Μείωση των κινδύνων υλοποίησης των επιχειρησιακών τους σχεδίων και ενίσχυση των προοπτικών για διατήρηση της κερδοφορίας τους στα πολυετή υψηλά της τελευταίας διετίας, επιφέρει η επιστροφή των ελληνικών τραπεζών στην επενδυτική κατηγορία, για πρώτη φορά μετά από 15 χρόνια.
Πρόκειται για μία εξέλιξη που ήλθε μετά τον επιτυχημένο μετασχηματισμό τους, αλλά και τις αντίστοιχες αναβαθμίσεις στην πιστοληπτική αξιολόγηση του Δημοσίου από τους διεθνείς οίκους.
Η αλήθεια είναι πως τα εγχώρια πιστωτικά ιδρύματα πέτυχαν την τελευταία τετραετία ένα άνευ προηγουμένου γύρισμα.
Ξεκινώντας αυτή τη διαδρομή, σχεδόν το μισό τους χαρτοφυλάκιο βρισκόταν στο κόκκινο, οι δείκτες ρευστότητας είχαν πληγεί μετά τα πολλαπλά κύματα εκροών στις καταθέσεις κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, τα κεφάλαια ήταν οριακά πάνω από τα εποπτικά όρια, με το μεγαλύτερο μέρος τους να αποτελείται από αναβαλλόμενο φόρο, ενώ τα καθαρά τους αποτελέσματα ήταν εξαιρετικά αδύναμα, λόγω των αναπόφευκτων ζημιών από τις προβλέψεις για τον πιστωτικό κίνδυνο.
Η εικόνα στις τράπεζες
Σήμερα, η κατάσταση έχει αντιστραφεί πλήρως:
- Τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα έχουν υποχωρήσει κάτω από το 4% του συνολικού δανειακού χαρτοφυλακίου
- Οι δείκτες ρευστότητας είναι από τους υψηλότερους στην Ευρώπη, καθώς η καταθετική βάση αυξάνεται σε μόνιμη βάση από το 2018, ενώ οι αγορές είναι πλέον ανοιχτές
- Οι δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας διαμορφώνονται πολλές μονάδες πάνω από τις ελάχιστες απαιτήσεις του SSM, ενώ το ποσοστό του αναβαλλόμενου φόρου έχει συρρικνωθεί σημαντικά, με τις τάσεις να παραμένουν πτωτικές
- Τα καθαρά κέρδη των τεσσάρων μεγαλύτερων ομίλων της χώρας για δύο σερί χρήσεις (2022 – 2023) έχουν διαμορφωθεί στη ζώνη των 3,6 δισ. ευρώ και με βάση τις τρέχουσες προβλέψεις θα παραμείνουν σε αυτά τα επίπεδα τουλάχιστον έως και το 2026
Οι προοπτικές
Αναλυτές που παρακολουθούν τον κλάδο σημειώνουν ότι η επαναφορά των τραπεζών στην επενδυτική κατηγορία μετά τις τελευταίες αναβαθμίσεις και οι θετικές προοπτικές που διατηρούν οι οίκοι, δημιουργούν το κατάλληλο περιβάλλον για την επίτευξη των στόχων των τριετών πλάνων που έχουν ανακοινώσει οι διοικήσεις τους.
Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει στην τελευταία της έκθεση η Τράπεζα της Ελλάδος, η εξέλιξη αυτή θα επιδράσει θετικά στη διατήρηση της ισχυρής οργανικής κερδοφορίας και κατά την περίοδο χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής στη ζώνη του ευρώ.
Κι αυτό διότι θα οδηγήσει στη συγκράτηση του κόστους χρηματοδότησης των ελληνικών ομίλων από τις αγορές για την κάλυψη των αναγκών τους, τόσο για κεφάλαια, στο πλαίσιο της οδηγίας MREL, όσο και για ρευστότητα.
Με τον τρόπο αυτό εξασφαλίζουν φθηνό καύσιμο για την προσφορά ακόμη πιο ελκυστικών δανειακών προγραμμάτων στην ελληνική οικονομία.
Όπως επισημαίνουν τραπεζικές πηγές, «η βελτίωση των όρων διάθεσης των χρηματοδοτικών προϊόντων αποτελεί αναγκαία συνθήκη για την ενίσχυση της ζήτησης από νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Εκεί θα ρίξουμε το βάρος μας από εδώ και στο εξής, καθώς μόνο με την επιτάχυνση των ρυθμών πιστωτικής επέκτασης θα πετύχουμε τη διατήρηση της σημερινής οργανικής κερδοφορίας στην περίοδο των χαμηλότερων επιτοκίων που έρχεται».
Με άλλα λόγια, προϋπόθεση για να υπερκεραστούν οι αναπόφευκτες πιέσεις στο καθαρό επιτοκιακό περιθώριο, είναι η μεγέθυνση του τραπεζικού ενεργητικού.
Οι αποφάσεις των οίκων
Σημειώνεται ότι οι τρεις μεγάλοι οίκοι πιστοληπτικής αξιολόγησης (S&P, Moody’s και Fitch) αξιολογούν ως θετικές τις προοπτικές του αξιόχρεου των ελληνικών συστημικών τραπεζών.
Η Morningstar DBRS, που αναγνωρίζεται από το Ευρωσύστημα ως επιλέξιμος Εξωτερικός Οργανισμός Πιστοληπτικής Αξιολόγησης, προχώρησε στα τέλη Απριλίου στην αξιολόγηση της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας της Εθνικής Τράπεζας, αποδίδοντάς της βαθμίδα BBB-low, δηλ. εντός της επενδυτικής κατηγορίας, με σταθερές προοπτικές.
Τον περασμένο μήνα, ο οίκος Moody’s αναβάθμισε το αξιόχρεο των ομολογιακών τίτλων υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας της Eurobank σε Baa2 (εντός της επενδυτικής βαθμίδας) από Ba1.
Τέλος, προ λίγων ημερών ο ίδιος οίκος προχώρησε στην αναβάθμιση της Alpha Bank σε επενδυτική βαθμίδα με θετικές προοπτικές. Συγκεκριμένα, τα ομόλογα υψηλής και μειωμένης εξασφάλισης της τράπεζας αναβαθμίστηκαν κατά δύο βαθμίδες σε Baa3 και Ba2 αντίστοιχα.
Διαβάστε ακόμη
- Οι επιπτώσεις για Motor Oil και HELLENiQ ENERGY από την έκτακτη φορολόγηση
- Ρεύμα: Μεγάλα «φέσια» στους λογαριασμούς φοβούνται οι εταιρίες μετά τις αυξήσεις
- Fiat 600: Η επιστροφή των Ιταλών είναι εμφατική
- Αποκλειστικό: Ο Αλμέιδα το «έχει πάρει πάνω του» για μεταγραφή βόμβα στην ΑΕΚ με διεθνή Αργεντίνο