Τα υψηλά επιτόκια και ο πληθωρισμός θα έχουν σαν αποτέλεσμα να δοθούν λιγότερα δάνεια φέτος, αλλά και να αυξηθεί ο κίνδυνος για νέα «κόκκινα».
Αυτό αναφέρει ο Διοικητής της Τράπεζας Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας στην Ετήσια Έκθεση του σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως:
-Οι προοπτικές της εξέλιξης της πιστωτικής επέκτασης προς τον ιδιωτικό τομέα επηρεάζονται αρνητικά από την αυστηροποίηση της νομισματικής πολιτικής και την άνοδο των δανειακών επιτοκίων.
Η επικείμενη επιβράδυνση του ρυθμού ανόδου του ΑΕΠ το 2023 θα επιδράσει αρνητικά αφενός στη ζήτηση δανείων από τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά και αφετέρου στην προσφορά πιστώσεων εκ μέρους των τραπεζών, καθώς ο πιστωτικός κίνδυνος θα αυξηθεί λόγω της συνακόλουθης επιδείνωσης της χρηματοοικονομικής κατάστασης των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών.
Επίσης, η αύξηση του κόστους των πιστώσεων θα περιορίσει, και αυτή, την ικανότητα αποπληρωμής εκ μέρους των δανειοληπτών του ιδιωτικού τομέα με δάνεια κυμαινόμενου επιτοκίου, ιδιαίτερα των νοικοκυριών, το πραγματικό εισόδημα των οποίων έχει ήδη συμπιεστεί από τον πληθωρισμό.
Ο κ. Στουρνάρας στην Έκθεση του αναφέρει ειδικά για τη στεγαστική πίστη πως: η ζήτηση για στεγαστικά δάνεια (με εξαίρεση το α΄ τρίμηνο 2022) ήταν μειωμένη για δύο κυρίως λόγους που έχουν να κάνουν με την αύξηση των επιτοκίων και την επιδείνωση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης.
Αντίθετα, με εξαίρεση το α΄ τρίμηνο, υπήρξε αύξηση στη ζήτηση για καταναλωτικά δάνεια, καθώς η ζήτηση υποστηρίχθηκε από τις αυξημένες δαπάνες για διαρκή καταναλωτικά αγαθά.
Βέβαια, η ΤτΕ σημειώνει πως αν και τα δάνεια προς τις επιχειρήσεις θα μειωθούν, ωστόσο ο ρυθμός ανόδου θα παραμείνει σε «εύρωστα επίπεδα», καθώς θα ενισχυθεί από τα προγράμματα του ΕΣΠΑ (2021-2027) και του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.
Συγκεκριμένα οι επιχειρήσεις αναμένεται να επωφεληθούν:
-Από την προσφορά νέων δανείων στο πλαίσιο του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, καθώς –πέρα από τα 5,3 δις ευρώ πόρων που έχουν ήδη ληφθεί-, θα εισρεύσουν και άλλα 7,4 δις ευρώ με σκοπό τη συγχρηματοδότηση ιδιωτικών επενδύσεων.
– Από τη δημιουργία προγραμμάτων με την αξιοποίηση πόρων του ΕΣΠΑ 2021-2027. Τα προγράμματα που θα δημιουργηθούν προορίζονται για τη στήριξη προτεραιοτήτων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και νέων εθνικών προτεραιοτήτων, συμπεριλαμβανομένης μιας ενισχυμένης μεθοδολογίας για κλιματικές δράσεις.
Επίσης, τα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα της ΕΑΤ, όπως το “Εξοικονομώ-Αυτονομώ” που στοχεύει στην ενίσχυση της ενεργειακής αυτονομίας στον τομέα των οικιστικών ακινήτων ή το “Ταμείο Επιχειρηματικότητας” που στοχεύει στη χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων μέσω της παροχής δανείων για επενδυτικούς σκοπούς και για κεφάλαια κίνησης με ευνοϊκούς όρους.