Μπορεί το μεγαλύτερο να μην είναι πάντα το καλύτερο, αλλά μεγαλύτερο ενεργητικό στον τραπεζικό τομέα σημαίνει και μεγαλύτερες δυνατότητες πίστωσης και χρηματοδότησης.

Η επιτυχία και ο πλούτος της πλειοψηφίας των τραπεζών στον κόσμο μπορεί να αποδοθεί στο πόσο καλά πηγαίνει η οικονομία αλλά και στο πόσο καλά εκμεταλλεύονται τις ευκαρίες που προσφέρονται. Άλλοι παράγοντες περιλαμβάνουν την σωστή αξιολόγηση των ρίσκων και η σωστή εκμετάλλευση της τεχνολογίας.

Δεν αποτελεί έκπληξη να βλέπουμε τις κινεζικές «Big Four» να καταλαμβάνουν τις πρώτες θέσεις ως συνήθως, καθώς οι οικονομίες τους συνεχίζουν να αναπτύσσονται χρόνο με το χρόνο, λόγω της επέκτασης των εμπορικών αγορών και των εξαγωγών.

Ο κατάλογος των τραπεζών και των αριθμών που αναφέρονται παρακάτω έχουν συγκεντρωθεί από διάφορες πηγές στο διαδίκτυο, όπως Wikipedia, Investopedia & Dough Roller.

  1. Όμιλος Crédit Agricole

Σύνολο ενεργητικού: 2,13 τρισεκατομμύρια δολάρια Credit Agricole

Η δέκατη μεγαλύτερη τράπεζα στον κόσμο είναι η Crédit Agricole Group, μια τράπεζα γαλλικής ιδιοκτησίας και μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες στη Γαλλία.

Είναι το μεγαλύτερο συνεταιριστικό χρηματοπιστωτικό ίδρυμα στον κόσμο και το 1990 έγινε ένας διεθνής τραπεζικός όμιλος πλήρους εξυπηρέτησης.

Αποτελούνταν από τριάντα εννέα περιφερειακές τράπεζες της Crédit Agricole και ένα τεράστιο δίκτυο τοπικών τραπεζών.

Έχει την έδρα της στο Montrouge της Γαλλίας και εξυπηρετεί πελάτες σε όλο τον κόσμο.

Η τράπεζα ελέγχει ένα σημαντικά μεγάλο μέρος του γαλλικού τραπεζικού συστήματος και είναι γνωστή για τους ιστορικούς δεσμούς της με τον αγροτικό κλάδο.

  1. Bank of America (BοΑ)

Σύνολο ενεργητικού: 2,35 τρισεκατομμύρια δολάρια 

Η Bank of America είναι το δεύτερο μεγαλύτερο τραπεζικό ίδρυμα στην Αμερική, με περιουσιακά στοιχεία που ανέρχονται συνολικά σε 2,35 τρισεκατομμύρια δολάρια.

Εξυπηρετεί περίπου το 10,73% όλων των αμερικανικών τραπεζικών καταθέσεων και ασχολείται κυρίως με την εμπορική τραπεζική, τη διαχείριση περιουσίας και την επενδυτική τραπεζική.

Η Bank of America, που ιδρύθηκε το 1784 και εδρεύει στη Σάρλοτ Σίτι της Βόρειας Καρολίνας, εξυπηρετεί πλέον πελάτες σε όλο τον κόσμο μέσα από 5.000 χρηματοοικονομικά κέντρα λιανικής πώλησης.

Η Bank of America είναι επίσης μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες στις Ηνωμένες Πολιτείες, απασχολώντας πάνω από 208.000 άτομα. Το 2008, εξαγόρασε τη Merrill Lynch, καθιστώντας την τον μεγαλύτερο διαχειριστή περιουσίας στον κόσμο.

  1. BNP Paribas

Σύνολο ενεργητικού: 2,33 τρισεκατομμύρια δολάρια 

Επόμενη στη λίστα είναι η BNP Paribas, η οποία είναι ένας γαλλικός διεθνής τραπεζικός όμιλος.

Αυτή τη στιγμή είναι η όγδοη μεγαλύτερη τράπεζα στον κόσμο από τον συνολικό αριθμό των περιουσιακών της στοιχείων και λειτουργεί σε εβδομήντα επτά χώρες.

Η τράπεζα ιδρύθηκε μέσω συγχώνευσης το 2000, μεταξύ της Banque Nationale de Paris (BNP) και της Paribas.

Η προέλευσή της χρονολογείται από το 1848, όταν πιστεύεται ότι ιδρύθηκε για πρώτη φορά η τράπεζα.

Με έδρα το Παρίσι, Γαλλία, η BNP Paribas απασχολεί πάνω από 190.000 άτομα και λαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος των ετήσιων εσόδων της από λογαριασμούς καταθέσεων πελατών.

  1. HSBC Holdings PLC

Σύνολο ενεργητικού: 2,55 τρισεκατομμύρια δολάρια 

Η HSCB Holdings PLC είναι μια βρετανική πολυεθνική τράπεζα επενδύσεων και χρηματοοικονομική εταιρεία συμμετοχών.

Μέχρι το 2018, θεωρούνταν η έβδομη μεγαλύτερη τράπεζα στον κόσμο και η μεγαλύτερη στην Ευρώπη.

Η τράπεζα έχει περισσότερες από χίλια υποκαταστήματα και ογδόντα γραφεία στο Ηνωμένο Βασίλειο και τετρακόσια εξήντα σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Με περισσότερους από τέσσερα εκατομμύρια πελάτες σε όλο τον κόσμο, η HSBC προσφέρει στους πελάτες της ιδιωτικές τραπεζικές υπηρεσίες, εταιρική χρηματοδότηση και λιανική και εμπορική τραπεζική.

Έχει την έδρα της στο Λονδίνο της Αγγλίας και αυτή τη στιγμή απασχολεί πάνω από 235.000 άτομα.

Η HSBC δραστηριοποιείται σε περίπου εξήντα πέντε χώρες σε όλο τον κόσμο και είναι εισηγμένη τόσο στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου όσο και στο Χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ.

  1. JPMorgan Chase & Co

Σύνολο ενεργητικού: 2,62 τρισεκατομμύρια δολάρια 

Η εταιρεία συμμετοχών χρηματοοικονομικών υπηρεσιών και πολυεθνική τράπεζα επενδύσεων, JPMorgan Chase & Co είναι η μεγαλύτερη τράπεζα στην Αμερική και η έκτη μεγαλύτερη στον κόσμο.

Παρέχοντας προϊόντα στους πελάτες της σε περισσότερες από 100 χώρες, ασχολείται με τη διαχείριση περιουσιακών στοιχείων, τις επενδυτικές υπηρεσίες, τη διαχείριση περιουσίας και τους τίτλους.

Η JPMorgan Chase & Co ήταν το αποτέλεσμα της συγχώνευσης πολλών μεγάλων τραπεζών το 2000 και τώρα είναι μια από τις πιο ακριβές εταιρείες στον κόσμο.

Με έδρα το Μανχάταν της Νέας Υόρκης, η JPMorgan Chase & Co είναι τώρα επίσης μια από τις μεγαλύτερες επενδυτικές εταιρείες στον κόσμο.

Για σκοπούς λιανικής και πιστωτικών καρτών, η τράπεζα λειτουργεί με την επωνυμία «Chase».

  1. Mitsubishi UFJ Financial Group

Σύνολο ενεργητικού: 2,81 τρισεκατομμύρια δολάρια 

Στην πέμπτη θέση στη λίστα μας με τις μεγαλύτερες τράπεζες στον κόσμο είναι η Mitsubishi UFJ Financial Group.

Όντας η πέμπτη μεγαλύτερη τράπεζα στον κόσμο, έχει συνολικό ενεργητικό 2,81 τρισεκατομμύρια δολάρια και είναι ο μεγαλύτερος χρηματοοικονομικός όμιλος της Ιαπωνίας.

Είναι μια από τις κύριες εταιρείες της Mitsubishi Corporation και προσφέρει στους πελάτες της ποικίλες υπηρεσίες, όπως εμπορική τραπεζική, διαχείριση περιουσιακών στοιχείων, τραπεζική εμπιστοσύνης και διεθνή χρηματοδότηση.

Η τράπεζα δημιουργήθηκε το 2005 μετά από συγχώνευση μεταξύ δύο από τις μεγαλύτερες τράπεζες της Ιαπωνίας, της Mitsubishi Tokyo Financial Group και των συμμετοχών UFJ.

Αυτή τη στιγμή έχει την έδρα της στην πόλη της Οσάκα και απασχολεί πάνω από 106.000 άτομα.

  1. Bank of China

Συνολικό ενεργητικό: 3 τρισεκατομμύρια δολάρια 

Η επόμενη ασιατική τράπεζα στη λίστα μας και η πρώτη από τις «Μεγάλες Τέσσερις», είναι η Τράπεζα της Κίνας.

Είναι μία από τις τέσσερις μεγαλύτερες κρατικές εμπορικές τράπεζες στην Κίνα και ιδρύθηκε το 1912 από τη δημοκρατική κυβέρνηση και θεωρείται πλέον η παλαιότερη τράπεζα στην ηπειρωτική Κίνα.

Έχει την έδρα της στο Πεκίνο της Κίνας και απασχολεί περίπου 310.000 άτομα, με γραφεία σε περισσότερες από είκοσι χώρες.

Η τράπεζα προσφέρει επενδυτική τραπεζική, ασφαλιστικές και επενδυτικές υπηρεσίες, προσωπικά δάνεια, πιστωτικές κάρτες, στεγαστικά δάνεια και διαχείριση περιουσιακών στοιχείων και υποχρεώσεων.

Περίπου το 70% της εταιρείας ανήκει στην κινεζική κυβέρνηση, με περιουσιακά στοιχεία που ξεπερνούν τα 3 τρισεκατομμύρια δολάρια.

AgBank

Συνολικό ενεργητικό: 3,2 τρισεκατομμύρια δολάρια

Η επόμενη από τις «τέσσερις μεγάλες» τράπεζες της Κίνας, η AgBank, όπως είναι επίσης γνωστή, είναι η τρίτη μεγαλύτερη τράπεζα στον κόσμο και μία από τις δέκα μεγαλύτερες εταιρείες στον πλανήτη.

Η Agbank ιδρύθηκε το 1951 και διαθέτει υποκαταστήματα στη Σεούλ, το Τόκιο, τη Σιγκαπούρη, το Σίδνεϊ, τη Νέα Υόρκη, το Λονδίνο και πολλές άλλες από τις μεγαλύτερες πόλεις του κόσμου.

Με έδρα το Πεκίνο, απασχολεί πάνω από 444.000 άτομα και ανήκει εξ ολοκλήρου στο κράτος.

Έχει 320 εκατομμύρια πελάτες λιανικής και 2,7 εκατομμύρια εταιρικούς πελάτες σε όλο τον κόσμο, τους οποίους τα 24.000 υποκαταστήματά της.

Το 2010, η AgBank εισήχθη στο χρηματιστήριο, επιτυγχάνοντας τη μεγαλύτερη IPO στον κόσμο εκείνη την εποχή, η οποία έκτοτε ξεπεράστηκε από την Alibaba.

Το κατά προσέγγιση ενεργητικό της τράπεζας, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, είναι της τάξης των 3,2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.

  1. China Construction Bank Corporation

Σύνολο ενεργητικού: 3,3 τρισεκατομμύρια δολάρια 

Η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα στον κόσμο είναι η China Construction Bank Corporation.

Η τρίτη από τις “Big Four” στη λίστα μας, η CCB, όπως συχνά αποκαλείται, έχει περίπου 13.629 υποκαταστήματα στο εσωτερικό και έχει υποκαταστήματα στο εξωτερικό στη Φρανκφούρτη, τη Βαρκελώνη, το Λουξεμβούργο, το Χονγκ Κονγκ, τη Νέα Υόρκη, τη Σεούλ και πολλές άλλες μεγάλες πόλεις.

Με έδρα την περιοχή Xicheng, στο Πεκίνο, η CCB απασχολεί πάνω από 333.000 άτομα και προσφέρει τόσο εταιρική όσο και προσωπική τραπεζική, όπως πιστωτικές κάρτες, προσωπικά δάνεια, καταθέσεις και διαχείριση περιουσίας.

Ενώ η εμπορική πλευρά προσφέρει, πίστωση, εταιρική ηλεκτρονική τραπεζική, δάνεια, εμπορικά δάνεια και πιστωτικά όρια.

  1. Industrial & Commercial Bank of China

Σύνολο ενεργητικού: 4,2 τρισεκατομμύρια δολάρια 

Η μεγαλύτερη τράπεζα στον κόσμο είναι η Industrial & Commerical Bank of China, η οποία είναι επίσης η μεγαλύτερη τράπεζα στην Κίνα και η μεγαλύτερη από τις “Big Four” της Κίνας.

Με τον συνολικό αριθμό περιουσιακών στοιχείων, πελατών, υπαλλήλων, δανείων και καταθέσεων. Η ICBC, όπως συχνά αναφέρεται, κυριαρχεί πλήρως στις υπόλοιπες μεγαλύτερες τράπεζες στον κόσμο.

Η κρατική τράπεζα ιδρύθηκε το 1984 ως εταιρεία περιορισμένης ευθύνης και έχει γίνει η μεγαλύτερη δημόσια εταιρεία στον κόσμο λόγω του τεράστιου αριθμού περιουσιακών της στοιχείων.

Έχει την έδρα της στο Πεκίνο της Κίνας και απασχολεί 460.000 άτομα σε υποκαταστήματα στην Ασία, την Ευρώπη, την Αμερική και την Ωκεανία.

Η κατά 70% κρατική εταιρεία κατέλαβε την πρώτη θέση γενικά στην «κατάταξη The Bankers Top 1000 World Banks» και πρώτη στο Forbes Global 2000 των μεγαλύτερων δημόσιων εταιρειών του κόσμου.

Διαβάστε ακόμη: