Η απειλή για αύξηση των προβληματικών δανείων είναι εδώ.
Το επισημαίνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και κρούει καμπανάκια κινδύνου για την Ελλάδα και γενικά τις χώρες του Νότου, καθώς ο πληθωρισμός και η άνοδος των επιτοκίων δημιουργούν τις προϋποθέσεις για «κανόνια» σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, ενώ έχουν αυξηθεί και οι κίνδυνοι για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα στην ευρωζώνη.
Αυτό τουλάχιστον αναφέρει ΕΚΤ στην εξαμηνιαία έκθεσή της Financial Stability Review.
Η εικόνα που σκιαγραφεί κάθε άλλο παρά αισιόδοξη είναι.
Σύμφωνα με την ΕΚΤ πληθωρισμός και άνοδος των επιτοκίων δημιουργούν ένα εκρηκτικό κοκτέιλ, που χτυπάει τα εισοδήματα των νοικοκυριών, ειδικά στις χώρες του Νότου, καθώς νοικοκυριά με χαμηλότερο εισόδημα και χωρίς αποταμιεύσεις, πλήττονται από το υψηλό κόστος εξυπηρέτησης του χρέους τους. Τα νοικοκυριά αυτά έχουν σχετικά μεγάλο μερίδιο χρέους προς τις τράπεζες.
Υπό αυτό το πρίσμα οι τράπεζες σε Ελλάδα, Κύπρο, Ιταλία, και Πορτογαλία θα μπορούσαν να εμφανίσουν και μεγάλα ποσοστά στα προβληματικά δάνεια.
Την ώρα λοιπόν που οι κεντρικές τράπεζες αυξάνουν τα επιτόκια για να αντιμετωπίσουν τον πληθωρισμό, «οι πολίτες και οι εταιρείες αισθάνονται ήδη τον αντίκτυπο από τον αυξανόμενο πληθωρισμό και την επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας», όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, Λουίς ντε Γκίντος, και συμπλήρωσε: «Η εκτίμησή μας είναι ότι κίνδυνοι για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα έχουν αυξηθεί, ενώ μία τεχνική ύφεση στην Ευρωζώνη έχει γίνει πιο πιθανή».
Παράλληλα έχουν αυξηθεί και τα προβλήματα των επιχειρήσεων, λόγω του υψηλότερου ενεργειακού κόστους και κόστους εισροών, και καθώς αυξάνονται τα επιτόκια τα κέρδη τους να αναμένεται να μειωθούν.
Αν η κατάσταση δεν εξομαλυνθεί και υπάρξει περαιτέρω επιδείνωση των συνθηκών «δεν μπορεί να αποκλειστεί μία αύξηση στη συχνότητα εταιρικών χρεοκοπιών, ιδιαίτερα μεταξύ των εταιρειών εντάσεως ενέργειας», σύμφωνα με την ΕΚΤ.
Και ενώ η ΕΚΤ παραδέχεται πως ο πληθωρισμός, και τα ακριβά τιμολόγια ρεύματος και φυσικού αερίου, πλήττουν τα νοικοκυριά, μειώνουν την αγοραστική δύναμη τους και περιορίζουν την ικανότητα αποπληρωμής των δανείων τους, σημειώνει πως: τα κυβερνητικά μέτρα στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων πρέπει να είναι προσωρινά και στοχευμένα σε όσους επηρεάζονται περισσότερο καθώς είναι περιορισμένα τα περιθώρια επεκτατικών δημοσιονομικών μέτρων που δεν προκαλούν κινδύνους για τη βιωσιμότητα του χρέους.
Διαβάστε ακόμη: