των επιχειρήσεων, έναντι μείωσης κατά 299 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα

Αρνητικό είναι το πρόσημο και για την χρηματοδότηση των ελεύθερων επαγγελματιών και αγροτών.

Η καθαρή ροή χρηματοδότησης ήταν αρνητική το δίμηνο Ιουλίου- Αυγούστου κατά 116 εκατ ευρώ (τα 16 εκατ ευρώ τον Αυγουστο).

Αρνητική κατά 67 εκατ. ευρώ ήταν η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τα νοικοκυριά τον Αύγουστο, στην οποία θα πρέπει να προστεθούν και τα 74 εκατ ευρώ αρνητικής ροής τον Ιούλιο.

Ωστόσο σε αντίθεση με τις επιχειρήσεις τα νοικοκυριά αύξησαν τις καταθέσεις τους τον Αύγουστο κατά 439 εκατ. ευρώ, ενώ κατά 163 εκατ. ευρώ είχαν αυξηθεί οι καταθέσεις των ιδιωτών και τον Ιούλιο.

Διαβάστε ακόμη: