Σαφή σημάδια διαφοροποίησης καταγράφονται στις εκτιμήσεις και τις στρατηγικές των τεσσάρων συστημικών τραπεζών της χώρας, με αφορμή την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων για το πρώτο τρίμηνο του 2025. Παρότι όλες εμφανίζονται κερδοφόρες και με θετικές προβλέψεις για τη συνέχεια, οι προσεγγίσεις τους σε βασικά ζητήματα – όπως η πορεία των επιτοκίων, η στεγαστική πίστη και τα διεθνή ανοίγματα – εμφανίζουν σημαντικές διαφορές.
Τράπεζες: Διαφορετικές προβλέψεις για τα επιτόκια
Ένα από τα βασικά σημεία διαφοροποίησης αφορά τις προσδοκίες για την πορεία των επιτοκίων εντός του έτους. Η διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς εκτιμά ότι τα επιτόκια δεν θα υποχωρήσουν κάτω από το 2% το 2025, υιοθετώντας πιο συντηρητικό σενάριο. Αντίθετα, η Eurobank εμφανίζεται αισιόδοξη ότι η ΕΚΤ θα ξεκινήσει πιο ουσιαστική αποκλιμάκωση εντός του έτους.
Η διαφορά στις εκτιμήσεις αντανακλάται και στους σχεδιασμούς τους, με την Πειραιώς να κρατά περιθώρια επιφυλακής και την Eurobank να προεξοφλεί μεγαλύτερη ευελιξία στην τιμολογιακή της πολιτική.
Κοινή αισιοδοξία για τα έσοδα του 2025
Παρά τις διαφοροποιήσεις, όλες οι τράπεζες συμφωνούν πως το 2025 θα είναι μια χρονιά ενίσχυσης των εσόδων από τόκους, ανεξαρτήτως της εξέλιξης του πρώτου τριμήνου. Το ίδιο ισχύει και για τη μερισματική πολιτική, με τις διοικήσεις να στέλνουν μηνύματα σταθερότητας προς τους μετόχους και τις αγορές.
Στεγαστική πίστη: ευκαιρία και πρόκληση
Το πεδίο της στεγαστικής πίστης αποτελεί ένα ακόμη σημείο διαφοροποίησης. Οι περισσότερες τράπεζες βλέπουν περιθώρια ανάπτυξης, ωστόσο διαφέρουν ως προς το πώς και πότε αυτή θα εκδηλωθεί. Η Εθνική Τράπεζα επενδύει πιο ενεργά, εκτιμώντας ότι οι δυσκολίες είναι παροδικές και ότι το ενδιαφέρον του κοινού θα μετατραπεί σε πραγματικές εκταμιεύσεις, ειδικά μέσω του προγράμματος «Σπίτι μου 2».
Αντίθετα, η Alpha Bank δείχνει μεγαλύτερη έμφαση στο χαρτοφυλάκιο μικρών επιχειρήσεων και καταναλωτικών δανείων, βλέποντας τη λιανική πίστη πιο διευρυμένα και όχι αποκλειστικά μέσω στεγαστικών.
Ναυτιλιακά δάνεια: υψηλό ρίσκο, ισχυρές διασφαλίσεις
Τα ναυτιλιακά χαρτοφυλάκια παραμένουν περιορισμένα και συντηρητικά διαχειριζόμενα, με κύριο πρόβλημα την έκφραση των δανείων σε δολάρια, στοιχείο που επηρεάζει αρνητικά τους ισολογισμούς λόγω ισοτιμιών. Αν και οι τράπεζες δεν είναι εκτεθειμένες σε υψηλού κινδύνου τομείς όπως το ξηρό φορτίο, καταγράφονται πιέσεις στα χαρτοφυλάκια.
Η Εθνική Τράπεζα έχει το μεγαλύτερο σχετικό χαρτοφυλάκιο (περίπου 3 δισ. ευρώ), με επαρκείς εγγυήσεις και περιορισμένη έκθεση.
Τράπεζες: Στροφή στα νέα projects και αγορές του εξωτερικού
Οι συστημικές τράπεζες προχωρούν πλέον και σε στοχευμένες κινήσεις εξωστρέφειας, επενδύοντας σε θυγατρικές και νέα projects. Η Eurobank και η Alpha Bank έχουν στραμμένο το ενδιαφέρον τους στην Κύπρο και τη Βουλγαρία, με έμφαση στην επέκταση της παρουσίας τους στις εκεί οικονομίες.
Η Τράπεζα Πειραιώς, από την πλευρά της, αναμένει την επίσημη έγκριση της εξαγοράς της Εθνικής Ασφαλιστικής και τη λειτουργία της Snappi, που θα ενισχύσουν τη διαφοροποίηση εσόδων και την είσοδο σε νέα πεδία δραστηριότητας.
Μικρό tip για το μετοχολόγιο
Ένα ενδιαφέρον στοιχείο που ξεχωρίζει από τα στοιχεία της Πειραιώς είναι ότι το 87% του μετοχικού κεφαλαίου της ανήκει σε διεθνείς επενδυτικές οντότητες, ένδειξη ισχυρής παρουσίας ξένων κεφαλαίων στο μετοχικό της σχήμα.
Διαβάστε ακόμη:
- Ινδία-Πακιστάν: Αντάλλαξαν πυραυλικές επιθέσεις σε στρατιωτικές βάσεις – Ο πρώτος μεγάλος πόλεμος των Drones στην ιστορία
- Νέα Δημοκρατία: Γιατί οι βουλευτές της Ανατολικής Αττικής δεν κάνουν «παρέα» στον Πρωθυπουργό;
- H χώρα με τις πιο όμορφες γυναίκες στον κόσμο – Σε ποια θέση βρίσκονται οι Ελληνίδες
- Πάπας Λέων ΙΔ’: Τι μισθό παίρνει ο πάπας – To «μοντέλο» του Πάπα Φραγκίσκου